Послание към управляващите отпреди 11 години е все още актуално

  • 25 юни 2024 17:11

  • 6138
  • 0
Послание към управляващите отпреди 11 години е все още актуално
© Снимка: авторът

Преди 11 години народът имаше различни послания към управляващите и намираше начини да ги комуникира по-успешно. По площади и улици. 

Още тогава – преди 11 години – не ми беше съвсем ясно това послание. И сега не знам, и тогава не знаех какво искат да кажат тези момичета от снимката с това послание: „Вие сте ↓“…

Вие сте стрелки“ ли, що ли? Мисля, че е „Вие сте точни“… 

И ми се струва актуално и днес. „Вие сте точни“… Днешните също ми изглеждат точни и заслужават да го чуят – че са точни. Вие сте точни, другари. 

Работещо правителство разбиха и свалиха, сложиха служебен защитник на Сребреница, избраха видна Йориска за шеф на парламента – най-високата длъжност в държавата; жената е успешна и известна с постиженията си в… в… известна е, точка!

А вие, вие сте точни!

Можеха да сложат и Йориста от Бедрок, но не го направиха, нали! 

Преди всичко това успяха да прокарат и ПЪРВИЯ успешен вот на недоверие срещу действащо правителство в съвременната история. Това си беше историческо постижение, затова си трябва да им кажем: другари, вие сте точни!

А сега всички промени и реформи бяха сполучливо изчегъртани и държавата бе успешно върната в изходна позиция и изключена от скорост, което – за голяма народна и целокупна радост – бе търсен ефект, защото реформите означават отлепяне от дъното, а дъното е най-добрата хранителна среда за всеки уважаващ себе си паразит, който най-мрази да работи и да носи отговорност, и който най го е страх да се не мине и да не простине. 

Уволнявани и разследвани шефове на болници бяха промъкнати обратно в силни позиции, на които става силно финансово течение. С мисъл за здравеопазването, не за друго. И труповете – съответно – са от графена в петджи ваксините, не е от друго. 

А вие сте точни. 

Нотариусите и джуджетата са вървежни, което иде да покаже какво е високо нивото на толерантност в държавата. Какво стана с комисията, дето трябва да ги разследва? Заспа дълбок сън, непробуден. Ето, вчера разбрахме, че Съюзът на съдиите в България се опитали да събудят Спящата красавица, известна още като „Народно събрание“. Въпросният съюз на съдиите призовал Спящата красавица да доведе докрай започнатата проверка на фактите за нерегламентирано влияние върху дейността на съда и прокуратурата. Искали били да се почне оздравителен процес в съдебната власт. Немат си друга работа. 

Спокойно, другарите са оставили всичко на стенд бай, а Йористите в редиците на българската политика са се грижили, грижат се и винаги ще се грижат колата на реформите и разследванията да е на изключена скорост. Как така защо? 

Защото са точни. 

Какво още написаха съдиите ли? Ето част: Oбpъщaйĸи ce ĸъм Bac, нaпoмнямe, чe нямa дaнни paзĸpититe в нaчaлoтo нa тaзи гoдинa мpeжи зa влияниe във виcшитe opгaни нa cъдeбнaтa влacт, зa чиeтo paзcлeдвaнe в пpeдxoднoтo Hapoднo cъбpaниe бeшe cъздaдeнa cпeциaлнa aнĸeтнa ĸoмиcия, дa ca нeyтpaлизиpaни и дeйнocттa им дa e пpeĸpaтeнa. Πoчти нищo нe e нaпpaвeнo и зa зaщитa нa  пpaвaтa нa гpaждaнитe, ĸoитo тяxнaтa дeйнocт e yвpeдилa.

Очакваме от Вас основен приоритет на бъдещата Ви работа да бъде темата за автентична и дълбока реформа на правосъдието…

Лена Бориславова пък написа, че според годишния доклад на „Антикорупционния фонд“ за 2023 г. … как да го кажем… „Антикорупционните институции се въздържат да разследват корупция“.

Добре, че „антикорупционните институции“ не са гинеколози, че с това въздържане щяхме да изчезнем като нация още по-бързо от прогнозираното. 

Добра новина и за безвремието при регулаторите. И там „времето е наше“; и регулаторите са „наши“, само сметките за плащане са ваши. 

Аз само не мога да разбера какво му става на народа, та така се е умълчал? Топло ли му е, спи ли му се – че не казва на управляващите по-често, че са точни. Вие сте точни, другари! Не се безпокойте, ние мислим за вас. Вие сте точни. 

____________________

Този коментар изразява личното мнение на автора
и може да не съвпада с позициите на редакцията на Novini.bg.

Последвайте канала на

Александър Томов
6138 0

Водещи новини