Владимир Топалов: Ще блокираме магистрали, искаме да оцелеем

  • 06 август 2013 10:55

  • 11591
  • 26
Владимир Топалов: Ще блокираме магистрали, искаме да оцелеем
©

За съжаление се оказахме прави и енергетиката ни е в колапс. Това заяви д-р Константин Тренчев на пресконференция.

Според председателя на Националната Федерация  "Техническа индустрия, наука, информатика" Здравчо Здравчев работниците имат право на защита при нарушаване на правата им. Работниците имат право сами да изработват уставите си и да членуват в синдикални организации, поясни той.

В дружеството на "Ай Би Ем Глоболи център" се работеше по техни правила. При проверка от Инспекцията по труда им бяха издадени редица предписания и те атакуваха  в съда само три. При делото работодателите загубиха. Известните членове на синдикалната организация бяха тормозени, я председателят бе уволнен. Предизвикахме втора проверка в предприятието от Инспекцията по труда и бяха констатирани още 14 тежки предписания. Първата добра новина е, че фирмата предостави помещение  на 3 километра от предприятието на синдиката. Също така сме завели жалба в Комисията за защита от дискриминация и по-късно тя се произнесе в наша полза, каза той и допълни, че сигурно мазохизмът е част от синдикализмът.  Здравчев показа и нагледно документите по случая.

Той представи и друг подобен случай с "Язаки България" ЕООД в Ямбол - където имаше неправомерни уволнения, също и предписания от Инспекцията по труда, както и дело, което ние спечелихме. Инспекцията по труда обаче не си свърши работата и синдикална организация не функционираше добре. По-късно "Язаки" предостави помещение за синдиката. Той обясни още, че фирмата е приела нови вътрешни правила и е въвела системата от "жълт и червен картон". Здравчев подчерта, че в България гражданите свободно се сдружават, но работодателите изземват функцията на съдебните органи и казват кой е легитимен и кой не.

Константин Тренчев, заяви, че страната ни е един разграден двор, в който всеки прави каквото си иска, но ако хората са задружни могат да постигнат каквото си поискат. Често ни питата какво правим ние - истината е, че трябва да имаш смелостта да кажеш какво става. Ако хората в "Ораново" бяха казали какво става, сега може би нещата щяха да са различни, допълни той.

Владимир Топалов, председател на Миньорската федерация към КТ "Подкрепа", заяви, че всички въгледобивни дружества в страната работят на загуба. Стигна се до тук, защото се намали производството на ток от въглища, а това доведе дружествата до това състояние. Загубите са в различни размери, но е характерно, че навсякъде дружествата я усещат, каза още той. 

Не съм съгласен с това, което каза министър Стойнев за работата в мините, че е или смърт или хляб, а по - скоро тя е  глад и мизерия, коментира той. По думите му навсякъде се търсят начини за намаляването на разходите, а това води до пипането на неща, които са свързани с безопасните условия на труд. "Конкретно за "Ораново" се вижда, че инспекцията по труда като орган  не е на необходимото ниво, защото те са занемарили нещата. Покрай "Ораново" се задават много неща, на които ще трябва да се намери отговор. Поставили сме си за цел да прегледаме цялата нормативна уредба и до края на месеца ще се излезе с конкретни предложения за промяна. Дори се стигна и до идеята да се създаде Минна агенция, която да отговаря за целия отрасъл", каза още Топалов.

Той заяви, че ако нещата останат така, както са сега - въгледобивът у нас ще фалира. "ВЕИ-та са причината за това, защото техните договори са гарантирани и те не търсят пазари. Ако темповете се запазят, цената на тока ще се увеличи в пъти. Атомните централи предпочитат свободния пазар, защото от НЕК и дължат милиони и те твърдят, че това да са на свободния пазар ги устройва. Но не устройва гражданите заради енергийния микс. Цифрите ми подсказват, че ще се увеличи цента на тока. Това намаление от 5% създава допълнително напрежение в топлоелектрическите централи. Ние сме буфер в системата, обясни още Топалов.

Председателят на Синдикалната миньорска организация заяви, че трябва да се промени цената на въглищата. По думите му "Мини Марица Изток" може да се натовари и да изнася ток за Турция. Там има пазар за това, каза още Топалов. 

Попитан за това дали се цели ликвидирането на въгледобивния бранш, той заяви, че това е така и не е само в неговата глава. Той обяви, че при всички положения протести ще има и ще се блокират магистрали и пътища. "Категорично искам да заяви, че не искаме да бъдем използване за политически цели. Имаме конкретни искания и знаем какво трябва да се случи. Ние искаме да оцелеем, искаме работа и искаме да имаме условия, а не искаме някой да ни оцветява", допълни още Владимир Топалов.

Последвайте канала на

11591 26

Свързани новини

Коментари 26

Добави коментар
cv

2013.08.09 | 16:08

26
Не мое да поскъпне тока Станишев така е казал. Мое да нема ток ама нема да поскъпва. Обещано от БСП.

2013.08.09 | 16:07

25
Клисарова нищо не е направила досега. Само празни приказки за закон и реформи. Искаме оставка!

