Постановката "Аида" ще се играе на 2 август в Бургас

  • 28 юли 2022 14:26

  • 45023
  • 0
Постановката "Аида" ще се играе на 2 август в Бургас
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Една от впечатляващите със своята пищност и мащабност постановки на Държавна опера – Бургас – "Аида" от Джузепе Верди ще се играе на 2 август в летния театър в морския град. Спектакълът ще започне в 20:30 часа под диригентската палка на маестро Иван Кожухаров.

Представлението на "Аида" е част от тазгодишното, петнадесето поред, издание на оперния фестивал Бургаски музикални празници "Емил Чакъров", съобщават от пресцентъра на операта в Бургас.

С "Аида" ще бъде открит летният фестивал "Опера под звездите" в Русе

В ролята на съперницата за сърцето на Радамес ще влезе сръбско мецосопрано Саня Анастасия. В Аида ще се превъплъти драматичното сопрано Йоана Железчева. 

На сцената на Летния театър на 2 август ще излезе познатият на публиката в Бургас тенор Валерий Георгиев, който ще бъде Радамес. В ролята на етиопския цар Амонасро ще гостува баритонът Крум Гълъбов, познат на местната публика като Жорж Жермон в "Травиата" от Верди. В образа на египетския жрец Рамфис ще е басът Делян Славов. Като Фараона на Египет в Бургас ще се представи басът Костадин Мечков, Жрица ще бъде сопраното Стефка Христозова, Вестител – тенорът Милен Динолов.

Художник на декорите, пресъздаващи величествената обстановка в Египет, е дело на художника Чавдар Чомаков. Хореографията, която също е в синхрон с древноегипетската култура и специфика на костюми и движения, е на проф. Хикмет Мехмедов.

Операта "Аида" е една от известните творби на Джузепе Верди. Дълго е битувал мит, че тя е написана по поръчка за откриването на Суецкия канал. Всъщност либретото е написано от четирима автори, като в основата му стои египетска легенда, разшифрована от папирус.

Още на премиерата си в Кайро, Египет, операта жъне изключителен успех. Година по-късно повтаря фурора си в миланската "Ла Скала".

Действието на операта се развива в Мемфис и Тива по времето на междуособиците на Египет и Етиопия. Аида е етиопска принцеса, попаднала в плен в Египет. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
45023 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини