Председателят на Висшия адвокатски съвет: Без главен прокурор в България ще настане хаос

  • 14 юни 2023 09:30

  • 1284
  • 0
Председателят на Висшия адвокатски съвет: Без главен прокурор в България ще настане хаос
© бТВ

„Виждам известна прибързаност в събитията, например от ВСС и включително в изслушването на главния прокурор, което не беше довършено“, каза председателят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев в ефира на бТВ.

Всичко по темата:
Опитът за атентат срещу Иван Гешев и исканата му оставка 510

„Намирам сходна позиция с тази на членовете на ВСС, които сметнаха, че трябва да се отложи изслушването, за да се изчерпат всички доказателства в този процес“, допълни той. 

Атанаска Дишева (ВСС): Новият главен прокурор не трябва да е от кръга на Гешев

По думите му топката сега е в държавния глава и всички разисквания във ВСС и предложението за отстраняване на главния прокурор трябва да се изследват внимателно от правния отдел на президентството.

„Когато указът бъде подписан, тогава ще бъдат прекратени правомощията и би могло да се говори за имунитети, но имунитетите на магистратите са по принцип като такива, а не защото са главни прокурори или върховни съдии“, каза още Дерменджиев.

По думите му липсата на фигура на главен прокурор в България ще доведе до хаос. Решението е в ограничаването на правомощията му, смята той.

Дерменджиев коментира, че войната в прокуратурата и между нея и политиците няма да приключи с отстраняването на Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във.

„Нещата са натрупани достатъчно. Под повърхността има процеси, които текат и не разбираме и те ще ескалират допълнително в някоя посока“, допълни той.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1284 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини