Министър Богданов: Ако не решим проблема с демографията, влизаме в застой

  • 12 юни 2023 16:38

  • 796
  • 13
Министър Богданов: Ако не решим проблема с демографията, влизаме в застой
© Булфото (архив)

Ако не решим проблема с демографията, влизаме в застой - и икономически, и в посока на това голяма част от хората, които са тук, да търсят път навън, каза министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов по време на дискусията „Демографията няма цена“, която е под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова в София Тех Парк. Събитието, заедно с форума, открит вчера - „Кариера и живот – защо в България?“, се организира от сдружението "Движение за национална кауза" (ДНК), Economic.bg и платформата Bulgaria Wants You, предаде БТА. 

Според Богданов това трябва да е национален приоритет. Той посочи, че е важно какво съобщение ще дадем както на хората навън, така и на тези тук, в България. Как можем да осигурим предвидимост и стабилност - не можем да правим две крачки напред, после назад. Трябва да имаме ясна визия къде искаме да отидем и в кои направления искаме да инвестираме, коментира той.  

По думите му трябва пряка ангажираност, институциите в България да разберат, че имиджът на страната ни зависи от нас.

Нашата визия е, че България е прекрасно място за живот, кариера, инвестиции и създаване на семейство, каза съоснователят на Bulgaria wants you и на сдружение ДНК Андрей Арнаудов, който представи демографска стратегия. Целта е да обърнем тренда, и не да бъдем с ¼ по-малко през 2050, а бъдем 7,5 млн. дотогава, добави Арнаудов. Той посочи, че  демографската стратегия на България понастоящем няма бюджет, срокове и конкретни цели.

Демографската политика трябва да бъде едновременно най-важна задача за нацията и първостепенен бюджетен приоритет за държавата, заяви Арнаудов. По думите му са нужни конкретни действия в три направления – раждаемост, миграция и кариера. 

За стимулиране на раждаемостта той открои еднократна подкрепа до 20 хил. лв. на всяко новородено дете, строеж на необходимите детски градини, детските надбавки да се увеличат на 200 лв. на месец, всяко българско дете да бъде лекувано безплатно в държавата или в чужбина. 

По отношение на миграцията Арнаудов изброи: 10 хил. лв. еднократно за българи, завърнали се в страната, създаване на регистър за българите в чужбина, както и пакет от данъчни и кредитни стимули за българите до 29 г. в страната. 

За подпомагане на кариерата Андрей изброи инвестиции и реформа в образованието, улесняване на процедурата по придобиване на „сини карти“, организиране на кариерни форуми. 

Илияна Йотова: Демографската стратегия е последователност на ангажимента, а не ротация на оправданията

За демографията е нужно правителството да инвестира 15 млрд. лв. за три години по конкретни дейности, както и да има конкретна институция, която да отговаря за изпълнението на тези мерки, посочи още той.

По време на дискусията беше представени и проучване на JTN, свързано с нагласите на младите за развитие в България, по поръчка на Bulgaria Wants You. Проучването е проведено сред български граждани между 18 до 35 години. Резултатите от него сочат, че мнозинството от най-младите виждат бъдещето си в България, имат много малко очаквания от държавата и не чувстват подкрепа от нея, абсолютно наясно са какво очакват от работодателя и какво влагат в работата си, както и че в личен план финансовите въпроси са много под нематериалните измерители за щастие. 

В края на дискусията бяха раздадени отличия за усилия за подпомагане за преодоляване на  демографските проблеми в страната. За регионална демографска политика бе отличена Община Стара Загора, за инвестиции в регионите отличена бе "Асарел-Медет" АД - град Панагюрище, за инициатива в сферата в българското образование  - Община Бургас, за социално отговорен работодател – "Кауфланд България". За промотиране на добрия имидж на България отличие получи "Аурубис България", а за популяризиране на "бранда България" награда получи писателят Георги Господинов. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
796 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар
Цв

2023.06.12 | 19:33

13
Тоя откри топлата вода. Цървул
Иван

2023.06.12 | 18:36

12
Да каже този той колко деца има

2023.06.12 | 18:14

10
Истина Кокорчи няма ли да прави деца??

2023.06.12 | 18:17

11
Ще прави на майка ти........
Къде е

2023.06.12 | 18:12

9
Еми гълтача??,дето духал..

2023.06.12 | 17:07

1
Влизате в ликвидация.

2023.06.12 | 18:10

8
Как ще го решиш проблем бе идиот нали изпълнявате указанията на краварите..
Млад българин

2023.06.12 | 17:40

4
Защо да правим и раждаме деца за държава, която извършва геноцид срещу тях?! Дори най-елементарното отказва да им осигури - детски ясли, градини, кухни. Не. Е от гетото си чакайте работната сила и данъците.
Гей

2023.06.12 | 18:08

7
Парадите да правят деца

2023.06.12 | 17:28

2
Какъв застой? 2,5 милиона българи са вече в чyжбина. На това му се казва гилотиниране. Чакайте мангалите да ви плащат данъци или чyжденците - тъпкачи на българки да говорят на български. Децата им пък ще са с български имена, ама друг път.
Нали

2023.06.12 | 18:07

6
Искаха да са гейове нека си правят деца
МАДАР ФАКАР

2023.06.12 | 17:51

5
Развъждайте още мангали.............

2023.06.12 | 17:39

3
Не можете да решите каквото и да е било. Можете да изпълнявате стриктни нареждания. От такива като вас се затри България. Арнаудов трябва де обеси на първото дърво.

Добави коментар

Водещи новини