Варненската държавна опера открива 77-ия си сезон с представление на „Риголето“

  • 27 септември 2023 15:42

  • 794
  • 2
Варненската държавна опера открива 77-ия си сезон с представление на „Риголето“
© Facebook
Слушай новината Слушай новината

Варненската държавна опера открива 77-ия си сезон на 30 септември с представление на „Риголето“ от Джузепе Верди. Постановката е под диригентската палка на Кръстин Настев и режисурата на Сребрина Соколова. В главната роля е баритонът Пламен Димитров, съобщават от културната институция и припомнят, че в тазгодишното издание на фестивала Опера в Летния театър певецът участва в концертни изпълнения заедно с Красимира Стоянова и Соня Йончева.

В „Риголето“ публиката ще види тенора Рейналдо Дроз като Херцога и сопраното Илина Михайлова като Джилда. Образа на бандита Спарафучиле ще представи басът Деян Вачков, а партията на сестра му Мадалена ще изпълни мецосопраното Михаела Берова. Участват още Вяра Железова, Людмил Петров, Иво Йорданов, Артьом Арутюнов, Петър Петров, Жана Костова, Лъчезара Георгиева, Илко Захариев, съобщава БТА.

Петя Георгиева, ИПИ: Близо половината българи от 12 м. не са посещавали нито едно културно събитие на живо

Историята за дворцовия шут Риголето, чиято дъщеря е съблазнена от Херцога на Мантуа, е базирана на пиесата на Виктор Юго „Кралят се забавлява“, припомнят от операта. Първоначално главният герой носи оригиналното име на шута на крал Франциск I – Трибулет, но впоследствие заради цензура операта и основният персонаж са преименувани, като е ползвана адаптация на френския глагол „rigoler“ (смея се). В трето действие е включена една от най-известните арии в света „La donna e mobile”, изпълнявана от Херцога.

Следващото заглавие в програмата на Варненската опера е „Фалстаф“ с Кирил Манолов и Мариана Пенчева на 3 октомври.

Операта вече имаше премиера това лято в Летния театър. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
794 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Тир за Германия

2023.09.28 | 01:28

2
Нека има култура. Който пее, зло не мисли.

2023.09.27 | 17:41

1
Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами ==-----> tyny.to/sbiom

Добави коментар

Водещи новини