Операта „Травиата“ ще бъде представена на откритата сцена на крепостта „Царевец“

  • 16 юни 2021 09:13

  • 734
  • 0
Операта „Травиата“ ще бъде представена на откритата сцена на крепостта „Царевец“
© Булфото

Екипът на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ ще представи операта „Травиата” на именития италиански оперен майстор Джузепе Верди на откритата сцена на крепостта „Царевец“ във Велико Търново. Това съобщиха от пресцентъра на театъра. Спектакълът е част от програмата на Шести летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“. Премиерата ще е от 21.00 часа.

„Травиата“ е една от най-популярните и поставяни опери в света. Гост-режисьор е Петко Бонев. Диригент-постановчик е доц. Георги Патриков, диригент - Васил Вълчев, а сценографията и костюмите са поверени на Лидия Къркеланова. С хореографията в спектакъла се е заела Катя Богданова, хормайстор е Яница Брънзелова, концертмайстор - Милена Байнова.

С "Оскарите в музиката" ще бъдат открити летните музикални празници в Бургас

Режисьорът Петко Бонев коментира, че операта „Травиата“ съчетава по уникален начин музикалната и театралната драматургия, което създава условия да се получи наистина въздействащ от към емоции и чувства спектакъл. По думите му особено въздействащи са контрастите между любов и ревност, двуличие и омраза. Той признава, че екипът работи усилено, за да достави огромно естетическо удоволствие на публиката, провокирайки в пълна сила нейните чувства.

Историята за жената куртизанка, която принася в жертва краткия си миг на щастие, а след това и любовта си, за да спаси „фамилната чест” на своя любим, вълнува публиката в цял свят от 1853 година, когато във Венеция спектакълът е представен за първи път пред публика. Сюжетът разказва за нещастната любов на Виолета Валери и Алфред. Точно когато се разпалват техните чувства, се появява бащата на Алфред, който прави всичко възможно да ги раздели. Двамата влюбени преминават през много повратности, за да стигне операта до трагичния си край - Виолета Валери умира сама и болна, а Алфред съжалява за безразсъдната си постъпка, когато вече е твърде късно да поправи каквото и да било.

Операта „Травиата“ на Верди е създадена по романа „Дамата с камелиите“ на Александър Дюма-син. През 1852 година композиторът вижда в Париж драмата, в която е претворен нашумелия тогава роман, и възлага на своя постоянен литературен сътрудник Франческо Мария Пиаве да напише по нея либрето. Съдържанието на драмата е съкратено, броят на действащите лица – намален, променено е дори заглавието – „Травиата“ (от италиански „безпътна жена“). Това е първата италианска опера със сюжет, герои и костюми, взети от съвремието на автора. Едно доказателство за безсмъртието на тази творба са думите на Дюма-син: „След петдесет години никой няма да си спомня моята „Дама с камелиите“, но Верди я обезсмърти.“ И наистина, Виолета Валери пее, умира и възкръсва на сцената до днес.

Билети за операта „Травиата“ на Верди се продават на касата на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ и в Туристически информационен център на ул. „Христо Ботев” № 5 във Велико Търново, както и онлайн в мрежата на Еventim.bg и Grabo.bg. Специален подарък за зрителите е аудио-визуалното шоу „Царевград Търнов - звук и светлина“, което ще се излъчи след края на спектакъла. При провеждането на събитието ще бъдат спазени необходимите противоепидемични мерки.

Последвайте канала на

Novini.bg
734 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини