Министър Попов: Трябва радикално да променим системата на събиране на отпадъци

  • 09 февруари 2024 16:27

  • 297
  • 2
Министър Попов: Трябва радикално да променим системата на събиране на отпадъци
© Булфото

Трябва радикално да променим системата на събиране на отпадъци. Това заяви министърът на околната среда и водите Юлиян ПоповЮлиян ПоповЮлиан Попов, министър на околната среда и водите в служебното правителство на Марин Райков от 12 по време на днешния парламентарен контрол.

Той отговори на въпрос на депутата от парламентарната група на „Възраждане“ Димчо Димчев относно нерегламентирани сметища в Кюстендил. По думите на министъра се очаква промяната да настъпи през 2024 г. Той каза, че е поел ангажимент за въвеждането на депозитната система.

За незаконните сметища в Кюстендил Попов напомни, че организирането и управлението на битови отпадъци се осъществява от кметовете. Това се случва в съответствие с изискванията на Закона и общинската наредба за управление на отпадъците. Кметът на общината отговаря за предотвратяване изхвърлянето на отпадъци на забранени места, създаването на незаконни сметища и организиране на почистването им. Контролът е от регионалните инспекции по околна среда и водите (РИОСВ).

Министър Попов: Проблеми с боклука има, местните управления в страната трябва да се отнасят по-сериозно към отпадъците

РИОСВ -София е извършила през последните 5 години 49 планови и извънредни проверки в различни населени места на територията на община Кюстендил. От 2019 г. до настоящия момент на кмета на община Кюстендил са съставени общо 30 акта за установяване на административни нарушения. Има 25 наказателни постановления на обща стойност 213 000 лв. От тях 21 са влезли в сила. 

Министърът нарече уникален проекта за доброволното изкупуване на понто-сарматски степи в приоритетното и застрашено местообитание от Натура 2000. По думите му планът се е сблъскал с доста сериозни проблеми. Попов разясни, че в крайна сметка се е приело проектът да бъде изпълнен по Оперативна програма „Околна среда“ (2014-2027). Това трябва да бъде съгласувано с управляващи орган на програмата. Като проблем министърът посочи, че имотите са разпръснати в землището на село Божурец, община Каварна, без обща граница помежду си. "Фрагментацията на имотите усложнява процеса", обясни той. 

За Националната кампания „Чиста околна среда“ Юлиян ПоповЮлиян ПоповЮлиан Попов, министър на околната среда и водите в служебното правителство на Марин Райков от 12 заяви, че процедурата е подобрена, за да се гарантира повече прозрачност и предварителна яснота по отношение на проектите. "Ще включим допълнителен ресурс, за да няма забавяне", увери той.

От Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) обявиха преди дни началото на ежегодния конкурс за 2024 г., предава БТА. В рамките на националната кампания се допускат общини, кметства, кметски наместничества, училища, детски градини и Центрове за подкрепа на личностното развитие /Обединени детски комплекси.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
297 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.02.09 | 20:50

2
Иcкaте ли луд ceкc за 2-3 часа, силни epeкции, яpки opгaзми, много cпepмa и повишен тeстoстеpoн! Toвa е подобрена формула на Виa.гpa сeгa е безoпаcнo на всяка възpаcт! Не пpопyскайтe шансa да направите своя ceкc незaбpавим----> use.my/azalfa
Данчо

2024.02.09 | 16:40

1
Съвет от мен: откажете се от пушенето на цигари. Белите дробове и портмонето ви ще са благодарни. Лично аз успях успешно да ги откажа с един специален продукт от натурални съставки: cutt.ly/otkaz

Добави коментар

Водещи новини