Официално: Ето кои са министрите в кабинета "Денков-Габриел" - има промяна в последния момент

  • 02 юни 2023 17:15

  • 18756
  • 61
© Булфото

От "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната" - Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" и ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в - СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на обявиха официално имената на министрите в кабинета "Денков - Габриел".  

До последно се твърдеше, че министър на правосъдието ще бъде Емил Дечев, но акад. Денков обяви името на депутата от ПП-ДБ Атанас Славов. Попитан защо правосъдният министър е сменен в последния момент, акад. Денков отговори, че това е списъкът с министри, който ще бъде представен на президента в понеделник, в 11.00 часа. 

На ротационен принцип първи премиер за девет месеца ще е акад. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С, а след това – Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова.  

Акад. Денков: Всички Национални съвети на партиите в ПП-ДБ приеха състава на правителството

Ето и състава на правителството:

Николай Денков - премиер за първите 9 месеца на правителството. 

 Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С е роден на 3 септември 1962 г. в Стара Загора. През 1987 г. завършва Факултета по химия и фармация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 1993 г. защитава докторска дисертация, от 1997 г. е доцент, от 2007 г. е доктор на химическите науки, от 2008 г. е професор по физикохимия. От 2004 г. до 2008 г. е заместник-декан на Факултета по химия и фармация, след което до 2015 г.  е ръководител на Катедра „Инженерна химия“. От 2017 г. е ръководител на лабораторията „Активни формулировки и материали“ към факултета. Член е на експертна група „Физически науки“ към Европейската космическа агенция. 

През 2018 г. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С става член-кореспондент на Българската академия на науките (БАН). През 2021 г. Събранието на академиците на БАН го избира за академик в областта на природоматематическите науки, направление „Химически науки“. От 2019 г. акад. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С е член на европейската научна академия „Academia Europеa“. От 12 август 2014 г. до 5 април 2016 г. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С е заместник-министър на образованието и науката, отговарящ за висшето образование и европейските структурни фондове. 

Той е служебен министър на образованието и науката от 27 януари 2017 г. до 4 май 2017 г. в правителството на Огнян Герджиков. От 12 май 2021 г. е служебен министър на образованието и науката в двете служебни правителства на Стефан Янев, а от 13 декември 2021 г. до 2 август 2022 г. е министър на образованието и науката в правителството на Кирил Петков. Акад. Никола Денков е бил депутат в 48-ото Народно събрание (2022-2023). В момента акад. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С е народен представител от „Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"“ в 49-ото Народно събрание. Избран е от 30-и многомандатен избирателен район – Шумен.

В класацията на Станфордския университет в САЩ за 2021 г., в която попадат 73 български учени, акад. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С е на 727-о място в „Химическа физика“. Класацията на Станфордския университет групира всички изследователи в 22 научни области и 176 подобласти. Научните му изследвания са в областта на физикохимията на колоидно-дисперсните системи, повърхностно-активните вещества и техните многобройни приложения. 

Акад. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С е публикувал над 175 научни статии и обзори. Неговите разработки са цитирани над 10 000 пъти в научната литература. Изнесъл е над 90 лекции на международни конференции, провел е над 80 семинара в чуждестранни университети и изследователски институти. Има 12 патента, включително шест международни и четири чуждестранни. Ръководил е повече от 50 международни проекта, финансирани от чуждестранни фирми. Работил е като водещ учен в изследователските институти на фирмите „Юниливър“ (САЩ) и „Rhone-Poluenc“ (Франция). Той е бил гост-изследовател в японската научна фондация (JRDC), гост-професор в Инженерното висше училище по индустриална физика и химия в Париж и в университета в Лил (Франция). 

За своите научни постижения Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С е удостоен с редица награди, сред които грамота от Японската агенция за изследвания и развитие (1995), Голямата награда "Питагор" на Министерството на образованието и науката за 2010 г., на Почетния знак със синя лента на СУ „Св. Климент Охридски“ (2013), на Голямата награда на СУ „Св. Кл. Охридски“ за високи научни постижения (2016),  на годишната награда „Солвей“ за високи научни постижения на Европейското дружество по колоиди и повърхности (2019) и др. На 25 октомври 2022 г. с указ на президента е удостоен с орден „Св.св. Кирил и Методий“ - огърлие, за заслуги в областта на образованието и науката.  

Мария Габриел - вицепремиер и министър на външните работи, която ще бъде премиер за вторите 9 месеца на кабинета. 

Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев. През 1997 г. завършва Езикова гимназия "Д-р Петър Берон" в Кюстендил. През 2001 г. придобива бакалавърска степен по "Български и френски език" в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", през 2003 г. завършва магистратура по "Сравнителна политика и международни отношения" в Докторската академия по политически науки в Бордо, Франция. От 2004 г. до 2008 г. Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова работи като асистент научен изследовател в Института по политически науки в Бордо. 

От 14 юли 2009 г. е Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова е член на Европейския парламент от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в в състава на Групата на Европейската народна партия (ЕНП). На 4 юни 2014 г. е избрана за заместник-председател на групата на ЕНП в Европейския парламент, който пост заема до 16 юли 2017 г. В Европейския парламент Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова е била член на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, Комисията по външни работи, Комисията по правата на жените и равенството между половете, Подкомисията по правата на човека. Пет пъти е била ръководител на делегации на Европейския парламент за наблюдение на избори - в Танзания, Судан, Нигерия, Сиера Леоне и Йордания, и седем пъти е била наблюдател в мисии на Европейския парламент за избори – в Хаити, Чад, Киргизстан, Того, Бурунди, Буркина Фасо, Уганда. 

Като евродепутат два пъти Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова печели наградата "Евродепутат на годината" на списание Parliament Magazin, която се присъжда на евродепутати като признание за постижения в дадена област, които имат пряко отражение върху живота на европейските граждани. През 2013 г. е удостоена с отличието в категорията "Равенство между половете", а през 2016 г. - в категория "Развитие".  За приноса ѝ за равенството между половете и правата на жените през 2015 г. Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова получава наградата "Евродепутат, защитник на социална кауза" на Европейската асоциация на агенциите по комуникации.  

На 19 октомври 2012 г. Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова е избрана за заместник-председател на Европейската народна партия (ЕНП) - Жени.  На 21 ноември 2019 г. е избрана за първи заместник-председател на Европейската народна партия (ЕНП). От 7 юли 2017 г. до 1 декември 2019 г. Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова е еврокомисар за цифровата икономика и общество в Европейката комисия с председател Жан-Клод Юнкер. От 1 декември 2019 г. тя е еврокомисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта в Европейската комисия с председател Урсула фон дер Лайен.

За работата си като еврокомисар Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова е удостоена с множество награди. На 15 юни 2018 г. получава италианската награда "Златна ябълка" на фондация "Мариса Белисарио" за върхови постижения на жените. На 18 юни 2019 г. е удостоена с френския медал "Бомарше" на Дружеството на авторите и композиторите в областта на драматичното изкуство за приноса ѝ в защита на интересите на европейските творци чрез инициативи и политики на ЕС, сред които и приемането на Директива за авторското право и създаването на онлайн каталог на европейските филми. На 19 декември 2018 г. Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова е отличена в категорията „Талант в политиката 2018“ в ежегодния френски конкурс „Жени с влияние“. Наградата се присъжда на доказали се в своята област жени от различни сфери на политическия, икономически и обществен живот, спорта и медиите. „Приемам тази награда като признание за свършеното през годините и за изграждането на една приобщаваща, динамична и иновативна цифрова Европа. Тя е признание и за всички жени, ежедневно работещи като едно цяло, във всеки сектор на икономиката и обществото, за успешна и справедлива Европа“, казва Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова по повод връченото ѝ отличие. 

Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова е организирала редица конференции в България и в Европейския парламент по различни въпроси от европейския дневен ред. През 2012 г. организира обществен дебат за "Дунавската стратегия“ като възможност за изграждане и укрепване на регионите в Европа. През 2015 г. и 2016 г. организира провеждането в Европейския парламент на Европейска седмица на пчелите и опрашването, като поставя началото на Европейски форум на пчеларите и земеделските стопани. През 2017 г. по нейна инициатива в училищата започва национална кампания "Медена закуска" за популяризиране на приноса на пчелите за биоразнообразието и ползите от консумацията на мед и пчелни продукти. 

Има много инициативите, насочени към младите хора. В България има разкрити европейски информационни центрове - два в София, Благоевград, Русе, Бургас и Сливен, в които се организират обучения, презентации, кампании, запознаващи младите хора и всички останали граждани с предимствата от членството на България в ЕС. По нейна инициатива ежегодно от 2012 г. в България се провежда конкурс за ученици на европейска тематика, а от 2015 г. в навечерието на 24 май се организира национална кампания „Читател на годината” заедно Българската библиотечно-информационна асоциация  и Столична библиотека.  

С цел да се популяризира четенето и да се помогне на младите хора да открият богатството на европейската литература на 27 март 2023 г. за първи път в страните на Европейския съюз по инициатива на Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова е отбелязан Ден на европейските автори, като целта е да се покаже, че четенето е начин за развиване на умения, за формиране на нови знания, за опознаване на света и на нашето уникално европейско културно многообразие. В този ден 1100 училища в цяла Европа, от които 246 в България, писатели и ученици четат откъси от любими европейски книги. 

Асен Василев - министър на финансите. 

Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на е роден на 9 септември 1977 г. в Хасково. Средното си образование завършва в езиковата гимназия в родния си град. В този период печели и международна награда за есе на английски език. За наградата се състезава с разработки от цял свят в Лондон. Завършвайки гимназия, Василев печели и „Златаровската награда“ за най-добър випускник.

Отличието има и парично изражение, което той дарява на училищния хор в знак на признателност. Приет е и завършва „Икономика“ в Харвардския университет, след това специализира бизнес администрация и право в Стопанския и Юридическия факултет на Харвардския университет. От 1999 до 2004 г. работи като консултант в „Монитор Груп“ в САЩ, Канада, Европа и Южна Африка. Съосновател и президент е на „Евърбред“ – компания за ценообразуване на самолетни билети. Тя е частично финансирана от „Националния фонд за научни разработки на Сингапур“ и от първия инвеститор в Скайп. Съосновател и директор е на „Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност“. Преподавател е в Програмата за икономически растеж и развитие, филиал към Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

През 2013 г. е министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков. От 12 май до 16 септември 2021 г. е министър на финансите в служебното правителство на Стефан Янев. На 13 декември е избран за вицепремиер и министър на финансите в кабинета на Кирил Петков.

Калин Стоянов - министър на вътрешните работи. 

Калин Стоянов е роден на 28 април 1981 г. в Бургас. Висшето си образование завършва през 2003 г. в Академия на Министерство на вътрешните работи в София, а през 2009 г. специалност "Право" в Бургаски свободен университет, се посочва на сайта на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП).

Постъпва в системата на МВР през 2003 г. като разузнавач в отдел “Икономическа полиция” при РДВР Бургас. От 2009 г. до 2011 г. заема последователно длъжностите разузнавач в сектор “Престъпления в икономиката” и в сектор “Трансгранична организирана престъпност” към отдел БОП – Бургас. От 2011 г. до 2016 г. е разузнавач в ГДБОП и в отдел “Криминална полиция” към ОДМВР – Бургас. Многократно е награждаван с обявяване на благодарност и писмени похвали от името на Директор на ОДМВР – Бургас, Директор на ГДБОП и Председател на ДАНС.

От 2016 г. до 2018 г. e преназначен на длъжност началник на РУ – Приморско при ОДМВР – Бургас. През 2018 г. е назначен на длъжност началник на отдел в ГДБОП – МВР. От май 2021 г. е назначен за директор на ГДБОП.

Юлиан Попов - министър на околната среда и водите. 

Юлиан Попов е старши съветник на Европейската фондация за климата, председател на Института за ефективност на сградите в Европа и бивш служебен министър на околната среда на България, съобщиха от пресцентъра на ПП - ДБ. Бил е посланик на добра воля на България за политиката в областта на енергетиката и климата и съветник по енергийната сигурност на президента на България.

Юлиан Попов е член на Европейския съвет за външни отношения, на Консултативния съвет на Climate KIC и на управителните съвети на няколко други организации, свързани с енергетиката и климата. Той е един от създателите и настоящ член на Настоятелството на Нов български университет и съосновател на Тунизийското училище за политика. Юлиан Попов е класиран два пъти от EurActiv за един от 40-те най-влиятелни гласове в областта на европейските енергийни политики. Статиите му за климатичната и енергийната политика са публикувани от Financial Times, Project Syndicate, NS Energy Monitor, The Independent, Al Jazeera, Huffington Post, EurActive и др. Попов е автор на две книги и съавтор на книгите „Европейската супермрежа“ и „Дипломация в областта на енергетиката и климата“. 

Георги Гвоздейков - министър на транспорта. 

Георги Гвоздейков е авиационен инженер, завършил магистърска програма по „Авиационна техника и технологии“, „Проектиране на летателни апарати“ във ВВВУ „Георги Бенковски“ гр. Долна Митрополия. Присъединява се към отбора на Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната" с кауза за въвеждане на иновативни политики в областта на въздухоплаването и планиране на стратегии за интегриране на устойчиви, безопасни и екологични транспортни решения, съответстващи на нуждите на обществото и бизнеса.

Георги Гвоздейков участва активно в създаването на първата система за спешна медицинска помощ по въздух в България. Заместник-председател е на Комисията по транспорт в 47-ото Народно Събрание. 

Румен Радев - министър на енергетиката. 

Румен Радев е зам.-председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), се посочва на сайта на асоциацията. Роден е на 4 август 1968 г. в Силистра. Завършил е физика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и „Финанси“ в УНСС. 

Румен Радев е икономически директор на „Холдинг Загора“, за който работи от 2000 г.  Семеен е, баща на три деца. 

Милена Стойчева - министър на иновациите. 

Милена Стойчева има образователни степени и специализации от български и международни университети като Софийския университет „Климент Охридски“, Penn State University, UC Berkeley и MIT, информират от пресцентъра на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в. Тя е изпълнителен директор на Джуниър Ачийвмънт България (JA Bulgaria), част от глобалната мрежа на Джуниър Ачийвмънт (JA Worldwide). Преподава иновации и предприемачество като гостуващ преподавател към Европейския Институт за иновации и технологии. Понастоящем е директор за иновации и трансформация към EIT Culture & Creativity.

Член е на борда на Европейския форум на жените-основатели на компании и работи активно за утвърждаването на жените в бизнеса, науката и предприемачеството. Милена Стойчева е носител на най-високата световна награда за лидерство на JA Worldwide “Soraya Salti” за 2021 г. за приноса ѝ за развитие на обществото чрез икономическо образование и възможности. Тя е отличена и с наградата за жени-лидери на американско посолство в България. Има повече от 20-годишен опит на ръководни позиции в международни организации и компании, сред които председател на глобалния съвет на страните членки на JA Worldwide и старши съветник за висше образование в Европа. През цялата си кариера работи систематично за цифровизацията, модернизацията, високата образователна култура и опазването на природата в България. 

Андрей Цеков - министър на регионалното развитие и благоустройството. 

Андрей Цеков е роден в София, съобщиха от пресцентъра на ПП-ДБ. Завършва Първа английска езикова гимназия в столицата и Юридическия факултет на Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Специализира Право на Европейския съюз в Университета в Амстердам, Нидерландия и Мениджмънт в Станфорд.

Притежава 20-годишен опит в управлението на инвестиционния процес и големи корпоративни структури. Преподава строително законодателство и договорно право в Университета по архитектура, строителство и геодезия и във Висшето строително училище “Любен Каравелов” в София. В периода декември 2021 г. – август 2022 г. заема поста на заместник-министър на финансите.

Атанас Славов - министър на правосъдието. 

Атанас Славов, 43 г., е юрист-конституционалист. Депутат е в последните четири парламента от името на "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от". Той е сред учредителите и член на ръководството на "Да, България!". Преподавател по публичноправни науки в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Доктор по право на Университета на Глазгоу и доктор по конституционно право на Софийския университет. Адвокат в гражданския сектор, пише в биографичната справка, публикувана в сайта на "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от".

Славов беше съветник по конституционни въпроси на Христо Иванов, вицепремиер и правосъден министър (2014-2015 г.). Участвал е в екипа, подготвил промените в Конституцията през 2015 г., както и в подготовката на десетки законопроекти.

Кирил Вътев - министър на земеделието и храните. 

Кирил Вътев в член на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите и собственик на "Тандем В", се посочва на сайта на асоциацията.

Завършил е Националната спортна академия с профил „Свободна борба“ (1978 - 1982 г.) и в продължение на 11 години е бил треньор по свободна борба.  През 1993 г. Кирил Вътев и брат му основават фирмата "Тандем-В" за производството на месни деликатеси.

Богдан Богданов - министър на икономиката. 

През 2022 г. Богдан Богданов е назначен за изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) със заповед на тогавашния министър на иновациите и растежа Даниел Лорер, се съобщава на сайта на Министерството на иновациите и растежа. 

Богдан Богданов е бакалавър по финанси от ВУЗФ. Учил е в Университета Уест Честър в САЩ. Магистър по европейски бизнес и финанси от УНСС и Университета Нотингам Трент във Великобритания. Специалист по бизнес развитие с над 10-годишен опит. Работил е за български и чуждестранни компании с фокус в производства с развойна дейност и висока добавена стойност.  

Проф. Галин Цоков - министър на образованието и науката. 

Проф. д-р Галин Цоков е член на комисията за иновативни училища към МОН. Научните му интереси са в областта на организацията и управлението на образованието, политиките в училищното образование и Е-управлението, училищна администрация и законодателство, организационният мениджмънт и управление на качеството в образованието

Бил е лектор по програма „Еразъм+“  в университета UNED, Мадрид, има специализация по Образователно лидерство в Банкстрийт колеж по образованието, НЮ Йорк; специализация по Образователен мениджмънт CEDEFOP Study Visit 326, Валенсия, Испания; Образователен мениджмънт с профил организационен мениджмънт в образованието в Холандия,  Амстердамски университет. Член е на Академичния съвет на ПУ. Проф. Цоков е автор на 101 научни публикации, издадени в България и чужбина. Главен редактор на списание „Педагогика“.

Проф. Христо Хинков - министерство на здравеопазването. 

Проф. Христо Хинков е роден на 25 март 1953 г. в София. Завършва медицина през 1980 г. и започва трудовия си път като участъков лекар в Ботевград, след което работи в психиатричната болница Нови Искър, където придобива специалност психиатрия. През 1988 г. печели конкурс като научен сътрудник в първа психиатрична клиника на Медицинска академия, но след една година напуска и работи в продължение на 10 г. като консултант-психиатър в Институт за спешна помощ Пирогов.

През 1997-1999 г. е назначен в Министерство на здравеопазването като началник отдел проекти, а в периода 1999-2001 заема поста на заместник-директор на Националната здравноосигурителна каса, като отговаря за обучението и човешките ресурси в институцията. През 2001 г. напуска НЗОК и започва работа в Националния център по обществено здраве и анализи, където защитава докторска дисертация.

През 2014 г. е назначен за директор на НЦОЗА, който управлява до 2022 г. Специализирал е в Белгия, Нидерландия, Дания, Япония, САЩ. Участвал е в редица проекти и програми, свързани със здравеопазването и здравната реформа. Един от възстановителите на Българския лекарски съюз е през 1990 г.  Проф. Христо Хинков е автор на множество публикации в областта на общественото здраве, здравната реформа и психично-здравната проблематика. Понастоящем е професор в Дирекция „Психично здраве и превенция на зависимости“ в НЦОЗА.

Зарица Динкова - министър на туризма. 

Зарица Динкова е магистър по дипломация и международни отношения, Университет Комплутенсе и Дипломатическа школа към Министерството на външните работи на Кралство Испания, Мадрид. Динкова е заместник-министър на външните работи на Република България в двете служебни правителства през 2021 г. Главен политически съветник в Европейския парламент. Има опит като мениджър на големи международни проекти за ООН и ЕС.

Динкова е била акредитиран парламентарен сътрудник в ЕП на колегата и бивш председател на ДСБ Радан Кънев. Динкова е член на лявото Зелено движение, част от обединението "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от". Била е също така кандидат за народен представител от ДБ. 

Александър Йоловски - министър на електронното управление. 

Александър Илиев Йоловски е магистър по политология от Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Притежава повече от десетгодишен опит в планирането, изпълнението, координацията и контрола на дейности, свързани с административната реформа и електронното управление, както и в областта на стратегическо планиране за нуждите на държавната администрация и електронното управление.

От февруари до август 2022 г. е заместник-министър на електронното управление, когато министър е Божидар Божанов в кабинета на Кирил Петков. Между август 2015 г. и ноември 2016 г. и в периода август 2019 г. и януари 2022 г. е ръководител на отдел, а от август 2022 г. досега е старши мениджър, проекти в Националния системен интегратор „Информационно обслужване“ АД. В периода 2016 г. – 2019 г.

Александър Йоловски е заместник-председател на Държавна агенция „Електронно управление“. От 2011 г. до 2015 г. е началник на отдел в Министерството на финансите и Администрацията на Министерския съвет, като ръководи разработването на Оперативна програма „Добро управление“ 2014-2020 и осъществява преговорите с Европейската комисия за приемане на оперативната програма.

Тодор Тагарев - министър на отбраната. 

Тодор ТагаревТодор ТагаревТодор Тагарев е служебен министър на отбраната от 12 март до 29 май 2013 г. На 6 юни 2023 г. е избран за е роден в Стамболийски, съобщиха от пресцентъра на ПП - ДБ. Завършил е Математическа гимназия „Акад. К. Попов“ в Пловдив през 1978 г., ВВВУ „Г. Бенковски“, Долна Митрополия като инженер с гражданска специалност „Автоматика и телемеханика“ през 1982 г. и Командно-щабния колеж на ВВС на САЩ през 1994 г. През 1989 г. защитава дисертация във Военновъздушната инженерна академия „Н.Е. Жуковски“ в Москва.

Служил е като инженер по въоръженията в 25 полк на ВВС и преподавател във ВВВУ „Г. Бенковски“. Като цивилен в системата на отбраната е заемал длъжностите директор на дирекции „Планиране на отбраната“ и „Политика по въоръженията“ (1998 - 2001 г.), ръководител на катедра „Мениджмънт на сигурността и отбраната“ на ВА „Г.С. Раковски“ (2004-2008 г.), съветник на министъра на отбраната (2009 - 2010 г.) и директор на Института по отбрана (2016 - 2017 г.). В периода март - май 2013 г. е служебен министър на отбраната.

През 1995 г. започва работа като научен сътрудник в Българска академия на науките (БАН). От 2014 г. е „професор“ в Института по информационни и комуникационни технологии на БАН. Проф. Тагарев е участвал в работата на редица органи и групи на НАТО и Европейската агенция по отбрана, в международни изследователски екипи и в програми за консултации по въпроси на управлението на сигурността и отбраната в десетки страни. Негови научни трудове са преведени на 15 езика. Женен е, с три деца.

