ДПС, БСП и БДЦ обжалват пред Конституционния съд текстове от Закона за лечебните заведения (видео)

  • 12 ноември 2015 14:12

  • 1901
  • 3
ДПС, БСП и БДЦ обжалват пред Конституционния съд текстове от Закона за лечебните заведения (видео)
©

Депутати от групите на ДПС, "БСП лява България" и Българския демократичен център" /БДЦ/ са обжалвали пред Конституционния съд /КС/ текстове от Закона за лечебните заведения. Това заяви на пресконференция в парламента зам.-председателят на ПГ на ДПС Тунчер Кърджалиев. Той уточни, че под жалбата са се подписали 57 народни представители, които смятат, че членове 34а и 37а от закона противоречат на Конституцията.

Кърджалиев обясни, че първият текст е свързан с това как НЗОК ще преценява с кои лечебни заведения да сключва договор и да закупува услуги според критерии и ред по наредба на Министерството на здравеопазването. Вторият текст повелява как да бъдат ситуирани и създавани нови лечебни заведения и нови услуги в стари лечебни заведения, отново с договор с НЗОК след преценка на Комисията по областните карти, каза той. Според нас тези текстове противоречат на принципа на правовата държава, принципа за закрила на инвестициите и стопанската дейност, а също на правото на здравно осигуряване, заяви депутатът.

Депутатът от "БСП лява България" и зам.-председател на здравната комисия Емил Райнов коментира, че би трябвало министър Петър Москов да се замисли след като втори негов закон е обжалван в КС. Райнов допълни, че от групата са се срещнали с БЛС и подкрепят тяхната декларация.

Съпредседателят на ПГ "БДЦ" и зам.-председател на здравната комисия Красимира Ковачка заяви, че подкрепят становището на БЛС. По думите й е недопустимо съсловната организация да не участва в договарянето и разпределението на финансовите средства.
Хасан АдемовХасан Адемов Хасан Адемов е роден на 24 януари 1953 година в град Исперих, България. През 1979 година завършва от ДПС каза, че днес от групата са се срещнали с БЛС и имат еднакви позиции по проекта за бюджета на НЗОК. Категорично отхвърляме предложения чл. 10, с който се променят 27 текста от приетия само преди няколко месеца Закон за здравното осигуряване, посочи той. Категорично сме против структурата на бюджета на НЗОК, регулативните стандарти в доболничната помощ, лимитите в болничната помощ, коментира Адемов.

Той каза още, че на среща с представители на КТ "Подкрепа" са се обединили около това, че по отношение на фонд "работна заплата" в сферата на културата има асиметрия между инвестициите в културна инфраструктура и заплащането на хората, които работят в музеи, библиотеки и всички институции на Министерството на културата. "В този бюджет се предвижда замразяване на тавана на ваучерите на 240 милиона. Ние и КТ "Подкрепа" имаме общо разбиране, че може да се търсят възможности за увеличаване с още 40 милиона, което може да бъде компенсирано с увеличаване на занижените приходи както в бюджета на ДОО, така и в бюджета на НЗОК и в законопроекта за държавния бюджет за 2016 г., каза още Адемов, цитиран от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1901 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
drangov

2015.11.13 | 15:28

3
Депутати от групите на ДПС, \"БСП лява България LYAVA IM E REZBATA ZA VAS S KUR6UM SUS SVINSKA MAS
OLIIIEEE

2015.11.12 | 18:38

2
Депутати от групите на ДПС, "БСП лява България V BASEIN S GLADNI DESNI PRASETA
Рони

2015.11.12 | 18:20

1
Всичко така е измислено, че пак да е в ущрб на народа...добре че се намира някой,който да се противопостави на безумиците на правителството.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини