Яденето на устойчиво нишесте може да доведе до намаляване на теглото

  • 17 март 2024 11:16

  • 8834
  • 3
Яденето на устойчиво нишесте може да доведе до намаляване на теглото
© pixabay

Вид диетични фибри, каквито има в овесените ядки и боба, могат да помогнат за намаляване на теглото, съобщи Хелт нюз.

Хранителен режим с много устойчивото нишесте, каквото се съдържа в пълнозърнестите храни и бобовите растения, може да доведе до подобряване на чревната микрофлора при хора страдащи от затлъстяване. Това води и до намаляване на теглото, а има и други положителни ефекти върху здравето.

Изследователи пишат в онлайн списанието „Нейчър Метаболизм“ (Nature Metabolism), че диета, богата на устойчиво нишесте, може да доведе до подобряване глюкозния толеранс и инсулиновата чувствителност. Това потенциално намалява риска от развитие на диабет тип 2 и сърдечносъдови заболявания при хора с наднормено тегло и затлъстяване.

Проучване: Твърдата храна помага за отслабване

Устойчивото нишесте е вид въглехидрат, който не може да се усвои в тънките черва, а ферментира в дебелото черво, като по този начин действа като пробиотик. В резултат на това се увеличава количеството на добрите бактерии в червата и не се повишават нивата на глюкоза, както при консумиране на обикновено нишесте.

Зелените банани, бобът, грахът, лещата и пълнозърнестите храни, включително овесът и ечемикът, съдържат устойчиво нишесте. Топлината обаче допринася за промени в количеството му в някои храни. Овесът и зелените банани могат да го изгубят по време на готвене. За разлика от тях свареният ориз и картофи, след като се сготвят, развиват устойчиво нишесте, докато се охлаждат.

Международен екип от изследователи провежда клинично проучване, като дава на 37 участници с наднормено тегло добавка от устойчиво нишесте под формата на прах, разтворен във вода, два пъти дневно в продължение на осем седмици. Освен това участниците имат три здравословни хранения на ден. След първите осем седмици, изследователите заменят устойчивото нишесте с обикновено за още осем седмици.

По време на първия осемседмичен период участниците отслабват с 2,8 кг. През втория период не се наблюдава загуба на тегло.

Устойчивото нишесте води както до по-малко покачване на кръвната захар след хранене, така и до увеличаване на добрите бактерии в изпражненията на участниците. След това учените предават тези добри бактерии на мишки, които се хранят с високо съдържание на мазнини и това им помага и на тях да отслабнат.

Допълнителен експеримент с мишки разкрива, че определена бактерия в чревната микрофлора, наречена Bifidobacterium adolescentis, е необходима, за да се предотврати абсорбирането на мазнини в червата и да се предпази от затлъстяване.

„С помощта на аналитични методи успяхме да докажем, че съставът и метаболитните показатели в чревната микрофлора на участниците в изследването се променят в благоприятна посока“, каза Джани Панайоту, професор в университета „Фридрих Шилер“ в Йена, Германия, и един от авторите в изследването. „Нашето проучване ще осигури практически подход за лечение на затлъстяването и свързаните с него нарушения“, добави той.

Последвайте канала на

Нора Виткова
8834 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 08:55

3
❤️ Г­­­о­­­р­е­­­щ­­и­­ ­­­м­о­­м­­и­­ч­­е­т­­­а­­­ ­­­в­­­и­ ­о­ч­­а­­­к­­в­­­а­­т ­­­-­ X­1­­8­­.­F­­­U­N

2024.03.17 | 12:36

2
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> use.my/man

2024.03.17 | 11:45

1
може и да не доведе

Добави коментар

Водещи новини