Иванка Шалапатова - министър на труда и социалната политика. 

Иванка Шалапатова е изпълнителен директор на Фондация „За нашите деца“, се посочва на сайта на фондацията. През 1997 г. започва работа в британската благотворителна организация „Европейски детски тръст“ като административен сътрудник, а година по-късно поема ръководството на два екипа. През 2000 г. след конкурс заема позицията директор на британската организация, а след оттеглянето й, става ръководител на неправителствената организация, която наследява всички ресурси от британските си основатели – Фондация „За Нашите Деца“.

Шалапатова е бивш вицепрезидент на Световната организация по приемна грижа и член на Борда на директорите на мрежата от над 80 НПО, повлияли на създаването на Конвенцията на ООН за правата на детето Child Rights Connect в Женева. Била е зам.-министър на труда и социалната политика в служебния кабинет на Марин Райков през 2013 г. 

Магистър по английска и българска филология със специализации във Великобритания, Германия и Унгария. През август 2020 г. защитава докторска степен по социални науки с дисертация на тема "Политиките на ЕС за образование и грижа за деца в ранна възраст и прилагането им в България".

Димитър Илиев - министър на спорта. 

Димитър Илиев е осемкратен рали шампион на България и е единственият българин, печелил три пъти най-престижното автомобилно състезание в страната – Рали България. Димитър Илиев започва своята кариера през 1994 година. През 2013 г. обявява, че се отказва от спорта и се отдава изцяло на преподавателска дейност. Доц. д-р Димитър Илиев е преподавател в катедра „Технически и ледени спортове“ в НСА “Васил Левски”, сектор „Автомобилен и мотоциклетен спорт“.

Експерт е в пътната безопасност. През годините това се превръща в негова кауза. Димитър е и основател на първата академия по безопасно шофиране, като годишно предава своя опит на над 2000 човека. Обича природата и често спортува в планината. Владее английски, немски и италиански език.

Кръстю Кръстев - министър на културата.  

 

Кръстю Кръстев е роден на 25.11.1956г. в Пазарджик. Завършва НАТФИЗ "Кр. Сарафов" през 1983 г. Работил в Куклен театър - Пазарджик. В РДТ "Николай Хайтов" - Смолян е от 1983 г. От 1998 г. е негов Директор и Главен художествен ръководител. След сливането на Драматичен театър „Н. О. Масалитинов” Пловдив и РДТ "Николай Хайтов" – Смолян от август 2010 г. той е директор на Драматичен театър – Пловдив, със сцена „Николай Хайтов” – Смолян.

 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
18756 61

Свързани новини

Коментари 61

Добави коментар
Стамболов

2023.06.02 | 19:08

25
Браво ! Успех ! Здравомислещите български граждани ще бъдат зад вас !
Геро

2023.06.05 | 11:26

61
Браво правителството ще работи и ще има резултат

2023.06.02 | 20:05

39
добре че вероятно си ваксиниран което значи че няма да е далече края ти

2023.06.02 | 20:01

37
Хахаха, много смешно, ако имаше здравомислещи, то от тези никой нямаше да е в парламента.

2023.06.02 | 19:17

27
Идиот въобразяващ си,че е здравомислещ.

2023.06.02 | 20:47

47
Нашето място е с братска Русия.тия ни докараха до национална катастрофа.
Ива

2023.06.05 | 11:20

60
Никой не ви е спрял занимавайте Москва ви чака

2023.06.02 | 20:53

50
Вън от ЕС! Вън от еврото! Долу гейщината!

2023.06.02 | 20:50

49
Скапан руски трол

2023.06.02 | 23:09

55
Подкрепете Възраждане,за да я има България!
Яна

2023.06.05 | 11:18

59
Никакво възраждане не не

2023.06.02 | 23:19

56
Нашето място е с братска Русия.

