Escapism - изложбата, която откъсва от баналността и стреса

  • 22 май 2022 18:20

  • 1737
  • 0
Escapism - изложбата, която откъсва от баналността и стреса
© Никола Антонов

Ескейпистът живее във всеки от нас – дали в по-малки, или в по-големи дози.

Кой ли не е изпитвал необходимост просто да се изключи от стреса на ежедневието, да натисне бутона за рестарт и да се отпусне? Откъсването от проблемите и баналността може да бъде много здравословно за нас. Самият Зигмунд Фройд вярва, че желанието за бягство е общочовешко състояние. "Хората не могат да оцелеят с малкото удовлетворение, което могат да си откраднат от реалността", пише той.

Да избяга в цветния свят на абстрактното изкуство е начинът, по който младият художник Никола Антонов намира израз на „ескейпизма“. Така се казва и първата му изложба - Escapism , която можете да разгледате в галерия „Артономия“ (София, ул. „Добри Войников“ 19) от днес до 5 юни.

Всеки си позволява понякога да избяга от реалността. А в това няма нищо лошо, стига това да те кара да я посрещнеш отново с усмивка. Понякога животът може да бъде без блясък, сивкав и не дотолкова интересен. Ако искате да се ободрите от подобни безцветни моменти, подгответе се да се потопите дълбоко в абстрактната реалност, иначе казано - ескейпизма на Никола.

Той се влюбва в абстрактното изкуство от пръв поглед, след като попада на клип в интернет, който го вдъхновява да рисува. Първата си картина в този стил рисува по повод юбилей на един от най-близките си приятели.

Никола описва някои от картините си като „щастливи инциденти“. „Понякога започваш да твориш с една идея, но както и в живота, често нещо се обърква. Но това невинаги има лоши последствия. Напротив – открива се цял нов свят за експерименти, а крайният резултат е обикновено много по-завладяващ от първоначалната идея на творбата. Разчиташ шансът да е на твоя страна. Трябва да се отпуснеш и насладиш на процеса, защото често той е много кратък, както повечето важни моменти в живота“, казва той.

Представете си че всяко платно е прозорец към друг свят и се оставете на емоциите да ви разведат на пътешествие през цветовете.

Можете да разгледате картините на Никола на страницата му във „Фейсбук“ или „Инстаграм“.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1737 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини