Илияна Йотова: Демографската стратегия е последователност на ангажимента, а не ротация на оправданията

  • 12 юни 2023 16:00

  • 227
  • 1
Илияна Йотова: Демографската стратегия е последователност на ангажимента, а не ротация на оправданията
©

„Демографската стратегия е последователност на ангажимента, а не ротация на оправданията. Поколенията през 2050-а няма да имат нужда от нашите оправдания. Най-опасно в политиката е мисленето „ден за ден“, без цели, без диалог с обществото.“ С тези думи вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , откри втората национална дискусия „Демографията няма цена“, която се провежда отново под неин патронаж. Форумът се организира от „Движение за национална кауза“ (ДНК), платформата Bulgaria Wants You и Economic.bg, съобщиха от пресцентъра на държавния глава.

„В последните години преживяхме инфлация на две иначе много хубави понятия – „стратегия“ и „обществено обсъждане“. Голяма част от хората сякаш свикнаха с мисълта, че стратегиите се правят, за да се отчетат, а не за да доведат до резултати, докато общественото обсъждане има церемониални задачи, да събере редица дежурни и отдавна повтаряни мнения“, посочи Йотова и подчерта, че преодоляването на демографската криза изисква не дни, а десетилетия целенасочени усилия, при това не от една институция и не само от държавата, а заедно с гражданите, бизнеса, неправителствения сектор.

Демографията вицепрезидентът определи като болна тема на българина, която като бодлива тел обвива самотата на „скайп поколението“. „Забавяне, преодоляване, постигане, въвеждане – все думи от една утвърдена лексика, свързана с демографския възел, който трябва да се развърже, но все го преотстъпваме на други, уж по-важни цели. За „работещите бедни“, за „отложените раждания“ свикнахме да говорим, но нищо не променяме. Един омагьосан кръг в който се въртим, а през това време поколение след поколение отправя поглед извън България“, заяви Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

Доц. Спас Ташев (БАН): България се топи с 62 хил. души годишно

Вицепрезидентът приветства организаторите на форума за това, че успяват да съберат представители на различни сфери на политическия и обществения живот.

„2050-а ни звучи ужасно далеч в обстановка, в която медиите ни заливат с новини как някои неща трябвало да станат за няколко седмици. Но ако искаме да имаме достойно бъдеще като нация, нашият поглед трябва да е отправен точно толкова далеч. Както има една популярна максима: „Мисли глобално, действай локално!“, нашата практика трябва да се подчини на максимата „Мисли за 2050-а, действай през 2023-а“, подчерта Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

Вицепрезидентът отбеляза, че демографската политика събира в себе си всички политики на едно общество и държава – от доходите и социалните стимули през миграционната политика до защитата на труда и насърчаването на кариерното развитие.

„Демографската политика не е просто да се дадат едни пари, както по инерция мислят някои политици, а най-трудното – да се създаде среда. Среда, в която има предвидимост, а не потискащия хаос на движението напред-назад. Среда, в която младите българи могат да планират живота си. Среда, в която има правила, а не произвол“, посочи Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

„Има една дума, която често асоциираме с магистрали и шосета. Това е думата „инфраструктура“. Инфраструктурата на социалния ни живот трябва да се промени. Това са механизмите на взаимодействие с администрацията на различни равнища. Това е достъпът до детски градини, до адекватна медицинска помощ. Това е социалната работа с младите родители. Това е изкореняването на домашното насилие. Дори и тук има място за шосета, защото в редица региони на България всички тези задължителни условия са свързани с пътуване“, заяви вицепрезидентът. Тя призова за работеща социална държава.

„Демографската стратегия в крайна сметка е стратегия за социална държава, която гарантира по-добрия живот на всички ни заедно, в обществото, на работното място, вкъщи“, подчерта Йотова.

По думите ѝ демографската стратегия е въпрос и за образа на България пред Европа и света, но и за образа за родината, който имаме в себе си. „Без положителен образ на България нямаме особени стимули да мислим бъдещето си като бъдеще на своето семейство“, посочи вицепрезидентът и припомни думите на големия български социолог Иван Хаджийски от „Оптимистична теория за нашия народ“. „Хаджийски казва, че докато продължаваме да асоциираме израза „българска работа“ с нещо негативно, няма как да превъзмогнем заедно кризите, в които се намираме. Демографската стратегия е нашата битка „българска работа“ вече да значи нещо хубаво, нещо, с което можем да се гордеем, нещо, от което нямаме повод да се срамуваме“, заяви Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
227 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.06.12 | 19:21

1
Е как хем демография, хем геюве. Нема как ура в дупето и тн

Добави коментар

Водещи новини