Румен Радев: Кирилицата изгражда мостове и свързва светове

  • 07 ноември 2022 09:50

  • 348
  • 1
Румен Радев: Кирилицата изгражда мостове и свързва светове
© Булфото (архив)

Днес кирилицата не е достояние единствено на българския народ. Тръгнали от нашите земи, буквите озаряват много по-широко духовно пространство и обедняват стотици милиони хора. Превърнала се в най-ценния наш дар към човешката цивилизация, кирилицата изгражда мостове и свързва светове. Това заяви президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на във видеоприветствие към участниците в Международния форум за кирилицата „…И ний сме дали нещо на света“. Конференцията е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова. На събитието присъстват българисти от страната и чужбина.

,,Не може да говорим за кирилицата, без да отчетем приноса на светите братя Кирил и Методий и техните ученици, на българските владетели и духовници, приели за своя мисия да бъдат покровител на нашата азбука'', заяви президентът. 

Международен форум за кирилицата „… И ний сме дали нещо на света“ организира вицепрезидентът Илияна Йотова

Старобългарската книжнина се превърна в съдбоносно явление и образец за славянските народи. Именно в българските земи учениците на Кирил и Методий създадоха книжовни средища, които издигнаха България до втори център на православната цивилизация след Византия, посочи също Радев. 

И добави, че българите сме призвани да бъдем пазители на кирилицата. По думите на държавния глава това изисква ежедневна грижа за грамотността и утвърждаване на историческите факти за кирилицата. 

Президентът отбеляза, че е впечатлен от присъствието на академичната общност на днешния форум. Поздрави и вицепрезидента Илияна Йотова и екипа ѝ за енергията, с който са организирали днешното събитие.

Последвайте канала на

Владимир Василев
348 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.07 | 11:37

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини