Лекарите плашат с протест (видео)

Българският лекарски съюз може да прибегне и до протестни действия, ако текстовете в закона, които изваждат съсловната организация от преговорите за парите за здраве, бъдат приети. С промени, изготвени преди месеци от Министерство на финансите, се елиминира мнението на Лекарския съюз, съобщава Дарик.

Според тях ултимативно се налагат правила, както и финансови ограничения, които лекарите не могат да оспорват. От съюза са убедени, че тези текстове, освен, че няма да дадат сигурност на българския лекар, категорично ще блокират и желанието за реформа в сектора.

От съсловието днес подкрепиха и лекарите, работещи в ТЕЛК. Съюзът настоява още текстовете, с които лекарите в експертните комисии могат да бъдат санкционирани, да отпаднат. В своя декларация от Лекарския съюз подчертават, че медицинската експертиза е специфична и лична експертна преценка на всеки лекар. Подобни санкции обаче, от една страна, щели да породят страх у лекарите да взимат експертни решения, а от друга - да доведат до масово напускане на лекарите от структурите на ТЕЛК, както вече се случва в Пловдив.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болници

още

Анкета

Повлия ли COVID-19 на живота Ви?

Повлия ли COVID-19 на живота Ви?

Избрано от Интернет