Министър Попов одобри методиката за картографиране и определяне на границите и вида на дюните

  • 20 януари 2024 13:52

  • 699
  • 2
Министър Попов одобри методиката за картографиране и определяне на границите и вида на дюните
© Булфото

Министърът на околната среда и водите Юлиян ПоповЮлиян ПоповЮлиан Попов, министър на околната среда и водите в служебното правителство на Марин Райков от 12 одобри Методика за картографиране, определяне на граници и типа пясъчни дюни за създаването и поддържането на специализираните карти и регистри на обектите, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) на сайта си. 

Регламентът ще защити пясъчните образувания и ще осигури обективно, безпристрастно и научно-обосновано отразяване в специализираните карти, се посочва съобщението. С регламента МОСВ цели да осигури опазването на тези природни обекти и да преустанови нарушенията на закона, които водят до увреждането им.

Методиката е разработена със съдействието на Института по океанология и Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към Българската академия на науките и е рецензирана от двама учени от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Документът интегрира научните познания и методи с нуждите на администрацията за правилното прилагане на законодателството, свързано с определянето и опазването на пясъчните дюни.

Екоминистърът: Липсата на регламент за дивото къмпингуване е проблем

Методиката е в съответствие и с изискванията за едромащабно картиране, процедурите, предложени в нея, са съвременни и могат научно да докажат наличието, обхвата и характеристиките на дюнния релеф.

През декември миналата година Българска фондация "Биоразнообразие" (БФБ) обяви 2024 за "Година на живите пясъци". "Посвещаваме 2024 г. на дюните и тяхното опазване, за да останат живи пясъците им", казват от организацията в свое съобщение, в което представят и отпечатването на специален календар. 

Последвайте канала на

Весела Найденова
699 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.01.20 | 21:10

2
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex
Гост

2024.01.20 | 17:06

1
То вече няма дюни бе ........

Добави коментар

Водещи новини