Китай отвори денонощни музеи

  • 25 октомври 2022 16:39

  • 501
  • 1
Китай отвори денонощни музеи
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Когато падне нощта и включени светлините, възможно ли е жителите на китайските градове да намерят спокойно място, далеч от баровете, караокетата и кината, където да се отпуснат и насладят на културата? Отворените през нощта музеи може би са добър избор. За съжаление обаче те все още са твърде малко на брой, разказва Радио Китай, цитирано от "24 часа".

Природният музей на Джъдзян, който се намира в град Ханджоу, е един от тях. Откакто пробно заработи 24 часа, той е бил посетен от над 20 000 души, като броят им расте с всеки изминал ден дори след лятната ваканция. Музеят заема площ от около 300 кв. м и е отворен за посетители от 10:00 ч. до полунощ от понеделник до петък и 24 часа в събота и неделя. Това е първият „денонощен музей“ в Китай.

Можем ли да очакваме, че повече музеи в страната ще последват примера му, превръщайки се в едно от основните места за „нощен живот“ в градовете?

През първия ден от пробното удължаване на работното време от 15:00 ч. до полунощ Природният музей на Джъдзян е бил посетен от над 700 туристи. Служителите казват, че през лятната ваканция периодът между 10:00 ч. и 21:00 ч. е бил пиков. За да гарантират качествени услуги за посетителите, те е трябвало да ограничат броя на посетителите до 100 души на час и затова е имало голяма опашка на входа.

Интернет потребител посочва в социалните мрежи, че удължаването на работното време на музея е предоставило още едно място за посещения в града. „Там можем не само да избягаме от жегите, но и да научим много интересни неща за природата.“

С началото на лятната ваканция денонощният музей придоби още по-голяма популярност. Според статистиките от 4 до 10 юли е приемал средно по 940 души на ден, от 16:00 ч. до 22:00 ч. около 300 до 400, а от 22:00 ч. до полунощ през работните дни около 50 души, докато през уикенда близо 200.

„Нощта в музея е много специална, защото усещането и възприятията се по-различни от тези през деня. Това уникално изживяване е много привлекателно за посетителите.“ Това обяснява Чън Люшън, бивш заместник-директор на Националния музей на Китай. Според него за един град и жителите му е много важно да удължи работното време на музеите. Това е израз за по-високите стандарти на живот и ниво на културата.

На 12 юли 2022 г. Пекинският отдел за култура и туризъм съобщи, че музеите в района на китайската столица ще бъдат отворени и през нощта, за да предоставят по-разнообразни културни дейности за гражданите през лятото. Те се превърнаха в нова забележителност за пекинчани и туристите в горещите летни вечери.

В момента посоката на развитие на музеите, особено в научната сфера и по отношение на експозициите, е много по-различна от предишната. В миналото експонатите стояха зад витрините, докато сега след поредицата от реформи нововъведения, като интерактивните изложби и мултимедия, предоставят ново изживяване за посетителите.

Докато удължаването на работното време привлича повече посетители, специалните продукти дават възможност на музеите да навлязат в ежедневието на хората. В Природния музей на Джъдзян през лятната ваканция бяха пуснати в продажба кристални пеперуди и бръмбари, както и сладолед с логото му. Плановете са да бъдат разработени още културни продукти, като серии свързани с космоса например.

Забраненият град става място за културен обмен между цивилизациите

Що се отнася до нощните дейности в музеите, не можем да пропуснем светлинното шоу на Забранения град през 2019 г., което се превърна в гореща тема в социалните мрежи, тъй като бившият императорски дворец бе отворен за първи път за посетители и през нощта в 94-годишната си история.

Хората попитаха защо тези нощни дейности не са постоянни? Според някои експерти по-големият брой осветителни съоръжения и електрически проводници ще застрашат безопасността на Забранения град. Дървената конструкция на древните сгради не може да си позволи този риск, а някои от експонатите не са подходящи за нощни изложби. Вероятно и други музеи са изправени пред подобни проблеми в усилията си да удължат своето работно време. Въпреки че ще обогатят нощния живот, не е възможно да си затворят очите за тези скрити рискове

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
501 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.25 | 23:31

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини