Йоханес Хан: Трябва да се изравнят различията между отделните региони в Европа

  • 14 октомври 2011 12:24

  • 1352
  • 0
Йоханес Хан: Трябва да се изравнят различията между отделните региони в Европа
©

Нашата задача е да изравним различията между регионите в Европа, каза еврокомисарят за регионалната политика Йоханес Хан в дискусията "Бъдещето на европейската кохезионна политика", която е част от изнесеното заседание в София на политическото бюро на групата на Европейската народна партия, предаде БТА.

В обсъждането се включиха трима еврокомисари и кандидат-президентът на ГЕРБ Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното. Йоханес Хан посочи, че целта на европейската регионална политика е хората да имат лична перспектива. Повече от 80 на сто от хората в Европа искат да живеят там, където са родени, и ние трябва да отговорим на това желание, каза еврокомисарят. По думите му занапред задачата на европейските институции е по-голямата част от средствата на Европейския съюз да се насочат към по-изоставащите региони на ЕС. Европа има нужда от промяна на начина, по който се използват евросредствата и как те формират добавена стойност, отбеляза еврокомисарят за регионалната политика.

По време на дискусията Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование посочи, че като комисар в областта на кризите вижда колко е лошо да липсва устойчивост. Тя представи пред присъстващите на форума регионите, където има опасност от катастрофи. Европа не е имунизирана от катастрофи, каза още тя. Общо 100 000  души са загубили живота си през последните години в Европа при кризи, каза Георгиева. Тя изброи рисковете от наводнения - които, по думите й, са най-тежки за икономиката, от климатични промени през зимата и лятото. Според еврокомисар Георгиева кохезионната политика може да подкрепи устойчивото развитие на регионите. Кохезионната политика дава възможност и за повишаване на анализа на рисковете, каза тя.

Трябва да бъдем реалисти при създаването на новата финансова рамка на ЕС, като вземем поука от 2004-2006 г., каза Януш Левандовски - еврокомисар за бюджета и финансите. Той посочи, че пред Европа стои уравнението - как да има повече Европа с
по-малко финансови средства.

Кандидат-президентът на ГЕРБ Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното посочи, че през последните две години България е променила подхода си. Европейските пари за нас не са цел, а средство - да развиваме регионите си и икономиката си, каза той. По думите му, по време на кризата в Европа България показва, че не е част от проблема, а от решенията.

Последвайте канала на

БТА
1352 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини