Росен Христов: Договорът с "Боташ" има стратегическо значение

  • 20 февруари 2024 17:45

  • 1337
  • 3
Росен Христов: Договорът с "Боташ" има стратегическо значение
© БТВ

Договорът за достъп до инфраструктура е изключително конкурентен в сравнение с интерконектора с Гърция. Сумите са абсолютно сравними с тези, които плащаме за природния газ от интеконектора с Гърция. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ бившият служебен министър на енергетиката Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския във връзка с договора между българското правителство и турската енергийна компания "Боташ".

Всичко, което ангажираме, го плащаме, независимо дали го ползваме. Това е стандартна практика. Стандартна практика е да има средносрочни и дългосрочни договори, каза Христов относно твърденията, че страната ни плаща по 486 000 долара на ден по договора "Боташ", независимо дали купува или не газ.

По думите на бившия енергиен министър служебното правителство, от което той беше част, е заварило държавното дружество "Булгаргаз" пред фалит. Ние успяхме да го върнем на печалба. В момента то отново е с много лоши финансови резултати. Управляващите оставят "Булгаргаз" да е в ужасно състояние, за да могат да помогнат на посредниците си, посочи Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския.

"Булгартрансгаз" и "Боташ" подписаха споразумение за междусистемно свързване

Този договор има стратегическо значение. Ние доставяме газ от Азербайджан в размер на 1 млрд. куб. метра. Искам да попитам управляващите откъде ще доставяме останалото необходимо ни количество от 2,2 млрд. куб. метра, ако не е инфраструктурата на Турция. Останалият газ идва от Русия. Всички тези евроатлантици спонсорират Русия, подчерта бившият служебен министър на енергетиката.

Тук ключовият въпрос е защо не ползваме договора. Какво ще стане, ако доставките спрат? Енергийната сигурност се постига само с двиверсификация, каза още Христов.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1337 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 09:56

3
❤️ Г­о­­р­е­­щ­и­­­ ­­­м­­­о­­м­и­ч­­­е­­­т­­а­­ ­в­­­и­ ­­­о­­ч­­­а­к­­в­а­т ­­-­­­ X­­­1­8­­­.­F­­U­N
Росен Дрисльов

2024.04.04 | 02:52

2
Егати гнусния минетчия

2024.02.20 | 23:22

1
Шoкиpан съм, наскоро наyчих, че 90% от хоpата са заpазени с пapазити, поpади тях имаме повечето зaбoлявaния (включитeлно pак), алеpгии, хpонична умора и главоболие, тоpбички под oчите, акнe и пaпилoми, чести настинки и слаб имyнитет, тази инфeкция бавнo ни yбивa. Вземeте тecта и pазберете дали сте заpазени----> shout.to/testa

Добави коментар

Водещи новини