Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари

  • 19 септември 2023 18:41

  • 16483
  • 1
Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред прие на второ четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за мерките срещу изпирането на пари.

С допълненията ще се опитаме да изпълним всички препоръки по MONEYVAL – процедурата за борба с прането на пари и финансиране на тероризма, обясни пред журналисти след гласуването Маноил Манев, заместник-председател на комисията. По думите му не се променя кой знае колко духът на закона. Някои лица отпадат, което е добре, защото през цялото време на приемането на този закон се опитваме да ограничим кръга от лица, към които той се отнася и сега някои юридически лица с нестопанска цел отпадат от проверките и бумащината, която трябва да се изпълнява по този закон, добави той. Манев отбеляза, че се завишават някои критерии към тези, които са в обхвата. Насочено е голяма част към електронните пари, става въпрос за виртуални пари и банкови взаимоотношения, които са свързани с облигации и акции.

Целта на този закон е да се знае собственикът на едни средства и къде отиват те, за да не могат те да отидат към терористични организации или към изпирането на пари, придобити от престъпна дейност, зави Манев, цитиран от БТА. 

Депутатите дебатираха промените в Закона за противодействие на корупцията, но не стигнаха до гласуване

Попитан относно санкциите и глобите, народният представител посочи, че е имало няколко предложения за повишаване на горния праг, но те били оттеглени и санкциите си остават същите. Той отбеляза, че в много европейски държави, в които действа законът, санкциите са огромни, 50% от оборотите например, докато при нас са фиксирани суми.

С изненада видях, че имаме два варианта на доклада – този, който получихме на пощата си, се различава от този, който е публикуван на сайта, каза по време на заседанието Ивайло Вълчев („Има такъв народ“), след като председателят на комисията Десислава Атанасова прочете част от текстовете. По думите му в единия фигурират предложения на работна група, за която те не са били уведомени и канени да участват. Доколкото разбирам същото се е случило и с колеги от други парламентарни групи, добави Вълчев.

Атанасова посочи, че работната група била сформирана, след като се оказало, че законът е изключително тежък и на председателски съвет установили това. С оглед на бързината, с която трябвало да разгледат закона на второ четене, заради MONEYVAL, в работната група участвали експерти от институции и експерти на комисията.

По думите на Петър Петров („Възраждане“) подобно нещо не е било съобщавано на председателски съвет. Той заяви, че парламентарната им група няма да участва повече в обсъждането на законопроекта и с колегите си напусна заседанието на комисията.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
16483 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ник

2023.09.19 | 19:47

1
"...сега някои юридически лица с нестопанска цел отпадат от проверките и бумащината" - разбирайте няма да се проверяват перачите на пари НПО и най- вече Америка за България, а вие ще декларирате и от к ъде баба ви си е купила гащи, когато отидете в банка

Добави коментар

Водещи новини