България показва от днес в Лувъра изложбата "Епопея на тракийските царе" (видео)

  • 14 април 2015 06:38

  • 4831
  • 2
България показва от днес в Лувъра изложбата "Епопея на тракийските царе" (видео)
© Булфото

Тази вечер в музея Лувър в Париж България открива изложбата с археологически открития "Епопея на тракийските царе". На откриването се очаква да присъстват министър-председателят Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, патрон на събитието, генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование и министрите на културата на България и на Франция Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко и Фльор Пелрен.

В изложбата със свои експонати участват 17 български музея. Подготовката започна през 2012 г. благодарение на усилията на министър Рашидов, който сключи петгодишно споразумение с Лувъра за развитие на съвместно сътрудничество в областта на културата, науката и изкуството. Научната концепция и подборът на експонатите са направени трима френски и двама български учени. Ще бъдат представени 1629 експоната от България и 20 от Лувъра и други културни институти, сред които Британския музей и музея Прадо. Основен акцент е шедьовърът на античното изкуство - бронзовата портретна глава на тракийския цар Севт Трети от фонда на Националния археологически институт с музей при БАН в София.

Тракийското изкуство ще бъде показано като разказ за непознатото одриско царство, неговите съкровища, владетели, всекидневен живот. Изложбата представя цели гробни археологически комплекси, амфори за вино, изящната пиксида с форма на мида от сребро с позлата, части от ризница и тъкан от Златиница, за която след изследвания в България се предполага, че е най-ранната внесена коприна в Европа. Изложбата е разположена в четири зали в крилото "Ришельо" на музея и ще може да бъде посетена до 20 юли. Утре предстои второ откриване, на което са поканени всички директори на музеи, предоставили свои експонати за изложбата и спонсорите, подкрепили консервацията и реставрацията на движимите културни ценности, както и съпътстващата рекламна кампания.

Българският министър-председател пристигна снощи във френската столица за откриването на изложбата. Борисов бе ескортиран от моторизиран отряд до хотела, като в час пик движението на ключови кръстовища във френската столица бе спирано за да премине кортежът на българския премиер. Специалисти коментират, че подобна чест се отдава рядко и не на всички държавни глави, пише "24 часа".

По време на визитата си в Париж, освен откриването на изложбата на тракийското злато в Лувъра, което е под патронажа на българския премиер, Борисов ще се срещне и с френския президент Фрaнсоa Оланд.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4831 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Иван

2015.04.18 | 19:43

2
На Борисов , Лувъра му отива , като на свиня звънче ! Опит за евтин пиар , очаквам да среже лентичката на Лувъра , просто ей тъй по навик .
Гошо

2015.04.18 | 19:43

1
Специален полицейски шпалир посрещна премиера Борисов на летището в Париж , да не би най-после да са решили да го арестуват или просто са отишли да охраняват древните ни съкровища !

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини