7 министри на първия парламентарен контрол

  • 16 юни 2023 09:12

  • 1581
  • 0
© Булфото

Във връзка с освобождаването на главния прокурор и стъпките за реформа на съдебната властта от името на „Продължаваме промяната-Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено отХристо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския посочи, че промяната нямаше да бъде възможна без ролята на общественото мнение и гражданското общество в България , което е заявило, че  няма да търпи „безотчетна, арогантна власт" и българските политици са разбрали това“. Като следваща стъпка в реформата Иванов посочи промени в Конституцията.

"Отстраняването на Гешев е събитие, което си заслужава да бъде оценено. Има позитивни, но и скептични оценки, които казват, че тези, които си го избраха, по същия начин си го свалиха в една процедура, която постави съмнения. Хората, които изразяват съмнения, имат свои основания", каза той.

"Премахна се Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във, но и заради продължаващите две години усилия от наша страна и от гражданското общество. С различна степен на желание политиците от партиите бяха принудени да се приспособят към тази реалност. Въпросът е дали сега ще превърнем тази ситуация в постоянна, в която няма да позволим Прокуратурата да бъде бухалка", каза още Иванов.

"Дали отстраняването на Гешев ще се превърне в елемент от една добра тенденция зависи от промените в Конституцията – ние трябва максимално да ограничим властта и липсата на отчетност на главния прокурор, трябва да разделим ВСС на две, там трябва да има и представители на обществото, излъчени от НС, но не трябва да са мнозинство. Трябва да има закон за устройство на съдилищата, да ограничим възможността за злоупотреби със следствената тайна, за да ликвидираме възможността да съществуват фигурите на вечния обвиняващ и вечния обвиняем, които предполагат възникването на т.н. дела на трупчета", подчерта още Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския.

"Отстраняването на Гешев е една добра новина на трупчета. Длъжни сме накрая да произведем положителния резултат", каза още съпредседателят на ДБ.

От „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“ говориха за свободата на словото.

Според програмата депутатите ще продължат с второто четене на промени в Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, и на изделия и технологии с двойна употреба. Те предвиждат да бъде закрита „Държавна петролна компания”. Законопроектът беше приет вчера на първо четене.

От „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“ внесоха законопроект в Народното събрание създаване на регистър на осъдените за педофилия в България.

В прессъобщението на партията се казва, че за подобен регистър настояват както граждански организации, така и държавни институции. Целта е да могат заинтересованите граждани и институции да правят справки в случаите, когато става въпрос за защитата на деца. 

От партията припомнят, че в 47-ото Народно събрание по тяхна инициатива са били подкрепени по-строги наказания за педофилия. 

"Действията на Илхан КючюкИлхан КючюкИлхан Кючюк е роден на 16 септември 1985 г. в гр. Севлиево. На европейските избори през май 2014 г. е (евродепутат от ДПС) спрямо Република Северна Македония е национално предателство за България. Националните предатели са ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в, ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с, БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е, ПП и "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от". Това заяви председателят на парламентарната група на "Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен" Тошко ЙордановТошко ЙордановТошко Йорданов Хаджитодоров е български сценарист и политик. Роден е на 2 май 1970 г. от трибуната на Народното събрание.

Припомняме, че в Комисията по външна политика на Европейския парламент до координаторите на политическите групи и до докладчиците по доклада за напредъка на РСМ за членство в ЕС, е изпратен имейл от Илхан КючюкИлхан КючюкИлхан Кючюк е роден на 16 септември 1985 г. в гр. Севлиево. На европейските избори през май 2014 г. е - докладчик за напредъка на РСМ. В съобщението българският евродепутат заявява, че е решил да премахне поправка 18 от проекто-доклада, в която влизат всички двустранни въпроси между Скопие и София, както и всички точки за етническото преследване и проблеми на лицата с българско самосъзнание в Северна Македония.

Поправка 18 е свързана с текстове за вкарване на българите в Конституцията на РСМ. Да отпадне нуждата историята да се базира на оригинални документи, което историческата комисия вече е договорила да бъде публикувано в учебниците по история. Да отпаднат текстове срещу престъпления от омраза срещу българите в страната. Информацията потвърди евродепутатът от ЕНП Александър ЙордановАлександър ЙордановАлександър Йорданов е роден е на 13 февруари 1952 г. във Варна. Политик и дипломат, литературен.

Всеки пребит българин, всели запален клуб тежат на вашата съвест, обърна се Йорданов към депутатите. Той отсече, че българите никога няма да им простят, а въпросните партии ще останат срамно петно в историята на България.

От своя страна лидерът на ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с Мустафа КарадайъМустафа КарадайъМустафа Карадайъ – български политик от ДПС Мустафа Кадарйъ е роден е на 08.05.1970г. в село Борино, увери, че Илхан КючюкИлхан КючюкИлхан Кючюк е роден на 16 септември 1985 г. в гр. Севлиево. На европейските избори през май 2014 г. е нищо не е внасял и нищо не е променял.

"Уважаеми управляващи, знаете ли, че откакто дойдохте на власт не е имало ден, в който вие да не се карате. Всеки ден давате доказателство за това, че този кабинет не е направен за хората и за доброто им. Правителство на омертата, страха и имунитетите сте вие", това каза лидерът на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за от парламентарната трибуна по повод изказването на Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския в началото на заседанието, че е нужна промяна в Конституцията.

"Трябва да бъдат взети категорични мерки на пазара на горива". Това заяви от трибуната на Народното събрание депутатът от ПП/ДБ Мартин Димитров в рамките на дебат за закриване на ДП "Държавна петролна компания". Той критикува работата на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която заради ковид не правила проверки на пазара на горива. Подкрепата на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в за закриването била признание, че не се правело така.

Десислава Трифонова от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в каза, че партията подкрепила текстовете, защото ПП/ДБ вече убили Държавната петролна компания.

Празнословие видя Петър Кънев от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е. Той поиска да се спре с дебата, тъй като за днес депутатите имали много работа, а и за всички било ясно, че Държавната петролна компания ще бъде закрита.

Системата на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в беше има тука има-тука няма, не се даде Мартин ДимитровМартин Димитров Мартин Димитров е български политик, председател на СДС от декември 2008 г., съпредседател на ПГ на. Той припомни, че тази компания е създадена с идеята да строи държавни бензиностанции. Депутатът призова да се търсят решения за пазара на горива.

Според Десислава Трифонова няма други мотиви за закриването на петролната компания освен политически.

От ПП/ДБ се оказа, че не разбират какво иска ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в. Трябва да си признаем важно факти, настоя Мартин ДимитровМартин Димитров Мартин Димитров е български политик, председател на СДС от декември 2008 г., съпредседател на ПГ на и отново посочи, че КЗК не работела добре и затова трябвало да се оправят регулаторите.

То е ясно, че компанията е убита, след като вече 2 години няма бюджет, репликира Десислава Трифонова.

Йордан Иванов от ПП се обяви за върховенство на закона. Проблемът е идеологически, каза съпредседателят на "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" Атанас АтанасовАтанас АтанасовАтанас Атанасов завършва езикова гимназия в Хасково като един от отличниците на випуска. Има.

За мен не е важно котката дали е бяла или черна, а да хваща мишки, коментира Радомир Чолаков от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в. А ситуацията с монополите му прилича на Гъливер и лилипутите.

Стоян Таслаков от "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" посочи, че на партията му бил нужен днешния дебат, за да лъсне истината.

Единодушно, със 190 гласа, парламентът гласува окончателно на второ четене да бъде закрито държавното предприятие „Държавна петролна компания” с промени в Закона за държавните резерви и военновременните запаси. 

Първото четене беше вчера, веднага след това депутатите започнаха обсъждането на законопроекта и на второ четене в залата, но поради изтичане на пленарното време, дискусията беше прекъсната и продължи днес – почти два часа.

Направените анализи сочат, че съществуването на „Държавна петролна компания” е напълно необосновано от гледна точка защита на държавния интерес, икономическата логика и защитата на конкурентния пазар на горивата в България, заявява бившето вече служебно правителство и вносител на промените в мотивите си. Участието на държавното предприятие на свободния пазар на горивата не е обусловено от идентифициран „провал“ на пазара, който да налага държавна намеса, се казва още в мотивите. 

В срок от седем дни от влизането в сила на закона министърът на икономиката и индустрията открива процедура по ликвидация, освобождава членовете на Управителния съвет, назначава ликвидатор и определя възнаграждението му, гласува парламентът.

Депутатите гласуват дали окончателно да закрият „Държавна петролна компания“

В петък е предвиден и редовният парламентарен контрол, на който за пръв път ще отговарят новоизбраните министри от редовното правителство

Андрей ЦековАндрей ЦековАндрей Цеков е роден в София на 13 април 1973 г. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на регионалното, министър на регионалното развитие и благоустройството, ще отговори въпроси свързани с предвидени финансови средства за финансиране на общински проекти за изграждане и обновяване на общинската инфраструктура, състояние на републиканските пътища, разрешаване на водната криза в община Омураг.

Министърът на правосъдието Атанас СлавовАтанас СлавовАтанас Славов е юрист-конституционалист. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на правосъдието в ще отговори на два въпроса относно обществени поръчки за доставка на газьол за отопление за нуждите на Главна дирекция "Изпълнение и наказания".

Министърът на образованието и науката Галин ЦоковГалин ЦоковПрофесор д-р Галин Борисов Цоков е избран на 6 юни 2023 г. за министър на образованието в кабинета на ще отговори на четири въпроса относно извънкласна литература, която се предлага на учениците, резултат от задължителната матура по БЕЛ за зрелостници от випуск 2023 година.

Здравният министър Христо ХинковХристо ХинковПроф. Христо Хинков е роден на 25 март 1953 г. в София. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на ще отговори на шест въпроса относно месечните възнаграждения на лекарите в лечебните заведения за болнична помощ, държавният здравен контрол по спазване на законовите забрани за продажба и употреба на диазотен оксид (райски газ), починала родилка в Акушеро-гинекологичния комплекс към Университетска болница "Канев" в Русе.

Кирил ВътевКирил ВътевКирил Вътев в член на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите и собственик на, министър на земеделието и храните, ще отговори на пет въпроса относно закупуването на над 350 високопроходими автомобила от държавни горски предприятия за над 25 млн. лв., нерегламентирано отпускане на вода от язовир "Жребчево".

Министърът на енергетиката Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на ще отговори на два въпроса относно източник на формиране на информацията, докладвана към ЕК относно Министерство на енергетиката, за цените на газьол за отопление в България, както и относно цените в седмичния бюлетин на петролните продукти, подаван от Министерство на енергетиката към ЕК.

Димитър ИлиевДимитър ИлиевДимитър Илиев е осемкратен рали шампион на България и е единственият българин, печелил три пъти, министър на младежта и спорта, ще отговори на един въпрос относно информация за взаимодействие с община Монтана във връзка с получения приз "Европейски град на спорта 2023 година".

"Всички общински проекти ще бъдат дофинансирани и това ще бъде предвидено в бюджета, оттук насетне ще зависи от темпа на изпълнение на общините". Това съобщи по време на парламентарния контрол министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей ЦековАндрей ЦековАндрей Цеков е роден в София на 13 април 1973 г. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на регионалното и увери, че ведомството ще бъде коректен партньор на общините, за да могат да си довършат проектите.

Той уточни, че се предвижда в проектобюджета за 2023 г. всички общини, които са достигнали или ще достигнат в рамките на тази година лимита на отпуснатите средства за изпълнението на проектите от общинската инфраструктура, да получат допълнителни средства, необходими за довършването им. Ще предложим тези средства да не се отпускат авансово, а на базата на реалния прогрес на дейностите - фактическо изпълнение, което ще позволи гъвкавост в паричните потоци, допълни министърът и отбеляза, че в момента реално държавата е предоставила 310 млн. лева, които не се използват ефективно и биха могли да отидат и за други цели.

Министърът напомни, че с Постановление на Министерския съвет от септември 2022 г. бе одобрено частично финансиране на проекти на общините за 417 млн. лева, които покриват 50 на сто от необходимите разходи за изпълнението на проектите от общинската инфраструктура - улици, пътища, водопроводи. На базата на това споразумение са сключени целеви трансфери със съответните общини. Според министъра в тези споразумения "не особено целесъобразно" е записан ангажимент на общините да осигурят допълващото финансиране от още 50 на сто. Цеков посочи, че средствата в пълен размер авансово са преведени на общините.

Вероятно заради несигурността за бъдещото финансиране в момента от 417 млн. лева са отчетени като усвоени около 111 млн. лева, каза министърът. За проектите за основен ремонт и рехабилитация на общинските пътища от отпуснатите 241 млн. лева са усвоени 34 млн. лева или около 15 на сто. Към момента само седем от общините са изразходвали вече предоставените им средствата и имат нужда от допълващо финансиране, заяви министърът.

За проектите за рехабилитация на общинските улици от предвидените 50 млн. лева само 7 млн. лева са усвоени, като само две от общините са близо до достигане на процента изпълнение, равностоен на предоставеното финансиране. Министър Цеков съобщи, че малко по-добро е усвояването на средствата за общински ВиК проекти - от отпуснатите 125 млн. лева, към момента са усвоени около 87 млн. лева и 43 общини са близо до достигането на лимита на предоставеното им финансиране.

 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1581 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини