"Булгартрансгаз" и "Боташ" подписаха споразумение за междусистемно свързване

  • 25 януари 2024 11:32

  • 917
  • 0
"Булгартрансгаз" и "Боташ" подписаха споразумение за междусистемно свързване
©

Българският газопреносен оператор „Булгартрансгаз“ ЕАД и операторът на газопреносната система на Република Турция BOTAŞ A.Ş подписаха оперативно.

Споразумение за междусистемно свързване за точката Странджа/Малкочлар.

Подписването на документа е резултат от дългогодишните съвместни усилия на екипите на двата оператора. В споразумението са уточнени техническите условия, включително минимално предавателно налягане и качествените характеристики на природния газ, както и приложимите процедури от двете страни на точката Странджа/Малкочлар.

На база договорените в документа условия, техническият капацитет на точка Странджа/Малкочлар в посока Турция-България в газопреносната мрежа на „Булгартрансгаз“ ЕАД е определен в размер на 117 677 153 kWh/d, а в посока България-Турция - 504 138 541 kWh/d.

Подписването на споразумение за междусистемно свързване на газопреносните мрежи на България и Турция в точката Странджа/Малкочлар е от ключово значение за диверсификацията на източниците на природен газ не само за България, а и за регионалния и европейския газови пазари. Чрез газопреносната мрежа на Турция се осигурява достъп до природен газ от добив от местни находища, Азербайджан, Иран и глобалния пазар на втечнен газ посредством терминалите за регазификация в Турция.

"Булгаргаз": Проверката на ЕК обхваща последните няколко години

С подписването на настоящето споразумение за междусистемно свързване се затвърждава водещата роля на българския газопреносен оператор за постигане на пазарната интеграция, диверсификацията и сигурността на доставките на природен газ в региона и Европа.

Последвайте канала на

Десислава Станева
917 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини