Гълъб Донев призова учениците да използват по-често кирилицата от чуждите "модерни" думи

  • 15 септември 2022 10:43

  • 332
  • 1
Гълъб Донев призова учениците да използват по-често кирилицата от чуждите "модерни" думи
© Булфото (архив)

Деца, вие сте съвременните пазители на българските букви. Това заяви служебният премиер Гълъб ДоневГълъб ДоневГълъб Донев е роден през 1967 г. в София.   Завършва 35-а Руска езикова гимназия в София., който откри учебната година в 60-то Основно училище "Св.св. Кирил и Методий".

Донев благодари за възможността да се завърне отново в неговото първо училище.

Вълнението, което изпитвам в този първи учебен ден, е като това, което изпитах преди почти 50 години, когато за първи път прекрачих прага на това училище, заяви премиерът.

Той каза, че това е едно от най-старите училища в София и в България.

,,През 1842 г. на 1 септември Поп Георги Величков събира група момчета в задната стая, прилепена до селската механа, за да ги учи на четмо и писмо'', припомни историята служебният премиер.

Днес е първият учебен ден!

По думите му именно в това училище се е научил да чете и пише. Научил се е и да отглежда цветя.

,,Имаше конкурс за най добре отгледано цвете в саксия, включих се в четвърти клас и в пети го спечелих с бегонията, която отгледах'', разказа Донев и отбеляза, че отглеждането на цветя изисква грижа, внимание, упоритост и много обич.

Вашите учители с упоритост, търпение и обич отглеждат у вас, в умовете и сърцата ви, любовта към знанието. Учители, бъдете търпеливи да отгледате любовта, да разцъфне цветето на знанието в умовете и сърцата на вашите ученици. Родители, вие сте третият невидим участник в класните стаи, бъдете опора на вашите деца, обърна се към тях премиерът, призовавайки ги да пишат на кирилица, да опознават и изучават родния ни език.

,,Може би чуждите думи ще ви се сторят модерни, но българските думи са тези, които ще ви държат силно свързани с вашите родители и вашата страна'', посочи още премиерът Гълъб ДоневГълъб ДоневГълъб Донев е роден през 1967 г. в София.   Завършва 35-а Руска езикова гимназия в София..

Той подари на училището икона на Св.св. Кирил и Методий и получи като подарък пано с негови снимки от времето, когато е бил възпитаник на 60-о училище.

Последвайте канала на

Владимир Василев
332 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
lapeto

2022.09.15 | 10:51

1
Gulab Maika ti da eva

Добави коментар

Водещи новини