Тракийската гробница Оструша край Казанлък отвори врати за посетители

  • 29 април 2024 12:08

  • 2840
  • 1
Тракийската гробница Оструша край Казанлък отвори врати за посетители
© Google Maps

Официално отвори врати за посетители тракийският гробнично-култов комплекс Оструша край Казанлък, съобщиха за БТА от местния Исторически музей „Искра“.

Комплексът ще работи всеки ден от седмицата, а входът ще бъде свободен. 

Оструша е един от най-внушителните комплекси в Долината на тракийските царе. Той е едно от първите големи открития в региона на експедицията на археолога доц. д-р Георги Китов от 1993 година.

Съоръжението представлява гробнично-култов комплекс, развит на площ от 100 квадратни метра, и се състои от шест помещения, едно от които е саркофагоподобна камера. Пред комплекса е разкрито ритуално струпване на множество натрошени керамични съдове и архитектурни детайли, припомнят от музея. 

Разграничени са три периода на ползване на съоръжението, като първият е около средата на IV в. пр. Хр., когато върху стереобат от големи каменни плочи е монтирана монолитна камера с погребално ложе и стенописи по тавана. По-късно към нея са пристроени останалите пет помещения. През третия етап в края на столетието пред входа е изграден саркофагоподобен гроб. В него погребение не е извършено.

В Оструша има погребан кон, това е нещо задължително за обектите от тракийското наследство, има прекрасни запазени образци, особено от апликацията му, запазен е и мечът, който буквално е пронизал гръдния му кош, обясни за БТА директорът на ИМ „Искра“ д-р Момчил Маринов. Погребението на владетеля обаче е символично, както в Хелвеция, Голяма Косматка, Грифони и Шушманец. Документирано човешко погребение в Долината има само в Казанлъшката гробница. 

Откриват късноантичната сграда „Ирини“ в Пловдив

Изображенията на касетирания таван са направени с хирургическа точност, древните майстори са демонстрирали невероятно умение, казват от музея. Има запазени и остатъци от стенописи. Според д-р Маринов комплексът има и много добра архитектура, присъства и кръглото куполно помещение, което е свързано с култа към слънцето като едно от най-важните измерения в тракийските вярвания. Със своето планово решение, архитектурни особености, полихромна украса и находки съоръжението се нарежда сред най-представителните паметници на тракийската надгробна и култова архитектура от този период. 

Гробницата е изцяло реставрирана и социализирана по проекта на Община Казанлък „Светът на траките“. Благодарение на проекта по социализация основните части на комплекса могат да бъдат пълноценно видими. В саркофагоподобната камера има специален режим на наблюдение, което дава възможност на всеки посетител да види фреските по тавана в реално време, но без да влиза в самия саркофаг, за да не бъдат нарушавани температурата и влажността като задължителни параметри за опазване. 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
2840 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 06:55

1
❤️ Г­­­о­р­­­е­щ­и­ ­­м­­о­­м­­­и­­ч­­е­т­­­а­ ­в­­и­ ­­о­­ч­­­а­­к­­в­а­т ­­-­­­ X­­­1­­­8­.­F­­U­­N

Добави коментар

Водещи новини