Николай Денков пред испанска медия: Геополитическото значение на България нараства

  • 06 май 2024 14:53

  • 986
  • 15
Николай Денков пред испанска медия: Геополитическото значение на България нараства
© Булфото (архив)

"Реформаторски настроеният бивш министър-председател на балканската държава Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С предупреждава за опасността „други държави“ да се опитват да контролират правителствата в България предвид важната роля, която тя скоро ще играе в транзита на газ за Европейския съюз, написа испанският журналист Марк Маргинедас в EL PERIÓDICO, съобщиха от пресцентъра на "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната""

В продължение на девет месеца, проевропейската коалиция Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната" е начело на трудно коалиционно правителство в България, подкрепяно от други две партии, чиито лидери са свързани с корупция. В интервю за EL PERIÓDICO бившият министър-председател обосновава споделянето на изпълнителната власт, разказва за реформите в рамките на своя мандат и предупреждава за нарастващия интерес на „други“ сили, т.е. на Русия, да контролира от задкулисието вземането на решения в София, като се има предвид ролята на страната като транзитна точка за газ към ЕС.


Ето и интервюто:

Защо се разпадна правителството?

Съставянето на правителството беше голямо усилие и то се основаваше на нашата управленска програма, която включва реформа на съдебната система, реформа на енергийния сектор (доминиран от руска компания) и на службите за сигурност. Разработихме 18-месечна програма, като първата половина трябваше да бъде посветена на промени в законодателството, в Конституцията, в антикорупционния закон. Във втория етап, който трябваше да започне сега, трябваше тези закони да бъдат приведени в действие. Например, как прозрачно да изберем ключовите хора в антикорупционната комисия. Или каква да е процедурата за избор на членове на Висшия съдебен съвет - процеси, които имат голямо въздействие, тъй като те имат пет- или седемгодишен мандат. Тук другите две партии, подкрепящи правителството, не желаеха тези промени да се случат и искаха да продължат стария си навик да разпределят постовете между партиите, подкрепящи правителството.

В либералните среди в България има хора, които казват, че щеше да е по-добре да останете в опозиция?

За две години и половина имахме общо пет пъти избори. Ако бяхме в опозиция, щяхме да продължим със служебни правителства, без парламентарен контрол. Когато имате такива изпълнителни органи, те са изкушени да започнат да вземат важни решения. Ясен пример за това е договорът на служебното правителство с турската газова компания BOTAS (разследвана от ЕС и заподозрян в облагодетелстване на Русия и Турция, б.р.). Той съдържа много изгодни условия за турската страна и много задължения за българската страна, с 13-годишен неотменим период, който ни задължава да плащаме по 150 млн. евро годишно, дори и да не използваме газ. Така че имаше причини да съставим правителство.

Какво ще се случи след предстоящите избори?

Едно от нещата, които научихме, е, че основната партия ГЕРБ с лидер Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г беше до голяма степен контролирана от друг човек - Делян ПеевскиДелян ПеевскиБизнесменът и депутат вече 4 мандата от гражданската квота на ДПС Делян Пеевски е роден в София на. И независимо, че ГЕРБ беше създадена като проевропейска партия, факт е, че Пеевски е включен в списъка „Магнитски“ и е санкциониран от САЩ и Обединеното кралство като човек, замесен в корупция. Пеевски трябва да бъде изключен от всякакви преговори. Дали ще имаме сили да го направим, зависи от гласа на българите.

Русия контролира енергийния пазар в България - дали успяхте да ограничите нейното влияние?

Да, предприехме някои стъпки, включително забрана за внос на руски петрол в рафинерията на „Лукойл“ в Бургас. И ако някой мами (като внася руски суров петрол), ще трябва да спрем това, въпреки че няма да е лесно. Също така, когато влязохме в правителството, помогнахме да се премахне зависимостта на българските атомни електроцентрали от руското ядрено гориво. Друг пример: опитахме се да наложим данък върху руския газ, но имаше голяма съпротива ( от Унгария).

В България постоянно се провеждат избори и страната е много интересна за Русия. Наблюдавате ли увеличаване на руските кампании за дезинформация?

Позволете ми да допълня въпроса ви. България винаги е била важна за Русия поради историческите си връзки и позицията си на Балканите, където Москва има интереси. Но значението на България за Кремъл и ЕС значително нараства, тъй като договорите за доставка на газ за Европа през Украйна изтичат в края на годината. Ако погледнете картата на Европа, газът, откъдето и да идва, би трябвало да се транспортира през България (чрез българския участък на  „Турски поток“). Геополитическото значение на България нараства и това е особено важно и опасно. Защото интересът на други държави да контролират нашето правителство нараства. Що се отнася до дезинформацията, тя не се случва само у нас. И въпреки големия опит на ЕС и САЩ в справянето с нея, се оказа, че не е лесно тя да бъде прекъсната. Освен това имаме две откровено проруски партии и не можем да възприемем и антидемократични практики.

Продължават ли Русия и нейният посланик Елеонора Митрофанова да се държат провокативно?

(Елеонора) Митрофанова беше много агресивна през 2022 и 2023 г. Когато обаче един дипломат се държи недипломатично, в крайна сметка той или тя причинява вреда за страната си. Имиджът на Русия в България се е влошил. И когато българите преодоляха първоначалния страх, започнаха да се чудят защо в Европа отново има война - при това война, която е много близо до дома, в която участва страна, която мнозина смятат за близка до тях. И същите тези граждани след това започнаха да разбират, че заплахата е не само за Украйна, но и за Прибалтика, Молдова и Полша.

Твърди се, че подкрепата за ЕС и за изпращането на оръжия в Украйна намалява сред българските граждани.

Не съм сигурен. В началото беше много трудно да се обясни на хората този конфликт с Русия, защо трябва да помагаме на Украйна с военна помощ. Минаха месеци преди обществеността да разбере цялата картина. Виждаме много различни послания от президента (Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, смятан за проруски) и последните две (проевропейски) правителства - първото, оглавявано от Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически, и второто - от мен. Решението на Парламента е много ясно: има агресор, трябва да се спазва международното право и да се помогне на нападнатата страна. Българският президент и неговото обкръжение повтарят руските наративи: не помагайте на Украйна, борете се за мир, без да обясняват как този мир да стане устойчив. Това не е тенденция. По-скоро хората са объркани от двата различни разказа от политиците.

Ивайло Мирчев: Натовският камуфлаж на Радев падна, под него се вижда руската рубашка

Последвайте канала на

Валери Зайцев
986 15

Свързани новини

Коментари 15

Добави коментар

2024.05.25 | 06:40

15
❤️ Г­­­о­­­р­­е­­­щ­и­ ­­­м­­­о­м­­и­­­ч­­е­­т­а­ ­в­­и­­ ­о­­ч­­а­­­к­­в­­­а­т ­­-­ X­­1­­8­­.­F­­U­N
очилат говнояд

2024.05.06 | 16:48

5
И колко платихте за интервюта бе очилата шушумиго? С пачките от контрабандата ли или от далаверите с г.а.за и п.е.т.р.о.ла?
очилата тахтаба

2024.05.06 | 22:06

14
Говньо - а нещо питаха ли те за дерогацията, за посредниците в г.а.з.овите доставки, За Джемкорп, за завода за батерии, за пачките, пуделите и кюлчетата?
Цевзура майна, цензура

2024.05.06 | 16:50

6
цензурата в този сайт е жестока - ако имената на щарлатаните и контрабандистите от ПП се свържат с думите г.а.з и п.е.т.р.ол то изкуствения интелект не публикува мнението и трябва да бъде излъган с поставяне на препинателни знаци.

2024.05.06 | 21:45

13
отвратяга е
Очилат говнояд

2024.05.06 | 20:59

11
Очилат говнояд.

2024.05.06 | 20:09

10
Марш от България, Пиявицо гнусна, мекотело безграбначно, ти не си българин, ти се безродник, изрод!

2024.05.06 | 15:53

2
САЩ и Англия да ни върнат Македония, беломорска Тракия и западните покрайнини. Иначе да се махат от тук.
8

2024.05.06 | 19:23

9
Който не иска е путинист! Ние живеем в най-висшата демокрация, най-богати сме на хартия и статистика, също ще могат техните политичери да крадат безгранично.

2024.05.06 | 19:04

8
А тези райони дали искат да се присъединят към мизерията?

2024.05.06 | 17:00

7
Нараства ти некадърността, наглец такъв!
ТАШКО ТАШКОВ

2024.05.06 | 16:15

4
Долен плъх!!!
РОСТИСЛАВ

2024.05.06 | 15:54

3
ТИЯ.НОВИ.ДРУГАРЧЕТА.САМО.ВЗИ МАТ.НЕДАВАТ

Добави коментар

Водещи новини