Пеканов: Демографската криза е сред основните предизвикателства пред България

  • 02 септември 2022 17:25

  • 737
  • 6
Пеканов: Демографската криза е сред основните предизвикателства пред България
© Булфото (архив)

Кохезионната политика е политиката на сближаване на ЕС. Европейските средства по линия на кохезионната политика отиват по регионите, така че те да помогнат на тези региони, които са по-слабо развити; на тези, които имат нужда да догонят центъра на ЕС. Това заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена, от чешката столица Прага по време на включване от Фейсбук.

,,Говорихме и защитихме позицията, че европейските средства по кохезионната политика и техните резултати трябва да бъдат по-ясни и по-близки до гражданите. Трябва да са в проекти, които помагат на регионите и повишават заетостта, повишават качеството на образование и здравеопазване'', допълни той.

Освен това защитихме позицията, че освен важните цели по зеления и дигитален преход, Европа трябва да работи и по демографските си проблеми. Демографската криза е едно от основните предизвикателства пред България, посочи Пеканов.

,,На трето място търсихме и решения на европейско ниво по отношение на енергийната криза. Европейският съюз трябва да намери такива решения, които да отговарят на нуждите на отделните страни-членки'', добави служебният вицепремиер.

Вицепремиерът Пеканов: Европейските икономики са изправени пред трудни решения

,,В разговора ми с еврокомисаря Елиза Ферейра отново подчертах нуждата кохезионната политика да прави ясни стъпки по решаване на демографската криза. Говорихме и по отворени казуси пред България, както и за трудностите, които можем да имаме по отношение на Фонда за справедлив преход'', обясни Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена,.

С хърватската министърка Наташа Трамишек разговарях за текущия процес по приемане на еврото в Хърватска и как гражданите там го виждат, какви са казусите и как обществото се напасва към тях, какви защитни механизми хърватската държава е предприела, за да тече този процес по най-добрия начин, каза още той.

Вицепремиерът Пеканов: Разработваме законопроект за приемане на еврото

,,Имах среща и с държавния секретар на Германия Свен Гиголд, с когото разговаряхме за държавните приоритети пред нас, работата ни по членството ни в Шенген и Еврозоната'', завърши Пеканов.

Последвайте канала на

Владимир Василев
737 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
георги

2023.12.09 | 13:01

6
ТОЯ МИШОК ПЕКАНОВ САМО НА ЗАПЛАТА БЕШЕ И НИЩО НЕ СВЪРШИ!!НА ЧОРАПА АВЕР !?!???
scarface

2022.09.02 | 21:03

5
Скоро циганска държава
ХЕГЕМОН

2022.09.02 | 19:41

4
НАЛИ СТЕ С 6 732 316 ИЗБИРАТЕЛИТЕ САМО :) КАКВА КРИЗА?! ВИЕ СЕ УВЕЛИЧАВАТЕ ВСЯКА ГОДИНА БЕ :) ИЗ РОДИ!

2022.09.02 | 18:29

3
ПРИ ТАЗИ ВИСОКА ИНФЛАЦИ Я 45% която НСИ крие и казва че е 7%, да неъс млуд да създавам деца и с недоимък средства да ги отглеждам като мангали с ровене в кофи за отпадъци.
Еми...

2022.09.02 | 17:32

2
само дървени философи около зеления чорап, селски "академици", майно льо.
XA XA XA

2022.09.02 | 17:31

1
КАК КРИЗА БЕ ?? Я КОЛКО МАНГАЛИ ИМА ........

Добави коментар

Водещи новини