Международен форум за кирилицата „… И ний сме дали нещо на света“ организира вицепрезидентът Илияна Йотова

  • 06 ноември 2022 15:14

  • 563
  • 2
Международен форум за кирилицата „… И ний сме дали нещо на света“ организира вицепрезидентът Илияна Йотова
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

На 7 ноември, понеделник, вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , организира Международен форум за кирилицата „… И ний сме дали нещо на света“. Събитието ще се проведе от 9.00 часа в зала 6 на Националния дворец на културата.

Форумът ще събере известни учени българисти от Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Италия, Литва, Полша и Сърбия, както и техни български колеги. Те ще дискутират ролята на България за създаването на славянската книжнина и култура. Докладите ще разгледат създаването и утвърждаването на кирилицата като нова графична система и значението й за православието, за духовността през Средновековието. Тема на дискусиите ще бъде и перспективата пред лекторатите по български език и култура в чуждестранни университети. Събитието ще завърши с кръгла маса „Кирилицата в ХХI век“.

Вицепрезидентът на българското военно гробище край Битоля: Човешки ръце се опитват да заличат паметта, но ние помним падналите за българския идеал

За 8 и 9 ноември е подготвена програма за чуждестранните гости в старопрестолните столици Плиска, Велики Преслав и Велико Търново. Освен това ще посетят Историческия музей в Провадия, където ще се запознаят с археологически експонати от манастира край село Равна – един от знаковите през Първото българско царство. Програмата включва и посещение на Скалния манастир край търговищкото село Крепча, където наскоро е открит най-старият датиран надпис на кирилица от 921 г.

Последвайте канала на

sportal.bg
563 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.06 | 17:27

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.11.06 | 15:30

1
ЧЕРВЕН БОКЛУК КОМУНИСТИЧЕСКИ КАКВО СТЕ ДАЛИ ВИЕ НА СВЕТА БЕ? ВИЕ САМО РУШИТЕ И КРАДЕТЕ.

Добави коментар

Водещи новини