Австрия отваря концертните и оперните зали

  • 20 май 2021 13:40

  • 166
  • 2
Австрия отваря концертните и оперните зали
© Getty images

От 19 май в Австрия се отменят продължилите 6 месеца и половина ограничения за провеждане на културни събития, които бяха наложени поради пандемията от COVID-19, предаде БНР.

Оперни театри и концертни зали отварят врати за своята публика при спазване на актуалните за момента изисквания: Капацитетът на салона може да бъде запълнен максимално до 50%, а оптималният брой зрители в закрито пространство не трябва да надвишава 1500 души. Носенето на предпазна маска е задължително през целия престой в тетъра, включително и по време на представлението. При влизане в залата е необходимо представянето на официален документ, гарантиращ, че посетителят е тестван, ваксиниран или преболедувал COVID-19. Билетите за спектаклите и концертите се продават поименно и след предварителна паспортна регистрация. При културни събития на открито се допускат до 3000 зрители.

Отпада карантината за пристигащи българи в Австрия

На 14 май, преди отпадането на ограничителните мерки, на площада пред Виенското кметство и без присъствие на публика бяха открити "Виенските фестивални седмици", които през 2021 г. отбелязват 70-годишен юбилей. За първи път фестивалът ще се проведе на два етапа: първият от 3 юни до 16 юли, а вторият - от 24 август до 25 септември. В програмата са предвидени общо 34  музикални, театрални и танцови продукции, включително 12 световни премиери. Сред очакваните кулминации на фестивала са представянето на “Лунният Пиеро“ – емблематична пиеса в творчеството на Арнолд Шьонберг, както и Симфония-кантата “Песента на земята“ от Густав Малер.

От 21 до 24 май в Залцбург ще се състои традиционният музикален фестивал „Salzburger Festspiele Pfingsten“, който се провежда винаги в периода на католическата Петдесетница. Артистичен директор на това събитие е италианската оперна звезда Чечилия Бартоли, а тематичното мото на фестивала тази година - “Вечният Рим“ - поставя фокус върху този град - символ, известен като един от центровете на световното изкуство. 

Австрия премахна вечерния час и ограниченията за срещи на открито

Сред акцентите в програмния афиш са  ораторията "Триумф на времето и истината" от Георг Фридрих Хендел, концертно изпълнение на операта “Милосърдието на Тит“ от Волфганг Амадеус Моцарт, както и “Тоска“ от Джакомо Пучини с участието на Йонас Кауфман, Аня Хертерос и Брин Терфел под диригентството на Зубин Мета. В концепцията на изданието на фестивала тази година са включени и съпътстващи кинопрожекции с легендарни творби на италианското филмовото изкуство – “ Рим, открит град“ с режисъор Роберто Роселини, “Акатоне“ от Пиер Паоло Пазолини, “Сладък живот“ от Федерико Фелини.

Виенската Щатсопер адаптира своята програма и планира да представи в оставащите шест седмици до края на сезон 2020/2021 г. шест премиери с присъствие на публика. Първата от тях - “Фауст“ на Гуно с участието на Хуан Диего Флорес зрителите имаха възможност да посетят още на 19 май. Сред останалите премиерни вечери са “Коронацията на Попея“ от Монтеверди на 22 май; адаптирана версия за деца на операта “Севилският бръснар “ от Росини на 24 май; “Кармен“ от Бизе на 26 май и едно дългоочаквано събитие – новата постановка на “Макбет“ от Джузепе Верди на 10 юни с режисъор Бари Коски и с участието на Анна Нетребко.  Всички спектакли ще бъдат представяни пред 940 зрители – това е оптималния капацитет на заетост, разрешен за салона на Щатсопер според действащите в момента разпоредби в Австрия.

Австрия отхвърли призива да приеме мигранти от Италия

В актуалния културен афиш на австрийската столица се открояват и няколко български участия – на 21 май в Roter Salon в центъра на Виена ще прозвучи концерт с творби от австрийски композитори в изпълнение на изявената цигуларка Божидара Кузманова и клавирен съпровод на Цвета Димитрова – утвърдена композиторка и пианистка в Австрия.

Също на 21 май диригентът Росен Гергов ще застане на пулта на Виенския радиоркестър ORF. Изявата е в ефира на австрийската държавна телевизия ORF и в рамките на телевизионна гала за връчване на наградата „Goldene Note 2021“, организирана от Международната фондация за подкрепа на деца - ярко изявени музикални таланти. Сред деветте финалисти в три категории – цигулка, пиано и виолончело, е и името на родената в Пловдив 13-годишна Христина Панова, която живее в Австрия и изучава цигулка в класа на проф. Дора Шварцберг в Университета за музика и сценични изкуства във Виена.

На 21 и 24 май на сцената на Виенската Щатсопер ще се състои и дългоочаквания гастрол на оперната звезда Соня Йончева в ролята на Тоска от едноименната опера на Пучини. В партията на Каварадоси ще й партнира известния тенор Пьотр Бечала.

Novini.bg
166 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Elainefjiha

2021.05.21 | 00:49

2
М­­­л­а­­д­­а­­ ­м­­о­­­к­р­­­а­ ­у­ч­­е­­­н­­и­­­ч­к­а­­­ ­­ч­­­у­к­­а­­­ ­ ­­W­­ ­W­ ­­W­ ­­­.­ ­B­­­ ­­­G­­ ­­­1­ ­­7­­ ­­­.­­­ ­­C­ ­­L­­ ­U­­ ­­B
Katherinenwbda

2021.05.20 | 16:20

1
М­­л­­а­­­д­­а­ ­­­м­о­­­к­р­­­а­­ ­­у­­ч­е­н­и­­­ч­к­а­ ­­­ч­­у­­­к­а­­­ ­­ ­W­­­ ­­­W­­ ­­W­ ­.­ ­­B­­ ­­G­ ­­1­­­ ­7­ ­­.­ ­­C­­ ­­­L­­ ­U­­ ­­B

Добави коментар

Водещи новини