Борислав Гуцанов (БСП): Комисията в НС дава на прокуратурата скандалния договор “Боташ“, сключен от служебния кабинет на Радев

  • 03 април 2024 20:47

  • 990
  • 6
Борислав Гуцанов (БСП): Комисията в НС дава на прокуратурата скандалния договор “Боташ“, сключен от служебния кабинет на Радев
© Булфото (архив)

"Парламентарната комисия за „Боташ“, създадена по настояване на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е, дава на прокуратурата всички документи по скандалния договор, както и отговорните лица от служебното правителство, в това число и ръководството на „Булгаргаз“. Решихме го на последното заседание на комисията“. Това заяви народният представител от „БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е за България“ и организационен секретар на социалистическата партия Борислав Гуцанов в предаването „Лице в лице“ на bTV.

Борислав Гуцанов посочи фактите: „Договорът са „Боташ“ е за 1,850 милиарда кубика. Тези с Гърция и Азербайджан са за 2 милиарда. Сумарно стават 3,850 милиарда кубика. България ползва между 2,6 милиарда – 2,7 милиарда кубика – т.е. има милиард и сто, които са отгоре. Договорът с „Боташ“ обаче е направен така, че дали взимаш или не взимаш газ, дали я ползваш или не – ти плащаш на турската страна цената ѝ – 486 000 долара на ден. На Гърция плащаме услугата за 5,3 евро, на Турция – за 9,2 долара. Къде го има това нещо?“, реагира народният представител от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е.

По думите му е станало ясно, че служебният министър Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския си е сложил подписа на договор, без да има правото, тъй като договорът се подписва между „Боташ“ и „Булгаргаз“. А шефът на „Булгаргаз“ се е подписал впоследствие. Договорът е съгласуван в Министерски съвет за по-малко от 24 часа и то не от всички министерства, а само от 9.

Росен Христов: Договорът с "Боташ" има стратегическо значение

Борислав Гуцанов бе категоричен: „Служебното правителство и ръководството на „Булгаргаз“ са предали и нарушили българският национален интерес“.

„Провал, може би, е най-меката дума, която можем да използваме за действията на управляващите в сектор „Енергетика“ през последните 9 месеца. Енергетиката беше последният останал сектор в областта на икономиката, който работеше и носеше сериозни приходи и възможности за държавата, докато не се намеси сглобката и не го порази и него“, коментира народният представител от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е.

Гуцанов даде пример с ядрената централа.

„Взеха решение да подарят реакторите на Украйна. Украйна, която е във война може да строи централа, а ние не можем да го направим. Белене“ щеше да струва на България 5 млрд. евро. В годините анализатори и псевдофизици говореха, че това е безумна цена. Оказа се, че с цените на електричеството през последните години тя щеше да се изплати за 4 години. В същото време се откриват площадки за 7 и 8 блок на Козлодуй по една американска технология IP 1000, която ще струва на България 30 млрд. долара. Някаква разлика да виждате?“, обърна се към водещата Борислав Гуцанов.

На второ място той акцентира върху технологията. „По такава технология Великобритания отказва да построи ядрена централа. Няма друга европейска държава, която да е съгласна. Няма друга централа, която да работи в света. Управляващите в експериментална площадка ли превръщат България?“, реагира социалистът.

По думите на Гуцанов същото е и положението с 5 блок на АЕЦ“ Козлодуй“. „Не се направи ремонтът на 5 блок на Козлодуй и той остана да се зарежда със старо ядрено гориво. Защо? Защото „Уестингхаус“ има възможност да зарежда такова гориво. Но „Уестингхауз, първо е по друга технология, която има 48 касети, а не съвременните 42, което означава, че за едно зареждане, което е 10-годишен срок България губи 750 милиона евро. Това малко пари ли са?“, попита Гуцанов и постави още един проблемен въпрос:

„Каква е тази дерогация – един път доброволно да се откажем от разрешеното ни от ЕК и втори път – да взимаме отново руска газ, но през посредници от други държави, на по-скъпа цена“, посочи Гуцанов като даде примери с Гърция и Азербайджан.

За предстоящия кабинет събеседникът на медията каза: „Димитър ГлавчевДимитър ГлавчевДимитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в е ярка политическа фигура и това веднага поставя голяма въпросителна – няма как той да не изпълнява решенията на ГЕРБ и Бойко Борисов“, каза социалистът.

БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е е във форма да участва в предстоящите предсрочни избори и ние го показахме на местните избори", заяви организационният секретар на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е в разговора за предстоящите избори. "Единствено ние и ДПС вдигнахме резултата – ние от 57 кмета, знаете, направихме 72", каза той.

За „Бузлуджанци“ депутатът каза: В БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е винаги е имало вътрешни движения, нашата партия неслучайно е на 130 години. Няма нищо страшно, ние трябва да се вслушваме в различните сигнали. Но, това което ме притеснява при „Бузлуджанци“ е, че на сбирката им в НДК имаше много хора, които отдавна нямат нищо общо с БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е. Нещо повече - които работят доста усилено срещу БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е, част от тях повече отколкото ГЕРБ работи срещу БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е. Мая Манолова, Костадин Паскалев сериозно се раздадоха срещу БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е. А когато се прави вътрешно движение – то трябва да е от членове на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е, от социалисти.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
990 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2024.05.25 | 08:06

6
❤️ Г­о­р­­­е­щ­и­­­ ­­­м­­­о­м­и­ч­­е­­­т­­а­­­ ­в­­­и­ ­­о­­ч­­а­к­­­в­­а­­т ­-­ X­­­1­8­.­­­F­­­U­­­N
Абе

2024.04.04 | 08:34

5
Гуцанов да ти имам тъпото име що не вървиш на майната си
БЪЛГАРИТЕ СТЕ С ВИНЕ!

2024.04.04 | 05:45

4
ibb. co/Sww nttJ
тошо

2024.04.03 | 22:23

2
Червени боклуц и!!
Емѝ...ПРЪЦ..........

2024.04.04 | 00:20

3
ПРЪЦ......
ШИЍБАМ ЧЕРВЕНИ СФФФИНЕЕ

2024.04.03 | 21:07

1
ША ВА ИЗБИЯ ЕЙ...ЛЕЖАЛ В ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР....И СЪМ ДУХАЛ НА НАЙ ГАДНИТЕ ЦИГАНИ 76 НАБОР.....МЯУУУУУ...ПРЪЦ...............

Добави коментар

Водещи новини