София е визитната картичка за успешните европроекти

  • 10 октомври 2011 16:14

  • 928
  • 1
София е визитната картичка за успешните европроекти
©

„Силата ви като кмет е, че реализирате проекти, които се отнасят пряко до гражданите".

"Силата на София е това, че тя е визитната картичка за успешните проекти. Впечатлен съм от темповете на работа, заради което имате нашата подкрепа и сега. Проектите, които предложихте днес, са част от приоритетите на комисията за следващия програмен период”, заяви еврокомисарят по регионално развитие Йоханес Хан по време на работна среща с кандидата за кмет на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска в Брюксел.

Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска и еврокомисарят Йоханес Хан обсъдиха напредъка на големите инфраструктурни проекти, които се реализират в София с финансиране от Европейския съюз. По време на работната среща кандидатът за кмет на София от ГЕРБ представи проектите, с които Столичната община ще кандидатства за финансиране през следващия програмен период.

„Изразих своето мнение, че в следващия програмен период столиците трябва да бъдат с особен акцент при финансиране от ЕК. Затова получих подкрепата на еврокомисаря Хан”, каза Фандъкова.

Фандъкова информира еврокомисарят за напредъка на строителството на столичното метро. Готови са 80% от втория метродиаметър и разширението на първия.

Те ще бъдат пуснати през следващата година. Завършен е проектът за продължение на линията на метрото от бул. „Цариградско шосе” до летище София. Участакът е на стойност 140 млн. евро, включително и закупуване на необходимите метро-влакове.

„Имаме готовност да започнем изпълнението му през пролетта на 2012 г., за което имаме и подкрепата на ЕК”, каза още Фандъкова.

„Имам уверението на еврокомисар Хан, че тясното сътрудничество, което имаме за първа фаза на проекта за завода за отпадъците, ще продължи и при реализацията на втората. Ще бъдем готови с апликационната форма до 20 октомври”, заяви Фандъкова след срещата.

„Информирах еврокомисаря Хан, че веднага след подписването на решението за финансиране на първа фаза, започнахме строителството на депото. То ще бъде готово в края на следващата година. Обявена е обществената поръчка за проектиране и строителство на компостиращите инсталации. До края на март е срокът за оценка и избор на изпълнител. Техническата оценка на офертите ще се прави от експерти на Европейската инвестиционна банка”, каза Фандъкова. В момента се оценява и проекта за Интегриран градски транспорт от ЕК и се очаква да бъде разгледан приоритетно.

Трети метродиаметър, интегриран проект за реконструкция на централна градска част, изграждане на Северната и Източната скоростни тангенти и на Технологичен парк са проектите, за които ще се търси финансиране за следващия програмен период.

„Особен интерес от страна на еврокомисаря Ханс предизвика проекта за Технологичен парк. Защото това е и сред приоритетните области на комисията. Работим за превръщането на София в център на високите технологии в региона и ефективно използване на интелектуалния ресурс, с който столицата разполага в лицето на БАН и университетите. Проектът е и важна част от целта ни да превърнем София в конкурентноспособен и иновативен град”, обясни Фандъкова.

За реализирането на Технологичния парк се сформира екип с представители на държавата, общината, бизнеса и университетите.
Интегрираният проект за централна градска част е за цялостна реконструкция на територията между бул. „България” и бул. „Сливница”. Той включва обновяване на цялата инфраструктура. Проектите за Северна и Източна скоростни тангенти са част от „голямата” транспортна инфраструктура. Те ще дадат връзка на града с автомагистралите Хемус -Тракия – Люлин - Калотина.

Последвайте канала на

928 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2011.10.10 | 22:46

1
Свидетели сме на развит гербарски сомнамбулизъм, и на гербарски предизборен миризлив метеоризъм!

Добави коментар

Водещи новини