"Тренд": Пет партии са сигурни участници в следващия парламент

  • 13 февруари 2017 11:54

  • 20857
  • 6
"Тренд": Пет партии са сигурни участници в следващия парламент
© Булфото

Пет партии са сигурни участници в следващия парламент, ГЕРБ задържа първата си позиция, макар и с минимална разлика, показва първата част от проучването на изследователския център "Тренд", направено между 2 и 9 февруари сред 1002 пълнолетни български граждани.

Според данните сигурните участници в следващото Народно събрание към днешна дата са ГЕРБ /29,7 на сто/, БСП /28,7 процента/, Обединени патриоти /9,9 на сто/, ДПС /9 на сто/ и новата партия на Веселин Марешки "Воля" /6,5 процента/. Големите две партии изглеждат с почти изравнена електорална подкрепа, като ГЕРБ все пак запазва минимална преднина.

Отчита се известен ръст в сравнение с предишното проучване на изследователския център "Тренд" на формацията на Веселин Марешки, достигайки 6,5 на сто от заявилите, че ще гласуват. С шансове за представителство в парламента е Реформаторският блок /3,4 на сто/, въпреки че срещат сериозна конкуренция в лицето на "Да, България" /2,3 процента/ и "Нова република" /2 процента/, които започват да се утвърждават, коментират от "Тренд".

По време на провеждането на проучването АБВ и "Движение 21" подписаха споразумение за общо явяване на изборите, което може да окаже известна промяна в електоралните нагласи. Същото се отнася и за обединението между ДОСТ на Лютви МестанЛютви Местан Лютви Ахмед Местан е роден в село Чорбаджийско. Завършил е българска филология   в и Народна партия "Свобода и достойнство", уточняват анализаторите.

31 на сто от всички анкетирани са на мнение, че ГЕРБ ще спечелят предстоящите предсрочни парламентарни избори, докато 27 процента считат, че победител ще е БСП. Над една трета не могат да преценят.

Сред основните политически лидери българите смятат, че най-подходящ за министър-председател на България е Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г (23 на сто), следван от Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за (19 процента), Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността (7 на сто) и Веселин Марешки (5 на сто).

Обединените патриоти се нареждат с ГЕРБ и БСП като най-приемливи участници в следващата власт, докато на дъното в това класиране е ДПС.

От "Тренд" са предложили на анкетираните различни варианти на коалиционни формули, като всеки е имал възможност да посочи до три отговора. С най-висок дял е евентуално взаимодействие между ГЕРБ и Обединени патриоти, като също толкова смятат, че най-добър вариант би бил ГЕРБ да управляват с патриотите и с партията на Веселин Марешки "Воля". Близък е и резултатът на евентуално обединение между БСП и патриотите. По-ниски са стойностите на евентуална коалиция между БСП, патриотите и Марешки. По-ниският резултат се дължи най-вече на десния профил на избирателя на варненския бизнесмен, който не приема коалиция с БСП, уточняват анализаторите.

Малко над половината от българските граждани са оптимистично настроени за бъдещето на България, докато 36 процента са песимистите.

61 на сто вече са решили за кого ще гласуват, а малко под една четвърт не са. Привържениците на двете големи партии изглеждат по-скоро твърди в намеренията си да упражнят правото си на глас.

Проучването не е прогноза за изборния резултат, а моментна снимка на обществени нагласи. Изследването е по поръчка на "24 часа".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
20857 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
нинов

2017.02.22 | 00:29

6
Това да гласуваш за Марешки трябва да си от олигофрен нагоре.
Това Е Истината

2017.02.22 | 00:29

5
Гласуваш за МАРЕШКИ ядвш го МАГАРЕШКИ
БСП-ПАРТИЯТА НА МИЛИОНЕРИТЕ И ТРАФИКАНТИТЕ

2017.02.20 | 11:12

4
СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ЛИ Е БСП? ТВЪРДО НЕ ! ТАМ СА СЪБРАНИ ВСИЧКИ ОЛИГАРСИ И МИЛИОНЕРИ НАПРАВИЛИ КАПИТАЛА СИ ПО КРИМИНАЛЕН НАЧИН. ГЕРГОВ, ДОБРЕВ, ЯНКОВ, СТОЙНЕВ, ОВЧАРОВ, ..... . ВСЕ КРИМИНАЛНИ ПРЕСТЪПНИЦИ, ТРАФИКАНТИ НА ВАЛУТА, ФИНАНСОВИ ШМЕКЕРИ, ЕНЕРГИЙНИ МАФИОТИ. КАКВИ СОЦИАЛИСТИ МОГАТ ДА СЕ НАРЕКАТ ТЕЗИ ДРУГАРИ ? ТЕ СА КАПИТАЛИСТИ ОЛИГАРСИ НАРЕКЛИ СЕ СОЦИАЛИСТИ. ПОЗОР ЗА СОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ И ИДЕАЛА НА ДЯДО БЛАГОЕВ.
Веселин Василев

2017.02.20 | 11:12

3
Ясно е едно.Ще ни управляват старите к...ви.Лошото е,че няма да има мнозинство.
граб

2017.02.20 | 11:12

2
ПО ВРЕМЕТО НА ГЕРБ ИЛИ ГРОБАРИТЕ НА БЪЛГАРИЯ БЪЛГАРИЯ СЕ ВЪРНА СЪС 8О ГОДИНИ НАЗАД МУТРИТЕ ТИКВИ ОТ ТАЗИ ПРОДАЖНА СЕКТА ВКАРАХА ДЪРЖАВАТА В БЕЗКРАЙНА СПИРАЛА НА БЕДНОСТ ХАОС И БЕЗПРАВИЕ!
Кой е лигльото милионер в БСП ?

2017.02.20 | 11:11

1
Лигльото в БСП (хващан е с пари на сръбската граница по времето на Костов) В две от общините спряха кранчета и така милиони не отиват във фирмите му. Хиляди декари букова гора не успя да изсече. Дървесината, обърната във фурнир, прави 30 млн. лева. Въпросния социалист е на високо ниво в партията. Кой е този социалист милионер ?

Добави коментар

Водещи новини