Министър Юлиян Попов се ангажира да се извърши проверка на източниците на замърсяване на въздуха в Русе

  • 09 януари 2024 11:00

  • 709
  • 2
Министър Юлиян Попов се ангажира да се извърши проверка на източниците на замърсяване на въздуха в Русе
© Bulphoto/архив

Законодателни промени относно замърсяването от различните промишлени производства и подкрепа на контролните органи с техника и експерти обеща министърът на околната среда и водите Юлиян ПоповЮлиян ПоповЮлиан Попов, министър на околната среда и водите в служебното правителство на Марин Райков от 12 по време на среща с гражданите на Русе.

Попов е в града, в отговор на настояването на местните хора за решаване на проблемите с мръсния въздух.

Посещението на министъра в Русе продължава и днес.

Проблемът с въздуха на Русе продължава да търси решениеПредвидени са и работни срещи с ръководствата на фирми, които вече имат наложени предписания, актове и глоби заради производството си. Миналият месец министърът е получил доклад от РИОСВ-Русе за замърсяване от някои производства. Целта на визитата на екоминистъра е, заедно с местната власт и другите държавни институции, да се търси решение на проблемите, за да се гарантира чиста околна среда. Снощи Попов се срещна и с граждани, която продължи повече от три часа. Пред русенци, той се ангажира да бъде направен сериозен анализ на въздуха в града.

"Един от основните ангажименти на нашата работа върху законодателство и нормативна база въобще за справяне с миризмите, което както стана дума в нашите дискусии, е един изключително комплексен въпрос, който изисква да анализираме опита на много, много държави, защото няма европейско законодателство или нормативи по този въпрос. Мисля, че трябва да поискаме от самите оператори - предприятия, те да ни представят собствените програми за подобряване на тяхната работа. Това, разбира се, не ни освобождава от ангажимента ние да оказваме контрол. Ангажирах се с по-сериозен анализ на състоянието на въздуха, източниците, проблемите, които са се натрупали, за да имам ясна основа. Ще направим анализ на здравното състояние, на заболяванията", каза министър Юлиан Попов.

Въпреки обещанията на министъра продължава недоволството от замърсяването на въздуха в Русе. Русенци отправиха до министъра на околната среда и водите официален документ с шест основни искания, свързани с проблема.

"Не сме сигурни какво точно дишаме в момента. Настояваме за обстоен анализ, за да се знае какво дишаме и кои са замърсителите. Искаме глобите да са превантивни, а не да се включват в месечния разход на едно предприятие", коментира Ростислав Кандиларов - председател на движението "Дишай, Русе".

"Ако служителите в Изпълнителната агенция по околна среда и в Регионалните инспекции си вършат работата, ще имаме малко по-чист въздух. В момента виждаме как тези хора са дресирани от десетилетия да имитират дейност, така че да защитават интересите на замърсителите, на тези, които нарушават закона. Те използват държавен ресурс, за да ни убедят, че няма нарушения. Русе е на едно от първите места по онкозаболявания", каза Ивелина Петрова, жител на Русе.

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
709 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.01.09 | 11:48

2
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex
ЧЕРВЕНИ СФФФИНЕ ШИБАТ АТИЛКАТА ПРОСТА в АНАЛА

2024.01.09 | 11:11

1
Чети, народе! Чети и научавай истинските новини, не фалшивите новини, тиражирани от американските ЦРУ медии в окупирана България, като БНТ, On Air, Nova ЦРУ-TV, bTV, dir.bg, dnes.bg, НОВИНИ БГ., capital.bg, „24 часа“, „Уикенд“ или „Труд“. От 01.01.2024г. БРИКС(Русия, Бразилия, Китай, Индия и Република Южна Африка) има вече 5 нови членове. Новите членове са: Египет, Иран, Саудитска Арабия, Етиопия и Обединените арабски емирства(ОАЕ). С това държавите-членки на БРИКС(BRICS) ca вече 10. Има и още 14 държави подали документи за членство: 1. Алжир(кандидатура от 2022г.) 2. Бахрейн(кандидатира от 2022г.) 3. Бангладеш(кандидатура от 2023г.) 4. Боливия(кандидатура от 2023г.) 5. Беларус(кандидатура от 2023г.) 6. Венецуела(кандидатура от 2023г.) 7. Виетнам(кандидатура от 2023г.) 8. Куба(кандидатура от 2023г.) 9. Казахстан(кандидатура от 2023г.) 10. Кувейт(кандидатура от 2023г.) 11. Пакистан(кандидатура от 2023г.) 12. Палестина(кандидатура от 2023г.) 13. Сенегал(кандидатура от 2023г.) 14. Тайланд(кандидатура от 2022г.) До края на тази година молба за членство ще подаде и Турция. 3/4 от света иска да е с Русия и Китай. Хората по целия свят се пробуждат и искат да живеят свободни и независими от никого. Не искат войни и колониален окупаторски гнет – искат да живеят в мир и разбирателство помежду си. Не искат някой да идва в дома им и да им казва как да живеят, как и с кого да търгуват, каква традиция, историческа памет и история да тачат и съхраняват за идните поколения. Никой вече не иска да страда под смрадливия американски фашистки окупаторски ботуш! Никой не иска и европейските колонизатори, пудели и марионетки на САЩ! Светът вече не е същия и никога вече няма да бъде същия, както преди! Време е вече световния хегемон САЩ да ходи там, където отдавна му е мястото – на бунището на историята!

Добави коментар

Водещи новини