Изложба запознава публиката на Париж с българските букви

  • 28 ноември 2022 21:52

  • 1000
  • 1
Изложба запознава публиката на Париж с българските букви
© Париж Ване Арт
Слушай новината Слушай новината

Изложбата „Български букви“ на асоциацията „Париж Ване Арт“ беше открита на 18 ноември в парижкото кметство. Тя отдава почит на кирилицата, третата азбука на Европейския съюз, посочват от асоциацията. 

Авторът на произведенията е художничката абстракционист Кристин Цекова (КРИСТИ), която дава живот на буквите, като ги обогатява със своите собствени форми, цветове и линии, родени от нейното въображение. Всяка буква представлява произведение на изкуството. 

Изложбата запознава публиката с българските букви, тяхната красота и фонетика. Тя отправя послание за свобода и мир в Европа, отразено също на афиша за изложбата на български език.

Румен Радев: Кирилицата изгражда мостове и свързва светове

Събитието е включено във Фестивала на солидарността във Франция. Има предвидено и ателие по кирилица за френската публика.

Асоциацията „Париж Ване Арт“ е създадена през 2013 г. от френско-българските художнички Ване и Кристи, майка и дъщеря, които реализират изяви в Париж и България. Последната изложба в България през 2021 г. е Кабарето на Ване и Кристи в Съюза на архитектите в София. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1000 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.29 | 15:16

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини