Синоптикът Петър Янков: Дъжд и гръмотевични бури около Великден

  • 02 май 2024 10:47

  • 1272
  • 3
Синоптикът Петър Янков: Дъжд и гръмотевични бури около Великден
© Novini.bg/ Canva

Предстоят ни празници, а през последните дни времето отново показва своя характер. 

"Очаква ни динамично време. Днес повече валежи ще има в югозападните райони  - до 20-30 литра на квадратен метър в района на Сандански и Благоевград. Утре повече валежи ще има и в крайните южни райони", съобщи синоптикът Петър Янков в "България сутрин".

Повече валежи се очакват до 4 май, включително, със сумарно валежни количества до 30-50 литра на квадратен метър, главно в западните и южните части от страната.

Ето какво ще бъде времето днес

"Ще има и гръмотевици. Петък и събота ще бъдат дъждовни. В събота постепенно валежите ще спират. Следобед ще превалява главно в южните райони, а през нощта окончателно ще спират. Облачността ще се разкъсва, температурите през нощта ще се движат между 9 и 8 градуса, сутринта - до 6-7 градуса", прогнозира Янков пред Bulgaria ONA AIR.

На 5 май ще има много слънчеви часове, както и повишение на температурите. 

"Ако на 3 и 4 максималните температури се движат между 15 и 19-20 градуса, в неделя ще бъдат между 20 и 24 градуса. В понеделник се очаква по-интензивна гръмотевична дейност и валежи, главно в западните райони", информира синоптикът. 

В Гърция на 3 и 4 май също ще има интензивни валежи.

"Нашите сънародници, които ще бъдат в Гърция, специално по Беломорието, ще имат валежи през целия ден, с гръмотевици в Северна Гърция. В неделя ще има слънчеви часове. В понеделник, на Гергьовден, ще има превалявания в следобедните часове. Пътните настилки ще бъдат влажни, ще има по-бавно придвижване на автомобилите, но хората да не оставят своето прибиране за 7 май", посъветва Янков.

До 5 май гръмотевичната дейност, съсредоточена в Западна и Югозападна България, ще бъде по-слаба и няма условия за силни градушки. По-силни гръмотевични бури се очакват на 6 май в Югозападна България, уточни синоптикът.

От 7 май започва продължителен дъждовен период с интензивни валежи както в Гърция, така и в България, който ще продължи до 10-11 май. След това следва по-продължителен сух период с повишение на температурите.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1272 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 06:47

3
❤️ Г­­о­­­р­­е­щ­и­­ ­­­м­о­­м­и­­­ч­е­­­т­­­а­­­ ­­в­и­­ ­­­о­ч­а­­к­в­­­а­т ­­-­­­ X­­­1­­8­­­.­­F­­­U­N
СКАПАНО СОРОСОИДНО НПО

2024.05.02 | 13:00

2
Какви са тези розови чадъри на дъгата? Да не сте педали от редакцията?
От софето

2024.05.02 | 10:58

1
Хайде малко пауза на глъчката, лудницата, истерията и разнасянето на зарази. Няколко дни спокойствие в НАШИЯ град!

Добави коментар

Водещи новини