2023.06.02 | 23:56

57
БРАТУШКИ, БЪЛГАРИЯ ВИ ОБИЧА И ПОДКРЕПЯ ОТ СЪРЦЕ! ЕЛАТЕ И НИ ОСВОБОДЕТЕ ОТ ЕВРОПЕДАЛИТЕ ФАШИСТИ!
Яна

2023.06.05 | 11:16

58
За по лесно защо ти не отидеш при братушките никой няма да те спре отивай
юлиян-неплатен ''руски трол''

2023.06.02 | 22:45

53
Може ли да мамиш,че живеем добре и щастливо.Хайде пробвай,кажи го на всеослушание,че днес живеем добре и щастливо.Ако не те освиркат в най-добрия случай,значи си закъсал сериозно.А това,че са лъгали,кой ни е освободил от турско робство,моля,ела по-близо и обясни кой друг,ако не ''Войско руского'',по волята на Александър Втори,Император Всерусийский,царь Польский,Великий князь Финляндский и прочие и прочие...ни е освободил.

2023.06.02 | 23:03

54
България е с Русия!

2023.06.02 | 21:03

52
Днес е ден на траур за България. Ботев не умря за да станем роби отново!

2023.06.02 | 20:50

48
Най-накрая проевропейско и пронатовско правителство

2023.06.02 | 20:55

51
най-накрая ще те пратят да мреш за политиката на краварите
Правителството на маф ията!

2023.06.02 | 20:21

45
Да - за НАТО, ЕС, еврозоната и Шинген, Не - на коалицията на измамата и маф ията. Членството ни в еврозоната и Шинген няма да зависи от тези бок луци ПП-дб и герб. Влязохме в НАТО с подписа и на Президента Първанов и в ЕС с премиер Станишев, въпреки че години наред СДС и ББ ни казваха, че само те могат да "спасят" България, но всъщност я огра биха и създадоха обръч от фирми и фамилии, които са се възползвали и се възползват от коруп цията и постоянно излизат да протестират когато трябва.Ние избирателите на ПП измамата не трябва да допуснем коалицията на позора, измамата и маф ията да гласува това неморално правителство, щото е направено въз основа на измама и лъжа, ние ги избрахме за да изчистят държавата от корупционния модел на Борисов. Затова честно е да има нови избори, в които ПП-ДБ-ГЕРБ да се явят в коалиция като искат да управляват заедно. Герб създадоха и октоподска мрежа от техни членове в нета, радиа и ТВзии от т.нар Анализатори, социолози и политолози, които денонощно да заблуждават народа, с приказки като "тези са спасители на България", а онези са "лоши с лоши намерения".

2023.06.02 | 20:23

46
Вън от ЕС! Вън от еврото! Долу гейщината!
Платените от американското посол ство

2023.06.02 | 20:17

44
Заливат нета и медиите с простотии.

2023.06.02 | 20:12

41
Платените от Кремъл руски тролове в нашия нет , ни заливат с ЛЪЖИ и ИЗМАМА, така както техните предци 50 години ни мамиха, че живеем добре е щастливо. Лъгаха ни в учебниците, че са ни освободили от турско робство , а защо никой не ги попита и отговора е ясен за да имат излаз на Босфора и Дарданелите. Родината ни и е платила с много злато на русите . После пак ни лъгаха, че са ни освободили от Хитлеро- фашизма и построиха паметници по- високи от тези на Апостола на Свободата ,а СССР е бил в съюз със същия Хитлер при подялбата на Полша Уважаеми Граждани...Българи , НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ТРОЛОВЕТЕ В НЕТА, КОИТО ВИ ТРОВЯТ ВСЕКИ ДЕН за това, че Русия не е агресор и окупатор . НИКОГА ПОВЕЧЕ РУСКО РОБСТВО В БЪЛГАРИЯ !!!

2023.06.02 | 20:17

43
май ти си платен, или безмозъчен!

Добави коментар

Водещи новини