Шедьовър на Леонардо е хит в Лувъра

  • 30 март 2012 11:01

  • 2076
  • 0
Шедьовър на Леонардо е хит в Лувъра
©

Лувърът представи последната велика творба на Леонардо "Богородица с Младенеца и Света Ана" след реставрацията, която разкри нови детайли и нюанси, съобщи Асошиейтед прес.

Реставрацията на картината, върху която Леонардо е работил 20 години, отне 18 месеца. Почистването даде нов живот и внесе светлина в творбата. Потъмнелите тонове се преобразуваха в светлокафяво и яркосиньо.

Изложбата представя около 130 подготвителни рисунки и етюди на Леонардо и учениците му. Те проследяват как е замислена картината и разкриват как се е променяла концепцията му за 20-те години през които я е рисувал до смъртта си през 1519 г., като показват не само художественото майсторство, но и годините научни изследвания, които са в основите на творбата. "Изложбата е като научен семинар - каза кураторът Венсан Дельовен, пише монитор.бг.

За Леонардо изкуството се основава на теоретични познания за природата и нейните закони."В един бележник с математически записки се вижда как няколко години Леонардо внимателно е изследвал отразяването на светилната от тъмни предмети. Друга тетрадка удивлява с подробния анализ на компресията на водата и въздуха. Тя показва как Леонардо е достигнал до пресъздаването на сините и сиви планини зад Света Ана и младенеца.Реставрацията на шедьовъра не мина и без скандал.

Преди 17 години Лувърът се отказа от опит да почисти картината заради опасения как разтворителите се отразяват върху характерната техника сфумато на Леонардо. След като тя беше подновена през 2009 г., двама от водещите френски експерти Сеголен Бержон Лангл и Жан-Пиер Кюзен подадоха оставка от консултативния комитет заради несъгласие с използваните драстични методи, водещи до яркост, нехарактерна за Леонардо. Когато видя реставрираната картина, обаче Бержон Лангл почти зарови томахавката.

В интервю за изданието на Лувъра тя каза, че се е успокоила по някои въпроси, които са я притеснявали. Други неща обаче все още не й харесват. Тя критикува по-специално решението да бъде махнато бяло петно от тялото на Младенеца. Според нея то е нарисувано от самия Леонардо.Дали наистина е нарисувано от Леонардо, никога няма да разберем.

Всичките 18 творби на ренесансовия гений са незавършени и цялата му кариера е обгърната от загадъчност. При почистването на "Света Ана" инфрачервеният скенер разкри скрити рисунки под боите. Едната е направена от леворък художник, вероятно Леонардо. Тя представлява скица на конска глава, приличаща на детайл от изчезналия стенопис "Битката при Ангиари". Изложбата в Лувъра "Света Ана, последният шедьовър на Леонардо да Винчи" ще продължи до 25 юни.

Последвайте канала на

2076 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини