Солариум за кокошки увеличава количеството на витамин D в яйцата

  • 25 юни 2019 17:08

  • 669
  • 0
Солариум за кокошки увеличава количеството на витамин D в яйцата
© pixabay

Много хора страдат от недостиг на витамин D, в резултат на което са изложени на повишен риск от трошливи кости и респираторни заболявания. Птичите яйца са естествен източник на витамин D и едно от средствата да се компенсира поне частично този дефицит.

Екип от диетолози и учени от Германия е открил нов начин да повиши съдържанието на витамина в яйцата, излагайки кокошките на ултравиолетова светлина, съобщава сайтът Юрик алърт, цитиран от БТА.

Търсейки средство да повишат естественото производство на витамин D в яйцата, за да улеснят хората в набавянето му чрез храната при липсата на достатъчно слънчева светлина, специалистите от университета „Мартин Лутер“ в Хале-Витенберг са установили, че отлична работа върши „солариумът“ за кокошки.

„Идеята беше да се стимулира естественото производство на витамин D при пилета. Използването на ултравиолетови лампи може да увеличи съдържанието му в яйцата“, обяснява Юлия Кюн от изследователския екип.

Идеята на специалистите дава резултат: След само три седмици излагане на ултравиолетова светлина в продължение на шест часа дневно, съдържанието на витамин D в яйцата се е увеличило от три до четири пъти. Допълнителната ултравиолетова светлина освен това не е предизвикала никакви очевидни проблеми за кокошките. Те нито са избягвали района около поставените в курника лампи, нито са се държали по различен от обичайния начин. В резултат на това изследователите са стигнали до заключението, че методът им работи в практически условия и че това може да е следващата стъпка към снабдяването на населението с витамин D.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
669 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини