Рашидов замина за откриването на изложбата "Епопея на тракийските царе" в Лувъра

  • 13 април 2015 14:17

  • 2407
  • 2
Рашидов замина за откриването на изложбата "Епопея на тракийските царе" в Лувъра
© Булфото

Министърът на културата Вежди Рашидов замина за Франция за официалното откриване на изложбата „Епопея на тракийските царе - археологически открития в България" в Лувъра, съобщиха от Министерство на културата.

Изложбата ще бъде открита на 14 април в Париж.

На първата церемония по откриването на изложбата в Лувъра на 14 април 2015 г. ще присъстват членовете на правителствените делегации на двете страни, Вежди Рашидов и Фльор Пелерен - министър на културата и комуникациите на Франция. Сред почетните гости, поканени на откриването на експозицията, са и генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, еврокомисарят Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование и Силви Вартан.

Експозицията е разположена в четири зали в крило „Ришельо" в близост до пирамидата и ще може да бъде видяна от най-многобройната музейна публика в света в периода от 16 април до 20 юли 2015 г, посочват от Министерство на културата.

В изложбата участват 1629 експоната от 17 български музея и 20 експоната от Лувъра и 11 други културни института, сред които са и Британският музей и Музеят Прадо.

Основен акцент в експозицията е уникалният шедьовър на античното изкуство - бронзовата портретна глава на тракийския цар Севт III от фонда на Националния археологически институт с музей при БАН в София.

Експозицията ще представя цели гробни археологически комплекси, амфори за вино, изящната пиксида с форма на мида от сребро с позлата, части от ризница и тъкан от Златиница, за която след проведени изследвания в България се предполага, че е най-ранната внесена коприна в Европа и може да представлява голям научен интерес за съвместни бъдещи проучвания със специалисти от Лабораторията на Лувъра.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2407 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.04.14 | 08:18

2
ALKOHOLIK I KULTURA
до горния

2015.04.13 | 23:02

1
Шефовете на Кауфланд и лидел са Едни и Същи.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини