Израел строи музей на Алберт Айнщайн

  • 24 октомври 2022 11:48

  • 400
  • 1
Израел строи музей на Алберт Айнщайн
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Израелското правителство ще отпусне милиони долари за музей, в който ще се съхранява най-голямата в света колекция от документи за физика Алберт Айнщайн, предават БТА и Франс прес, позовавайки се на пресслужбата на Еврейския университет.

Новата структура ще бъде изградена в кампуса на университета в Гиват Рам в Ерусалим. Проектът за построяването на отделна сграда, която да бъде хранилище на архивите, струва 18 милиона долара.

Правителството се ангажира да отпусне около шест милиона долара, а университетът да събере останалите 12 милиона долара.

Алберт Айнщайн, един от основателите на Еврейския университет, е смятан за един от най-великите теоретични физици на всички времена. Ученият умира през 1955 г. на 76-годишна възраст.

Според завещанието на Айнщайн всички негови писма и ръкописи след смъртта му отиват в Еврейския университет в Ерусалим.

Ръкопис на Айнщайн бе продаден за рекордната сума от 11,6 милиона евро на търг в Париж

Това е най-голямата в света колекция от документи за учения - 85 000, отбелязва кураторът Рони Грос. Музеят ще съхранява целия архив на Айнщайн и ще служи като "иновативно пространство за научно и технологично образование", казват от Еврейския университет.

"Чрез най-съвременни изложбени техники, научни демонстрации и оригинални документи музеят ще представи приноса на Айнщайн към науката, влиянието на неговите открития върху живота ни днес, обществената му дейност и участието му в ключови исторически моменти. Музеят освен това ще подчертае дълбоката връзка на Айнщайн със съдбата на еврейския народ, Израел и Еврейския университет, на който той е основател", се посочва в направеното изявление. 

Материалите ще бъдат дигитализирани за публичен достъп, отбелязва ТАСС. 

Посетителите ще могат да видят реконструираната библиотека и работна стая на Айнщайн, както и оригинални документи, върху които ученият е работил. Създателите на проекта очакват в бъдеще новият музей да се превърне в значима туристическа атракция в Израел.

Теориите на относителността на Айнщайн правят революция във физиката, въвеждайки нови начини за разглеждане на движението на обектите в пространството и времето. През 1921 г. ученият, който е автор на над 300 труда, е удостоен с Нобелова награда за физика. 

Алберт Айнщайн (1879-1955) се превърна в икона на популярната култура благодарение на своето остроумие, непокорна коса, мустаци и буйни вежди. Негови принадлежности продължават да се продават на търгове за милиони долари.
      
Айнщайн е роден в Германия, но през 1933 г., след идването на власт на нацистите, емигрира в САЩ.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
400 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.24 | 12:09

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини