Обсъжда се идея за тракийска изложба в Осло

  • 05 август 2015 21:55

  • 1539
  • 0
Обсъжда се идея за тракийска изложба в Осло
© Булфото

Община Казанлък кандидатства с осем тракийски гробници от Долината на тракийските владетели за включване в Индикативната листа за включване в списъка на световното културно наследство, под защитата на ЮНЕСКО.

Това е обявила кметът на община Казанлък Галина Стоянова, по време на среща с Гюру Катарина Викьор - посланик на Норвегия в България, цитирана от пресцентъра на общината в съобщение до медиите. Посланик Виккьор посети Казанлък, за да се запознае с изпълнението на проект за реставрация, консервация и социализация на две от тракийските могили в района - "Хелвеция" и "Грифоните", включени в индикативната листа, уточняват от общината.

Партньор на община Казанлък в проекта е местният исторически музей "Искра". Средствата за консервацията и реставрацията на двете гробници са осигурени от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, по Програма "Културно наследство и съвременни изкуства", в частта "Реставриране, обновяване и опазване на културното наследство" и са в размер на 2 776 524,49 лв. Времето, за което реставратори, консерватори и строители трябва да направят двете гробници достъпни за туристите, е 13 месеца.

В рамките на проекта на гробниците ще бъдат изградени постоянни защитни покрития, хидроизолазация, електрически и климатична системи. Районът около гробниците ще бъде облагороден, ще се изгради Информационен център за туристите и малък паркинг.
С реставрацията на "Хелвеция" и "Грифоните" обектите, които туристите ще могат да посещават в Долината на тракийските царе ще станат осем. Това са: Казанлъшка тракийска гробница, която е под егидата на ЮНЕСКО, гробниците Голяма Косматка, Оструша, Крън II, Голяма Арсеналка, Шушманец.

В Казанлък посланик Викьор е споделила идеята за организиране на тракийска изложба в Норвегия. Целта на бъдещата експозиция в Осло е да се насърчи притокът на туристи от Скандинавските страни в България.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1539 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини