Министър Попов и министрите по околната среда в ЕС обсъждат климатичните промени

  • 16 януари 2024 14:27

  • 871
  • 1
Министър Попов и министрите по околната среда в ЕС обсъждат климатичните промени
© Булфото

Министърът на околната среда и водите Юлиян ПоповЮлиян ПоповЮлиан Попов, министър на околната среда и водите в служебното правителство на Марин Райков от 12 и ресорните министри от държавите членки участват в неформална среща в Брюксел, на която обсъждат климатичните промени и адаптацията към тях. В изказването си през първия ден от форума вчера българският министър изтъкна важността на изследването на въздействието на изменението на климата върху хората и екосистемите, съобщават от Министерството на околната среда и водите.

Попов постави акцент и върху необходимостта от адресиране на европейско ниво на въпроса за устойчивостта на водите и стратегическото им управление в контекста на климатичните промени. В светлината на взетото решение на СОР28 за прекратяване на ползването на изкопаеми горива Европейският съюз трябва да обсъди приемането на амбициозна цел за намаление на емисиите на парникови газове до 2040 г., коментира министърът.

Министър Попов: Проблеми с боклука има, местните управления в страната трябва да се отнасят по-сериозно към отпадъците

Вниманието на министрите на околната среда е и Зелената сделка. Днешният дебат е посветен на кръговата икономика и устойчивото управление на ресурсите и приноса им за справяне с предизвикателствата, свързани с изменението на климата, загубата на биологично разнообразие и замърсяването, отбелязват от МОСВ.

Форумът е под флага на Белгийското председателство на Съвета на ЕС. В началото на годината Белгия пое председателството на Съвета на ЕС. Като водеща задача в следващите шест месеца Белгийското председателство си поставя продължаването на помощта за Украйна. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
871 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.16 | 15:32

1
Хора, пробвахте ли новата виa`гpa?, просто е сyпер: в пъти по-ефeктивна, повече cпepма, по-ярки усещания, лекува болести и е бeзопаcна на всяка възpаст. Отново се почyвствах мъж, прочетете сами на какво е cпоcобна-----> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини