Държавата предприема спешни действия за решаване на проблема с авариралия колектор край Албена

  • 25 юни 2024 17:58

  • 1867
  • 1
Държавата предприема спешни действия за решаване на проблема с авариралия колектор край Албена
© Министерство на туризма

Държавата предприема спешни действия в най-кратки срокове за решаване на проблема с авариралия колектор, който отвежда пречистените води от станцията в Албена.

Междувременно стана ясно, че последните проби на РЗИ Добрич са отрицателни и водата в района на курортния комплекс е с отлично качество и без отклонения и рискове за здравето.

Министърът на туризма Евтим Милошев Евтим Милошев Евтим Милошев е назначен за министър на туризма в служебния кабинет с премиер Димитър участва в работна среща, чийто домакин беше министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета КоритароваВиолета КоритароваВиолета Коритарова е назначена за министър на регионалното развитие и благоустройството в, с участието още на министъра на околната среда и водите Петър ДимитровПетър ДимитровПетър Димитров е назначен за министър на околната среда водите в служебния кабинет с, заместник-министъра на здравеопазването Добромира Карева, заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Веселина Терзийска, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Разкъса се тръбопроводът в морето край Варна

В разговорите се включиха също областният управител на област Добрич Румен Русев, заместник-кметът на Община Балчик Димитрин Димитров, изпълнителният директор на „Албена“ АД Красимир Станев, ръководството на „Български ВиК Холдинг“ ЕАД и ръководството на ВиК - Добрич.

„Некоректното представяне на информацията около аварията доведе до крайно негативен отзвук върху местното население, бизнеса и летния туристически сезон като цяло. Тук сме не само да решим проблема, но и да анализираме ситуацията, за да извлечем необходимите поуки и да имаме механизъм за по-добра междуведомствена комуникация и по-добра реакция и да предпазим икономиката на страната и туризма като отрасъл“, коментира министър Милошев.

„Ситуацията е аварийна и всички институции се обединяваме, за да решим проблема в кратки срокове“, посочи министър Виолета КоритароваВиолета КоритароваВиолета Коритарова е назначена за министър на регионалното развитие и благоустройството в. Тя подчерта, че държавата има готовност да осигури необходимото финансиране за авариен ремонт на колектора. За целта ще се работи съвместно с Община Балчик, тъй като колекторът е публична-общинска собственост. „Всички искаме проблемът да бъде решен, за да гарантираме безопасността и здравето на туристите и да подкрепим туристическия бранш“, каза още министър Коритарова.

Министър Милошев подчерта, че туризмът е изключително чувствителен към всякакъв вид негативна информация и когато тя се тълкува превратно, това води до отлив на туристи. Той даде пример, че миналата година заради аварията с язовир „Каховка“ в Украйна е имало неверни публикации за влошено качество на водата по нашето Черноморие, но в крайна сметка нито една проба не е показала замърсяване.

„Туризмът ни страда изключително много от хибридни атаки и ние, институциите, трябва да сме обективни, единни и навременни в действията си и в комуникацията с гражданите. В разгара на летния туристически сезон не бива да допускаме подобни журналистически сензации да стават причина за отлив на туристи и негативно говорене за родните курорти, още повече, че в случая с Кранево и к.к. Албена става дума за аварирал колектор за пречистени води“, каза още министър Милошев.

От страна на ВиК - Добрич беше отчетено, че екипите на дружеството са на терен и предприемат необходимите мерки за локализиране на авариралите части. От страна на „Албена“ АД, която има собствена лаборатория за проверки на качеството на морската вода, също беше отчетено, че няма отклонения. В края на срещата заместник-министър Карева потвърди, че последните 72-часови проби на морската вода, взети от РЗИ Добрич, които се очакваше да излязат днес, са отрицателни и следователно няма нищо притеснително в качеството на водата. Микробиологичният анализ не отчита наличие на опасни бактерии.

„Щастлив съм, че тези последни проби доказват, че водата не носи никакъв риск за здравето на къпещите се и можем да кажем, че тази криза е преодоляна,“ коментира министър Милошев. Министерството на околната среда и водите всеки ден прави анализ за състоянието на водите след пречиствателната станция, информира присъстващите на работната среща и министър Димитров, който посочи, че е запознат със ситуацията и следи за изпълнение на набелязаните мерки.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1867 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Смях в залата :)

2024.06.25 | 19:35

1
Туй добре, а с авариралия реактор кво правим?

Добави коментар

Водещи новини