2013.08.09 | 16:07

24
ГЕРБ БЪЛГАРИТЕ РАЗБРАХА КАКВО Е ГЛАД СМЪРТ БЕЗИЗХОДИЦА БЪЛГАРИТЕ СА ПАЛИХА БЪЛГАРИТЕ СТУДУВАХА БЪЛГАРИТЕ ИЗЛЯЗОХА ДА СВАЛЯТ УМНАТА ПЕДЕРАСТ ТИКВА ЗАЩОТО НЕ УСПЯВАХА ВЕЧЕ ДА СИ ПЛАЩАТ НАЙ НАЛЕЖАЩИ БИТОВИ СМЕТКИ ГЕРБ ТОВА Е АНАРХИЯ ХАОС И БЕЗПЪТИЦА !!
Атанасова

2013.08.09 | 16:06

21
Абе глупак , да не би хората да са бедни от вчера бе, това от началото на самата псевдодемокрация и виновните са БСП , защото техните хора разграбиха пенсионните фондове , разрушиха предприятията където работеше цяла българи та дори и циганите. Кой вдигна изведнъж сметките на тока за да излязат хората на улицата и да свалят Бойко Борисов, само че те не го свалиха а той беше достатъчно морален и умен и сам си подаде оставката. А със сметките всичко беше добре планирано , точно около коледа бяха сменени всички електромери и никой не видя , особенно в блоковете какви показания имаха старите и какви новите и така бяха използвани хората срещу ГЕРБ. Долна манипулация както и с бюлетините в Костинброд , така че не ми говори глупости и си отвори очите глупако и помисли малко!!!!!

2013.08.09 | 16:07

23
Оставка на Клисарова! Бездейна и неинформирана.
1234

2013.08.07 | 01:52

11
АМИ КАТО РАБОТЯТ НА ЗАГУБА ДА СЪКРАЩАВАТ ЧАСТ ОТ ХОРАТА.В ДРУГИТЕ ОТРАСЛИ КАК СЪКРАЩАВАТ.ИБАХ ВИ МАЙКАТА И СИНДИКАТИ .ДРУГИТЕ КАТО ГИ СЪКРАЩАВАТ МЪЛЧИТЕ КАТО ПУ*ТКИ.КАТО Е НАМАЛЕНО ПРОИЗВОДСТВОТО СЛЕДВАТ СЪКРАЩЕНИЕ КАКТО В ДРУГИТЕ ОТРАСЛИ.ПРАВИТЕЛСТВОТО МНОГО ДОБРЕ СИ ВЪРШИ РАБОТАТА.ОТ МНОГО ГОДИНИ НИКОЕ ПРАВИТЕЛСТВО НЕ Е РАБОТИЛО ТОЛКОВА ДОБРЕ В НАЧАЛОТО НА МАНДАТА СИ.
4321

2013.08.09 | 16:07

22
250 000 нови работни места? Къде? Кога? Как ще стане? Пенчо,огледай се!Ослушай се !Където има комунизъм има глад и мизерия.Ако си за комунизъм бягай в северна Корея Педал мръсен.Стига с тези пропаганди!

2013.08.07 | 09:51

15
това са над 30 хил. човека.имаш ли представа до какво ще доведе това,с какво ще ги ангажират,кой ще им храни семействата.ВСЯКО НЕЩО С ВРЕМЕТО СИ,ОКО СТАНЕ ИЗВЕДНЪЖ ТОВА ЩЕ Е КАТАСТРОФА
onq s konq

2013.08.09 | 00:13

20
Жалкото правителство задкулисно насъсквано и твърдо поддържано от ДПС си играе на броене на протестиращите и с невэрачни контрапротести си мисли,че може да тушира набиращото лавинообраэно скорост народно недоволство!Убеден съм че обикновените хора нямат точна представа эа предстоящити драматични събития стартиращи от есента,но комунистите са абсолютно в час!Тепърва предстои появата на политическата сцена на миньорите и эемеделците и тая тежка артилерия няма да може да бъде спряна от никаква полиция и армия.
Радо

2013.08.09 | 00:12

19
Като сектора строителство фалира 150 хиляди строители останаха без работа само че не излязоха на протест и синдикатите нищо не направиха. Като няма търсене не се произвежда много просто а те какво искат гаранции за сто години напред че ще се топлим на въглища то ва го няма никъде по света!
onq s konq

2013.08.09 | 00:12

17
Хич не си наясно със ситуацията.Бедността на народа води до свиване на електропотреблението,което пък води до нетърсене на въглища,респективно до съкращения на миньори.Въпросът обаче е в това,че са сключене от "някой" крайно неиэгодни дългосрочни договори эо концесии на мините,а като се прибавии глутницата посреднически фирми,реэултата логично скъп ток.Естествено го отнася работника,эащото "ония" могат да иэчакат "колкото е необходимо",но няма да смъкнат цената и да си объркат баснословните печалби.

2013.08.09 | 00:12

18
Владимир Топалов: Ще блокираме магистрали, искаме да оцелеем ako stava taka da blokiram presechkata do nas che da jina malko
Факт

2013.08.07 | 11:22

16
Икономиката, промишлеността и енергетиката са скачени съдове. Не може без промишленост която да потребява енергетиката да просперира. И икономика само с търговия също няма как да се получи. 23 години родния "бизнес" ни гради къщичка от карти която е нормално в един момент да се срути

2013.08.07 | 09:48

14
Какво става в една частна фирма когато продажбите намалеят? Започва съкращения на хора. Защо според синдикатите в една въгледобивна мина това да е невъзможно

Добави коментар

Водещи новини