Тракийското съкровище заминава за Япония

  • 24 септември 2015 16:11

  • 1913
  • 3
Тракийското съкровище заминава за Япония
© Булфото

Тракийското съкровище, което очарова посетителите на Лувъра, ще предизвика фурор и в Япония. Уникалната златна колекция ще отпътува за Страната на изгряващото слънце на 16 октомври и ще остане там до 29 май 2016 г., съобщи пресцентърът на Министерството на културата.

Съкровището ще бъде изложено в Токио, Сендай и Нагоя. Тракийските ценности ще бъдат част от голямата международна изложба “Златната легенда”, която ще експонира 280 експоната от 20 музея от България, Гърция, Италия, Ватикана, Франция, Холандия, Германия, Великобритания, Испания и Япония. България участва с Вълчитрънското златно съкровище, няколко съда от Панагюрското съкровище, две златни диадеми и част от Варненския халколитен некропол, находките от който са считани за най-старото обработено злато в Европа.

Всички разходи по подготовката и реализацията на изложбата “Златната легенда” ще бъдат за сметка на Япония, уточняват от Министерството на културата.

Организаторите на проявата от японска страна са договорили нашето участие след редица срещи с представители на посолството на България в Токио и директорите на Националния археологически институт с музей при БАН, Регионалния археологически музей - Пловдив и Регионалния исторически музей - Варна.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1913 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
гошо

2015.09.25 | 20:28

3
Поне в Япония тези експонати ще бъдат видени от хора които ценят съвсем искрено нашата култура,традиции и минало,а не от полуграмотни американски туристи отишли да се натъпчат с ядене в Париж и случайно решили да потичат в Лувъра.
Иванов

2015.09.25 | 20:27

2
Щом всички гастроли са толкова успешни къде ли отиват приходите от тези изложби - за представителни на бъдещия академик -министър-склуптор, за финансиране на нови проучвания , за музеи или просто по-предназначение ?

2015.09.25 | 08:09

1
Ние, българите, не можем да ги видим щот са постоянно по чужбини.

Добави коментар

Водещи новини