Проучване: Твърдата храна помага за отслабване

  • 10 декември 2023 21:32

  • 12606
  • 1
Проучване: Твърдата храна помага за отслабване
© Pixabay

Учени от Нидерландия установиха, че хората се засищат по-бързо и приемат по-малко калории, когато трябва да дъвчат повече храната си, съобщи в. "Дейли мейл". 

Доброволците в изследването са получили четири сходни обяда - два от тях са класифицирани като ултрапреработени и два като минимално преработени. Едното ястие от всяка категория било по-твърдо и хрупкаво, което затруднявало бързото му изяждане.

Резултатите показват, че когато обядът е с по-твърда текстура, хората са консумирали с 26% по-малко калории, тъй като не са могли да погълнат бързо храната. Подобен ефект има и дъвчащата храна като пилешки гърди. 

"Вече повече от десетилетие разполагаме с доказателства, че хората, които избират текстури, насърчаващи ги да се хранят по-бавно като по-хрупкави, твърди или дъвчащи продукти, могат да консумират по-малко калории и същевременно се чувстват еднакво сити", обясни професор Кийран Форд от Университета на Вагенинген в Нидерландия. 

В изследването са участвали 50 доброволци. По-твърдите ястия са включвали варен ориз вместо картофено пюре, хрупкава салата вместо колсло, пилешки гърди вместо рибни хапки. Предлагани са също твърда прясна ябълка вместо консервирано меко манго и гъсто, неароматизирано кисело мляко вместо ароматизирана напитка с кисело мляко, както и по-едра доматена салца вместо сос тартар.

Обедите са съдържали еднакво количество калории и са били оценени по сходен начин по отношение на вкуса им. Хората консумирали по-малко калории - около 300 калории по-малко, от по-твърдите и хрупкави обеди, защото изяждали по-малко от тях. Изглежда причината за това е, че е трябвало да дъвчат храната повече, преди да я преглътнат.

Допълнителна чаша неподсладено кафе помага за отслабване

Това е забавило наполовина общата скорост на консумиране на продуктите. 

Най-малко приемани калории - 483, са били приети при твърда, минимално преработена храна, а най-много - средно 790, от мека и ултрапреработена храна, отбелязват учените. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
12606 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Снежко Снежев

2023.12.11 | 06:16

1
яжте камъни

Добави коментар

Водещи новини