ДПС депутати говорят на турски в парламента

  • 04 юли 2012 21:35

  • 4865
  • 24
ДПС депутати говорят на турски в парламента
© Булфото

В кулоарите на парламента сутрин "мерхаба" (здравей) или "гю найдън" (добро утро) е обичаен поздрав между депутатите от ДПС, за които турският е майчин език, пише "Труд".

Някои от избраниците от партията на Ахмед ДоганАхмед Доган Ахмед Демир Доган  е роден на 29 март 1954 година в с. Пчеларово, Добрич, но изкарва голяма част от в личните си разговори "минават" на турски, свидетелстват техни колеги от всички цветове. Това обаче се правело само в частно общуване.

Най-често "улавян" из кулоарите в реплики на турски е дългогодишният избраник и зам.-шеф на ДПС Юнал ЛютфиЮнал Лютфи Юнал Саид Лютфи е роден в Харманли. Завършва Френска езикова гимназия във Варна, а висшето си. Дори понякога говори на български и турски едновременно. Но като международник, който владее английски и френски, Лютфи често използва в речта си и цитати на езиците на Балзак и макар по-рядко, на Шекспир.

Депутатите от Кърджали Резми Осман и Юнал Тасим също понякога ползват майчин език с колеги. Макар и рядко, един от най-добрите оратори на книжовен български език в Народното събрание - заместникът на Доган Лютви МестанЛютви Местан Лютви Ахмед Местан е роден в село Чорбаджийско. Завършил е българска филология   в, също е чуван да разговаря на турски. Това важи и за повечето от групата, а и техни съпартийци от български произход ги разбират - например Йордан ЦоневЙордан Цонев Йордан Кирилов Цонев е роден в село Карапелит. Завършва „Икономика и организация на.

Повечето избраници от другите партии не се впечатляват от чуждата реч и не им пречи. От БСП и десницата отказаха официален коментар.

"Не виждам нищо смущаващо, никой от ДПС не си позволява да говори на чужд език официално", декларира лидерът на РЗС Яне ЯневЯне Янев Яне Георгиев Янев е роден на 22 април 1971 г. в Сандански.   Завършил е математическа гимназия,. И попита ще бъде ли нередно, ако депутати си говорят на кафе на английски, арменски или иврит.

"Да, говорят на турски и това възмущава много колеги", сподели обратна позиция зам.-председателят на "Атака" Десислав Чуколов. Според него чуждата реч в рамките на Народното събрание е нередна, макар и само в кулоарите.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4865 24

Свързани новини

Коментари 24

Добави коментар
турците под ножа..

2013.05.24 | 00:26

23
дано да пукнат!!
да изчезват от нашата родина!!!

2013.05.24 | 00:27

24
„Заклевам се в името на всемогъщия Бог, че за за славата на народа си и за честта на православната вяра ще забия петстотингодишния ръждясал български нож в гърдите на турския султан! Ако престъпя клетвата си, аз да бъда проклет от целия български народ и да ме постигне най-тежкото Божие наказание...“ - Тодор Каблешков

2013.05.24 | 00:26

22
кой пуска отрицателни вотове ?!?!?!? не съм расист и не ме принуждавайте да ставам такъв !!! в БЪЛГАРИЯ се говори на БЪЛГАРСКИ !!! спрете новините на ,,майчин език,, по БНТ !!! утре и други народности ще поискат такава екстра и какво правим тогава ??? а господата от ДПС като не им изнася да си вървят в долината на широките гащи !!! за какви права и свободи се борят ???????????? нали сме демократична държава........ я стига с тия глупости ,закриваите им партията и толкова....който не се чувства българин да ходи където си иска границите са отворени !!!
.....

2013.05.24 | 00:26

21
ПРОБЛЕМА Е ЖИВОТА Е ЕДИН ВЕЧЕН КОНФЛИКТ,ДПС СИ Е ДПС,НО ПРОМИТИЯТ НИ МОЗЪК ОБИЧА ДА МРАЗИ,НО НИКОИ НЕ СЪЗНАВА ЗЪЩО?ТУРЦИЯ НЯМА ОБЩО.ЗА МЕН ПРОБЛЕНА ,Е ЧЕ НЯМА ЕДИНСТВО МЕЖДУ НАС,НЯМАМЕ ИДЕАЛИ,ЦЕННОСТИ И Т.Н....САМО ОМРАЗА.
Иванови

2013.05.24 | 00:26

20
Няма ли някакви органи във този парламент да ги глобят??? Нали по закон във България единствения официален език е български??? Защо се допускат такива безобразни гафове и то във народното събрание,където трябва да е институция - пример за закони и управление на държавата. Цял живот сме били под турско робство и продължаваме да им лижем гъза. Гръм да ви удари всички вас турски гъзолизачи и никаква прошка.

2013.05.24 | 00:25

19
Parlamentarni neshtastnici!!!! Za vas nqma li zakon za maichin ezik???? Za vas nqma li chest i malko ot mlako uvajenie kum Bulgraskia narod koito vi izdiga i ot koito zavisite??? Sram me e che sum bulgarin vuv tazi mrusna ciganska i turska durjava. Mechtaq si edin den da spechelq ot tototo milionite i vsichki pari da gi dam do stotinka za revulcionni stachki i buntove protiv vsichki izrodi iskashti nashata zemq.
500-godini prisustvie ili robstvo

2013.05.24 | 00:25

18
tova e edin vid neuvajenie kum bulgarskia narod,bulgarskata kultura......vie kak mislite?vse pak e parlament!

2013.05.24 | 00:24

17
За това ли умря Левски?

2013.05.24 | 00:24

16
vuprosa e,dokoga 6te si govoriat na turski vuv parlamenta?

2013.05.24 | 00:24

15
koleloto se vurti,znai znai 4e na ahmed dogan dupeto 6te......koleloto se vurti.

2013.05.24 | 00:24

14
бе да ви еба майката и на турци и на депутати и на адвокати и на прокурори и на съдии

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини