Държавата няма да връща пари на партиите, ако те не отговарят на условията

  • 27 април 2013 21:39

  • 1180
  • 0
Държавата няма да връща пари на партиите, ако те не отговарят на условията
©

Въпреки че по първоначални сметки изборите трябваше да струват 21 милиона лева, през последния месец сумата се увеличи значително.

Министерският съвет отпусна още милион и половина за копирни машини, софтуер, за секциите в чужбина и други допълнителни разходи. Така общата сума достигна до 22 милиона и половина лева. Оказва се обаче, че освен да дава пари, държавата и взима сериозни суми около изборите, информира БТВ.

„Партиите, за да се регистрират за участие в изборите трябва задължително да представят сред документите си и изборен безлихвен депозит в размер на 10 000 лева”, заяви Бисер Троянов, говорител на ЦИК.

И ако някоя партия не отговаря на изискванията, държавата не е длъжна да й върне парите.

„Това бяха четири от заличените политически партии. Още 9 партии бяха регистрирани но не издигнаха кандидати и няма да бъдат включени в бюлетината също няма да могат да възстановят своя изборен депозит”, коментира Троянов.

Така само от партиите, които не са се организирали добре, държавата прибира около 130 000 лева. Отделно, сметната палата обяви, че ще налага глоби, които обаче ще постъпват в общия бюджет. Самите формации обаче не са доволни от тази практика.

„Не смятам че е редно и смятам че в положението в което е България в момента трябва всяка една партия да бъде допусната до избори за да се промени нещо”, Румен Хаджиев, председател на партия "Победа".

Имаме конституция и чл. 60 гласи, че данъците се определят съобразно имуществото. това изискване е нарушение на конституционните ни права. Петър Клисаров, председател на партия "Реформа".

Не всички партии са внесли депозита, защото са осъзнали, че няма да успеят да съберат 7 000 подписа, за да ги внесат в ЦИК. Законът казва ясно какво ще се случи с парите от внесените депозити.

Говорителят на ЦИК уточнява, че сумата 130 000 лева отива във Фонд за лечение на деца, а към нея ще се прибавят и депозитите на тези партии, които няма да минат 1% от гласовете.

Така че - с какъвто и резултат да завършат изборите, те със сигурност ще имат поне един положителен ефект - ще помогнат за лечението на деца в нужда.

Последвайте канала на

1180 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини