Министър Попов: Не виждам шанс въглищните централи да функционират след 2030 г.

  • 14 януари 2024 12:24

  • 820
  • 6
Министър Попов: Не виждам шанс въглищните централи да функционират след 2030 г.
©

Фокусирани сме изцяло върху това, което правим. Имаме много натегната програма. Въпроса за ротацията аз го държа настрана. Това заяви пред БНР министърът на околната среда и водите Юлиян ПоповЮлиян ПоповЮлиан Попов, министър на околната среда и водите в служебното правителство на Марин Райков от 12

Той декларира, че работи много добре с Мария Габриел. По думите му целият Министерски съвет работи много добре:

"Всички се разбираме много добре. Повечето от нас са експерти. Нямаме вътре политически напрежения. Но имаме и много ясна програма и сме фокусирани върху динамична програма и цели, които сме си поставили. Това може би ни помага да се разбираме добре". 

Зелено движение обяви, че оттегля доверието си от министър Попов. Той обаче заяви, че работи много добре с повечето представители на Зелено движение: 

"Няма човек от Зелено движение, с който да съм се срещнал лично, да сме говорили и да нямаме пълно разбирателство". 

Премиерът Денков: Енергиен апокалипсис няма да има, опозицията се провали

Юлиян ПоповЮлиян ПоповЮлиан Попов, министър на околната среда и водите в служебното правителство на Марин Райков от 12 добави, че "няма нищо лично с Тома Белев". 

Язовирите

От гледна точка на водите язовирите са в здравословно състояние, няма особени проблеми, заяви екоминистърът. По думите му МОСВ управлява 52 големи язовира. Той уточни обаче, че те не са отговорни за тяхното ремонтиране. В страната обаче има хиляди други водоеми, които не към нас, добави той.

"Самото управление на системата от язовири има нужда от реформа и внимание, но в момента няма основание за притеснение". 

Язовирната система е много важна от гледна точка на адаптацията към климатичните промени, изтъкна Юлиян ПоповЮлиян ПоповЮлиан Попов, министър на околната среда и водите в служебното правителство на Марин Райков от 12

"Ние трябва да разглеждаме цялата язовирна система и от тази гледна точка. Не го правим достатъчно. Това е едно от нещата, на които аз искам да наблегна политически в следващите месеци".

Според него темата с климатичните промени е пренебрегвана в България. 

"Трябва да намерим формула, по която страни, които са засегнати от екстремни явления, да бъдат по някакъв начин подпомогнати и компенсирани. Справедливостта в случая не е някаква много обща категория, а е много конкретна. Свързана е с огромни фондове, със стотици милиарди. Много е важно как се управляват тези фондове и е много важно с тях да не бъде злоупотребявано - това е моята позиция и позицията на България", коментира Попов във връзка с конференцията за климата в Дубай. 

Според него за България справедлива трансформация означава да не бъдат засегнати значително работни места и енергийно бедни от самата трансформация, т.е. преминаване от въглища/газ или петрол към възобновяема енергия. Освен това ние трябва да се възползваме от всички технологии, които обслужват този преход, добави той. 

"Лично мое мнение е, че аз не виждам шанс след 2030 г. въглищата да функционират, защото пазарът ще ги затвори. Ние няма да затваряме административно нищо. Пазарът ще ги затвори, той ги затваря в момента", коментира министърът. По думите му в момента над 25% от електроенергията се произвежда от възобновяеми източници. При положение, че вятърната енергия въобще не сме я развили - това предстои, изтъкна той. 

Министър Юлиян Попов: Няма да нарежем и унищожим нито една централа

"Повечето от частните централи в България много сериозно обсъждат излизане от въглищата в следващите 1-2-3 години максимум", каза екоминистърът и посочи какви са опциите пред тях. По думите му новата енергетика е комплексна и не разчита на един - два или три източника на електроенергия, а разчита на десетки и дори стотици технологии. Според него голямото решение е инвестиционната среда, която ние трябва да подобрим:

"Регионът "Марица-изток" има потенциала в рамките на 10 години да привлече към 20 до 30 млрд. евро инвестиции. Ние трябва да създадем тази среда - регулаторна среда, яснота, предвидимост".

Юлиян ПоповЮлиян ПоповЮлиан Попов, министър на околната среда и водите в служебното правителство на Марин Райков от 12 заяви още, че отпадъците в България са един от големите проблеми. Според него София ще има проблем с отпадъците. По думите му София е голям и богат град и ако се управлява икономически добре, той ще може да намери средствата, за да реши въпроса с отпадъците. 

"Ние ще помогнем с каквото можем, но не сме ние институцията, която ще може да реши проблемите с отпадъците на София". 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
820 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2024.01.14 | 19:03

6
Хора, чували ли сте за аналог на виа*гра_та, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Това е мега яко нещо и незабравимо изживяване -----> mub.me/alfazo

2024.01.14 | 19:02

5
Хора, чували ли сте за аналог на виа*гра_та, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Това е мега яко нещо и незабравимо изживяване -----> mub.me/alfazo
Хаха

2024.01.14 | 14:47

4
Ми то и ти може да пукне до 2030год
еко идиот

2024.01.14 | 13:53

3
ф'устата
BG POLITIK

2024.01.14 | 12:58

2
POMJR NA HRANILKA

2024.01.14 | 12:49

1
Няма шанс, след 2030 ще сте на коне и колелета, тока на свещи.

Добави коментар

Водещи новини