Атанаска Дишева (ВСС): В много кратък срок трябва да се реши кой ще поеме функциите на Гешев

  • 15 юни 2023 18:37

  • 3246
  • 0
Атанаска Дишева (ВСС): В много кратък срок трябва да се реши кой ще поеме функциите на Гешев
© БНТ

С това завършва процедурата по предсрочното освобождаване на главния прокур. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ членът на Висшия съдебен съвет Атанаска Дишева по повод новината, че президентът Румен Радев е подписал указа за освождаване от длъжност на Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във.

Всичко по темата:
Опитът за атентат срещу Иван Гешев и исканата му оставка 508

За изпълняващ длъжността няма възможност да бъде назначен друг освен прокурор. Аз считам, че трябва да е прокурор от Върховната касационна прокуратура, и трябва да е различен от неговите заместници. Част от заместниците на Гешев продължават да стоят твърдо зад него, Сарафов се противопостави, но и той не трябва да бъде, защото и двете групи са обременени с мандата, мотивира се тя, заяви Дишева. 

С оглед на влиянието, което имаше Гешев, не мисля, че ще се яви доброволец да заеме поста, макар и временно, добави тя.

Не може обаче функцията на главен прокурор да остане неизпълнявана от никого. В много кратък срок трябва да се определи лице, което да изпълнява тези правомощия, подчерта членът на ВСС.

Президентът подписа указа за освобождаването на Иван Гешев

Атанаска Дишева посочи, че у нея не е останало усещане за бързане при процедурата във Висшия съдебен съвет за предсрочното отстраняване на Гешев. Тя отбеляза, че много от нейните колеги във ВСС много бързо са променили позициите си по казуса.

В отговор на въпрос Дишева каза, че не се усеща политически зависима. Факт е обаче, за съжаление, че в последния месец има определен синхрон в начина, по който действа ВСС, с определени политически течения, каза още тя.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3246 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини