Местан: Има необходимост от нова формула на властта (обновена)

  • 25 октомври 2015 23:05

  • 3015
  • 4
Местан: Има необходимост от нова формула на властта (обновена)
© Булфото (архив)

Местните избори ще доведат до много интересни изводи и заключения.

Това каза на влизане в НДК председателят на ДПС Лютви Местан. Той коментира резултатите от местните избори. Чухме на няколко пъти изявления от рода на "ще изметем ДПС", но те  няма да се осъществят и това е мисия невъзможна. Към този момент има 30 общини спечелени на първи тур и в над 20 отиваме на балотаж, където имаме съвсем реални шансове, допълни Местан.

Искам да благодаря на нашите избиратели. Те най-добре знаят как се правят местни избори, когато сме в опозиция и се активизират анти ДПС послания. Тезата ми, че местните избори ще доведат до нова политическа реалност, е актуална. Реформаторите трябва да бъдат по-внимателни с менторския си тон, защото може да се окаже, че имат повече министри, отколкото кметове. Така отговарям на заявките за "измитане", каза още Местан.

Има нещо необичайно, че ние даваме тази пресконференция преди първата и втората политическа сила. Това е пресконференция на политическата нормалност, имайки в предвид какво се случва в центъра на София, каза Местан в началото на пресконференцията на ДПС в изборната нощ. Нашата цел на тези избори беше да запазим кметовете, които имахме. Основната цел на други политически партии беше, "измитане" и "изчегъртване" на ДПС от политическия живот. Това се оказа мисия невъзможна. Резултатите показват, че ние регистрираме вторите си най-добри избори, след тези през 1995 година. Ние получаваме към 330 000 гласа. ДПС наистина губи в сравнение с парламентарните избори, но това се дължи на безумието на уседаналостта, разкри лидерът на ДПС.

ДПС печели 31 община на първи тур, а в 23 е на балотаж. Втората ни цел беше да се разширим географски и количествено. Дали това се е случило, ще разберем на 1-ви ноември. Искам да благодаря на нашите избиратели. Ние бяхме чути от избирателите, защото проведохме една либерална и толерантна кампания. Избирателят оцени нашата кампания, която гласеше, че България не е само София и жълтите павета, а и малките градове, и малките села. Всички наши кметове ще се явяват на отчет на всеки 6 месеца пред избирателите. Това също беше оценено от хората, категоричен беше Местан.

Трябва да сме слепи, за да не видим, че тези избори зададоха нови политически реалности. Много анализатори и колеги от други партии заявиха, че вота е потвърдил статуквото. Може да се мисли така, ако партиите от управляващата коалиция се съгласят резултатите им да се четат на едно с тези на ГЕРБ. Моите думи не се отнасят за ГЕРБ. Тях искам да ги поздравя много силно с едни думи. Техните резултати са впечатляващи, но искам да им кажа да разчитат на посланията си, а не на държавната и чиновническата машина, заяви още Местан.

Реформаторският блок трябва да бъдат по-внимателни с менторския си тон, както спрямо премиера Бойко Борисов, така и спрямо политическите си опоненти. В часа на нашата пресконференция не трябва да се търсят някакви политически знаци. Просто ние искахме да изчакаме и да видим, дали първата и втората политическа сила ще дадат пресконференции. Твърденията на РБ, че други партии преяждат с власт, звучат малко комично и гротескно, особено след днешните резултати. С кого Бойко Борисов ще остане в коалиция и кого ще избере за воденичен камък, си е негово право. Ние обаче няма да спрем да повтаряме, че сегашната властова форма не отговаря на стремежите на България. Ние не искаме да се включваме във властта. Надявам се, че успокоих някои политически сили. Има необходимост от нова формула на властта, която да е европейска по своята същност. Има разминаване между властовите статути и резултатите на местните избори. Това ще доведе до напрежение в управляващата коалиция. Пак казвам, че това е наша оценка. Борисов сам трябва да прецени дали да участва във властта с една партия, която преяжда с власт или да се съобрази с волята на избирателя, обяви лидерът на ДПС.

Пак ще повторя, че ние не даваме заявка за властта. Искам да успокоя реформатори и патриоти. Ние сме обявили каква може да бъде формулата на властта - без ксенофобски и екстремистки елементи. Днешните резултати дават волята и възможността на Борисов за това. Мисля, че бях пределно ясен, намекна Местан.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3015 4

Коментари 4

Добави коментар
XXL

2015.10.26 | 19:47

4
ИМА САМО ЕДИН НАЧИН ФОРМУЛАТА ДА ЗАРАБОТИ.И ТОВА Е СМЪРТ НА ДЪРЖАВНАТА МАФИЯ И СВОБОДА ЗА НАРОДА
mestancho

2015.10.26 | 16:59

3
ti ne razbra li che zaradi takiva kato vas bolen boyko stanishev i vaobshte vsichkite layna v parlamenta izbiratelnata aktivnost e 30% smyatay kolko vi vyarvat horata veche ,az lichno se chudya kak moje nyakoy turchin izobshto da glasuva za dps ili za koyato i da e partiya palnite si gushite i nikoj ne misli za horata
Аз

2015.10.26 | 16:59

2
Местан е нервен!Очакваше повече цигански гласове но не се получи,не си плати достатъчно или ДПС избирателите му обърнаха гръб.Тази разбойническа партия ДПС сама ще се измете.
Българин

2015.10.26 | 16:59

1
Новата формула е: леви,десни и център. И спиране на всякакво плащане на пари на партиите.

Добави коментар

Водещи новини