Росен Христов е готов да съди държавата за политическо преследване заради договора с "Боташ"

  • 12 април 2024 13:33

  • 1308
  • 8
Росен Христов е готов да съди държавата за политическо преследване заради договора с "Боташ"
© Булфото

В момента, в който бъде приет доклад на парламентарната комисия, проверяваща договора с "Боташ", аз съм готов да заведа дело срещу държавата в Страсбург за политическо преследване. Това заяви пред БНР бившият енергиен министър Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския

"НС няма нито компетенциите, нито правомощията да разследва и да анализира такъв договор, без да използва експерти. Правят се политически атаки. Приемам ги лично. Ще съдя всички, които се изказват по въпроса, споменават моето име и са се подписали под доклада. За всеки извод ще искам обяснение на база на какви данни и експертиза е направен". 

Изводът в доклад на парламентарната временна комисия, която проверява споразумението, е, че "Булгаргаз" е бил ощетен от договора с турската държавна енергийна компания "Боташ", подписан в началото на миналата година. 

Комисията е изготвила доклад, който следващата седмица ще бъде внесен в парламента.

"Нашето предложение, което записахме в решението, което трябва да бъде взето следващата седмица в зала е, цялото решение и този доклад да отидат в Прокуратурата и ДАНС", каза Радослав Рибарски.

"Всеки ден българската енергетика и в частност "Булгаргаз" трябва да заплаща капацитет, който се равнява на 500 000 долара. Този капацитет обаче не се използва. За пример, 2023 година от възможни 14 кораба да бъдат доставени са използвани един и половина. Този капацитет, въпреки че ние не го ползваме, изплащаме тези такси всеки ден за пълния обем, който са договорили служебното правителство с министър Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския. Тези неща, три месеца заседава комисията, въобще не са в доклад. Докладът вече е готов и другата седмица трябва да бъде в зала", коментира той.

Друг член на парламентарната комисия Борислав Гуцанов от БСП коментира, че това е срамен и загробващ договор за България. Той добави, че служебният министър на енергетиката Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския не е имал право да подписва договора, тъй като той не е съгласуван с Министерския съвет и е бил подписан само от осем министри. Според Гуцанов договорът много трудно може да бъде развален, тъй като е на стойност над 2,2 милиарда евро, но може да бъде предоговорен.

Гуцанов (БСП): Договорът с "Боташ" е национално предателство

"Една такава подробност, която сигурно ще ви бъде интересна, е, че таксата услуга за пренос за "Боташ" е 9 долара и 10 за пренос, докато с Гърция е 5.4 евро. Как ви се струва? Два пъти има разлика за едно и също нещо, което се прави. Кой ги е договоралят тези условия и защо тези хора все още не са подведени под отговорност?", попита Гуцанов.

Заради този договор от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е ще поискат да бъдат освободени директорите на "Булгаргаз". 

Умишлено договорът не се използва, за да може да се атакува, заяви Христов.

"Това прикрива цялото бездействие на правителството в енергетиката и е една политическа атака срещу президента".

Клаузата за неустойките съществува в абсолютно всеки договор в енергетиката, подчерта той. 

"Това се представя като нещо необичайно в момента. Защо не искат да се наеме независим експерт с международен опит и да се направи оценка? Да каже цените и условията пазарни ли са. Коментарите ги правят политици, които никога не са подписвали такъв договор, нямат нищо общо с енергийния сектор и дори не са били на ръководни длъжности в международна компания". 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1308 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2024.05.25 | 05:02

8
❤️ Г­­­о­р­е­­­щ­­и­­ ­м­­о­м­­и­­ч­е­­т­­­а­­­ ­­­в­­и­­ ­­­о­­ч­­­а­к­в­а­­т ­­­-­­ X­­1­­­8­­­.­­F­U­­N

2024.04.13 | 06:42

7
Радев е руски шпионин и трябва да бъде съден за държавна измяна и шпионаж в полза на Русия

2024.04.12 | 17:45

6
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> do.my/bmaca
Ганчо

2024.04.12 | 15:31

5
Да видим какви си ги надробил бе сопол

2024.04.12 | 15:30

4
Хем крадлив предател, хем нагъл. Ще съдиш баба си, докато те изcиpaт червеите под тревата.
българите

2024.04.12 | 14:26

3
договорът е национално предателство
а така

2024.04.12 | 14:02

1
бай росене, не ги оставяй тея от подмяната и доносническа бг да си правят предиз.борната кам.пания на твой гръб
първият път

2024.04.12 | 14:05

2
доносническа бг беше росенец, после нито гл.ас за пеевски, после с подмяната ка.питан ан.дреево ... всяка кам.пания имат по някаква дъвка тея по.мияри и накрая упра.вляваха с тея къде им викаха ма.фия и мут.ри, никога с тях ... па и им се молеха да продължат със същите ми.нистри ... п@плач, сг@н ... трябва да си адски т@п да отидеш да гла.суваш за подмяната и доносническа бг

Добави коментар

Водещи новини